Πώς θα αλλάξει η συμπεριφορά μας μετά τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού

Πώς θα αλλάξει η συμπεριφορά μας μετά τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού
epa09097507 Vials of the Janssen (Pharmaceutical Companies of Johnson & Johnson) vaccine against Covid-19 are displayed during a vaccination operation organized by St. John's Well Child and Family Center in Los Angeles, California, USA, 25 March 2021. St. John's Well Child and Family Center, the Los Angeles County Federation of Labor and immigrant rights groups organized a press conference prior to the vaccination operation to call for immigrants, including undocumented people, to be prioritized in the COVID-19 vaccine rollout. About 400 immigrant community members will be receiving their COVID-19 vaccines throughout the day at the site. EPA/ETIENNE LAURENT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Νέα έρευνα αποκαλύπτει τις τάσεις που θα επικρατήσουν μετά την πανδημία.

Σε όλο τον κόσμο, έχουν χορηγηθεί περισσότερες από 3 δισεκατομμύρια δόσεις του εμβολίου κατά του COVID-19 και ορισμένες χώρες έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο ως προς τον εμβολιασμό της πλειονότητας του πληθυσμού τους.

Καθώς ένας αυξανόμενος αριθμός χωρών αρχίζουν να χαλαρώνουν τους περιορισμούς στα ταξίδια, την κοινωνικοποίηση και τις μάσκες, πώς θα αντιδράσουν οι άνθρωποι;

Στις αρχές Ιουνίου, η εταιρεία δημοσκοπήσεων Ipsos, σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, πραγματοποίησε έρευνα σε 12.497 ενήλικες κάτω των 75 ετών σε εννέα χώρες και τους ρώτησε για τις προθέσεις τους. Οι συμμετέχοντες επιλέχθηκαν με βάση το ότι θεωρούσαν ότι θα είχαν εμβολιαστεί μέχρι την άρση των περιορισμών στη χώρα καταγωγής τους.

Τουλάχιστον τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να κρατούν κοινωνική απόσταση και να φορούν μάσκα.

Στο Μεξικό, το 86% των ερωτηθέντων θα συνεχίσει να τηρεί τα μέτρα κοινωνικής απόστασης.

Ομοίως, το 85% των Μεξικανών που ρωτήθηκαν από την Ipsos δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να φορούν μάσκα σε δημόσιους χώρους. Ακολουθεί από κοντά η Βραζιλία (83%), η Ιαπωνία και η Ιταλία (και οι δύο στο 79%), και το Ηνωμένο Βασίλειο (78%).

Ωστόσο, οι απαντήσεις διέφεραν ευρύτερα όσον αφορά τις δημόσιες δραστηριότητες.

Οι Ιάπωνες ήταν οι λιγότερο πρόθυμοι (στο 38%) να επιστρέψουν σε αθλητικές εκδηλώσεις ή συναυλίες, ενώ οι ΗΠΑ κατέγραψαν το μικρότερο ποσοστό ατόμων (48%) που επιθυμούσαν να επιστρέψουν στις δημόσιες συγκοινωνίες.

Αντίθετα, αυτές ήταν οι πιο θετικές απαντήσεις:

  • Το 82% των Ιταλών είναι έτοιμοι να επιστρέψουν για φαγητό σε εστιατόρια.
  • Το 67% των Μεξικανών θα χρησιμοποιούν τις δημόσιες συγκοινωνίες.
  • Το 62% των ανθρώπων στο Μεξικό είναι επίσης έτοιμοι να αρχίσουν ξανά να παρακολουθούν αθλητικές εκδηλώσεις ή συναυλίες.

Ο αριθμός των ατόμων που εμβολιάζονται συνεχίζει να αυξάνεται. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Our World in Data, σχεδόν το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση. Υπολογίζεται ότι 34 εκατομμύρια δόσεις χορηγούνται κάθε μέρα – συνολικά έχουν γίνει πάνω από 3 δισεκατομμύρια. Ωστόσο, μόλις το 1% των ανθρώπων σε χώρες χαμηλού εισοδήματος έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου.

Η διστακτικότητα του εμβολιασμού εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα σε ορισμένα μέρη του κόσμου. Στις ΗΠΑ, ορισμένες πολιτείες έχουν καταφύγει σε δώρα και κίνητρα για να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να κάνουν το εμβόλιο.

Ίσως δεν αποτελεί έκπληξη, μόλις εξομαλυνθούν τα ταξίδια με αεροπλάνο, ότι πολλοί άνθρωποι θα έχουν ακόμα επιφυλάξεις. Η χώρα με τον υψηλότερο βαθμό αισιοδοξίας προς τα αεροπορικά ταξίδια είναι, για άλλη μια φορά, το Μεξικό. Αλλά και στις εννέα χώρες που ρωτήθηκαν από την Ipsos, υπάρχει έντονη απροθυμία για αεροπορικά ταξίδια σε χώρες όπου δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο.

Πηγή: weforum.org