POS – Ταμειακές μηχανές: Οι 12.000… αδιάφορες επιχειρήσεις και οι επόμενες κινήσεις της ΑΑΔΕ

POS – Ταμειακές μηχανές: Οι 12.000… αδιάφορες επιχειρήσεις και οι επόμενες κινήσεις της ΑΑΔΕ
Contactless payment Woman paying with a contactless bank card. (Photo by AMELIE BENOIST / IMAGE POINT FR / IMAGE POINT FR / BSIP via AFP) Photo: AFP
Ξεκινούν οι έλεγχοι σε περίπου 50.000 επιχειρήσεις.

Περίπου 12.000 επιχειρήσεις δείχνουν πλήρη αδιαφορία έως τώρα σχετικά με τη διασύνδεση των ταμειακών τους μηχανών με τα POS, αγνοώντας τις προθεσμίες που έχουν τεθεί από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και αγνοώντας κάθε προειδοποίηση για την επιβολή προβλεπόμενων προστίμων, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, περισσότερες από 255.000 επιχειρήσεις είτε ολοκλήρωσαν (145.000) τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, είτε έχουν κλείσει ραντεβού με τεχνικό (110.000) έως το τέλος Απριλίου, πραγματοποιώντας την απαιτούμενη ανάρτηση στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.

Ωστόσο, υπάρχει ένα ποσοστό περίπου 10% ή περίπου 30.000 επιχειρήσεων που δεν έχουν προβεί σε καμία δράση. Δεν έχουν ούτε διασυνδεθεί ούτε έχουν κλείσει ραντεβού με τεχνικό. Εκτιμάται ότι περίπου 20.000 από αυτές είναι εποχικές επιχειρήσεις που, σύμφωνα με τον νόμο, έχουν περιθώριο διασύνδεσης μέχρι την προηγούμενη ημέρα της έναρξης λειτουργίας τους.

Ωστόσο, παραμένουν περίπου 10.000 – 12.000 επιχειρήσεις που παραμένουν… αόρατες. Κανείς δεν γνωρίζει για ποιο λόγο δεν έχουν προβεί σε καμία ενέργεια διασύνδεσης. Αυτές οι επιχειρήσεις θα αρχίσουν να λαμβάνουν κλήσεις από σήμερα για να προχωρήσουν στη διασύνδεση των δύο συσκευών ή να κλείσουν ραντεβού με τεχνικό για να αποφύγουν την επιβολή προστίμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ΑΑΔΕ θα επιχειρήσει να διαπιστώσει αν η καθυστέρηση οφείλεται σε ανωτέρα βία ή αμέλεια, προκειμένου να ληφθούν σχετικές αποφάσεις.

Αρμόδιες πηγές εξηγούν ότι στην περίπτωση που οι επιχειρήσεις αναφέρουν σοβαρούς λόγους ανωτέρας βίας, θα υπάρξει επιείκεια.

Σε αντίθετη περίπτωση, θα επιβληθούν τα προβλεπόμενα πρόστιμα, τα οποία κυμαίνονται από 10.000 έως 20.000 ευρώ, ανάλογα με το εάν υποβάλλουν απλογραφικά ή διπλογραφικά στοιχεία.

Τα πρόστιμα αυτά μειώνονται στο μισό για επιχειρήσεις που εδρεύουν σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους (εκτός από τα τουριστικά). Σε περίπτωση επανάληψης της παραβίασης εντός πενταετίας, τα πρόστιμα διπλασιάζονται και για κάθε επόμενη παράβαση τριπλασιάζονται.

Επιπλέον, η ΑΑΔΕ ξεκινά έλεγχους από σήμερα για τις περίπου 50.000 επιχειρήσεις που είναι υποχρεωμένες να εγκαταστήσουν POS μετά την επέκτασή τους σε 35 κλάδους και σχεδόν σε όλη την αγορά. Εξαιρούνται ξανά οι εποχικές επιχειρήσεις, και το πρόστιμο για μη εγκατάσταση POS είναι πλέον 1.500 ευρώ.

Με βάση τις ισχύουσες διατάξεις, έχουν προθεσμία μέχρι την 30η Απριλίου:

  • Οι επιχειρήσεις που δεν έχουν δρομολογήσει τη διαδικασία της διασύνδεσης εντός του Μαρτίου, αλλά έχουν προγραμματισμένο ραντεβού με τεχνικό για εγκατάσταση εντός του Απριλίου.
  • Επιχειρήσεις που έχουν καταχωριστεί στο Μητρώο POS και έχουν προγραμματίσει την αντικατάσταση του ταμειακού τους συστήματος με μία από τις διαθέσιμες λύσεις all-in-one, που δεν απαιτούν επιπλέον διαδικασίες διασύνδεσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: