Πώς τα «εθελοντικά τεστ» απέτρεψαν το lockdown στην Ισλανδία
- 05/04/2020, 13:52
- SHARE
Η διαφορετική προσέγγιση της χώρας και η στρατηγική μαζικών ελέγχων και εντοπισμού της πηγής του κάθε κρούσματος, ακόμα και με… ντετέκτιβ. Μόλις δυο θάνατοι από την πανδημία στη χώρα.
Με τελείως διαφορετική προσέγγιση από άλλες χώρες κινήθηκε η Ισλανδία στη μάχη κατά της Covid-19 και η στρατηγική της δείχνει αποτελέσματα.
Όπως μεταδίδει η Washington Post, η χώρα αντί να διενεργεί επιλεκτικά τεστ, επιτρέπει σε όποιον το επιθυμεί να κάνει το τεστ και απομονώνει γρήγορα όσους βρεθούν θετικοί.
Η χώρα των 364.000 κατοίκων ανακοίνωσε το πρώτο κρούσμα στα τέλη Φεβρουαρίου. Ήταν πολίτης που είχε επιστρέψει από την Ιταλία. Έκτοτε έχουν καταγραφεί 1.319 κρούσματα, αλλά υπάρχουν μόλις δυο θάνατοι.
Τα κρούσματα αντιστοιχούν στο 0,36% του πληθυσμού, ποσοστό πολύ υψηλότερο από τις ΗΠΑ, όπου ανέρχεται σε 0,06 (στοιχεία Παρασκευής). Το γεγονός, σύμφωνα με το δημοσίευμα οφείλεται στην προσέγγιση που ακολούθησε η χώρα: ο κάθε ένας μπορεί να κάνει το τεστ, ακόμα και αν δεν έχει συμπτώματα.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση συνολικά 20.930 άνθρωποι ή 6% του πληθυσμού έχουν ήδη ελεγχθεί. Μέχρι την Παρασκευή οι ΗΠΑ είχαν κάνει 1,1 εκατομμύρια τεστ που αντιστοιχούν στο 0,34% του πληθυσμού.
Η κυβέρνηση συνασπίστηκε με μια εταιρεία βιοτεχνολογίας για να προχωρήσει τη διαδικασία. Πρόκειται για την deCODE Genetics, με έδρα το Ρέικιαβικ, θυγατρική της αμερικανικής Amgen.
Τα στοιχεία της χώρας έδειξαν ότι το 50% των θετικών δειγμάτων αφορούσαν σε ανθρώπους χωρίς συμπτώματα, κάτι που επιβεβαιώνει τους φόβους ότι αυτοί μπορούν να διασπείρουν τον ιό.
Παράλληλα με την εθελοντική και τυχαία διεξαγωγή τεστ, η Ισλανδία προσπαθεί να ταυτοποιήσει γρήγορα όσους ήρθαν σε επαφή με κρούσματα και τους κάνει εκκλήσεις να απομονωθούν. Για το σκοπό αυτό μάλιστα δημιούργησε ομάδα ντέντεκτιβ, όπως μετέδωσε το NBC News.
Ο ιδρυτής της deCODE’s, Dr. Kári Stefánsson, σημείωσε στο CNN ότι η δουλειά που έγινε επέτρεψε στους ερευνητές να στοχοποιήσουν περιοχές απ’ όπου ξεκίνησε η διάδοση του ιού στην κοινότητα. «Μπορούμε να βρούμε την γεωγραφική προέλευση του κορωνοϊού σε κάθε μια περίπτωση», είπε.
Η χώρα δεν έχει εφαρμόσει lockdown, απλά απαγόρευσε συναθροίσεις άνω των 100 ατόμων. Και αυτό, όπως εξηγούν οι αρχές, χάρις στην αναζήτηση του κορωνοϊού στην αρχική του πηγή και τα μαζικά τεστ.