Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία τη Δευτέρα- Τι θα γίνει με τις μάσκες

Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία τη Δευτέρα- Τι θα γίνει με τις μάσκες
Μαθητές της Γ΄ Λυκείου φορούν μάσκες και κρατούν απόσταση στην αίθουσα διδασκαλίας, τη Δευτέρα 11 Μαΐου 2020. Σε ένα πρωτόγνωρο, περιβάλλον μπήκαν στις τάξεις τους οι μαθητές της Γ’ Λυκείου των δυο σχολείων στο Ναύπλιο. Οι μαθητές μπήκαν κατευθείαν στις τάξεις χωρίς την πρωινή συγκέντρωση, ενώ πολλοί καθηγητές και μαθητές ήταν εφοδιασμένοι με μάσκες προστασίας αλλά και μεζούρες για την τήρηση των αποστάσεων. Η επιστροφή στα σχολεία δύο μήνες μετά το κλείσιμο τους ήταν κάπως αμήχανη, καθώς καθηγητές και μαθητές θα πρέπει να έχουν συνέχεια στο μυαλό τους τα νέα μέτρα κατά του κορονοϊού. Από σήμερα λοιπόν μπήκαν σε εφαρμογή αυστηρά μέτρα, τα οποία θα πρέπει να τηρούνται ευλαβικά, από τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, ενώ την επόμενη εβδομάδα – 18 Μαΐου – θα ακολουθήσουν οι μαθητές των υπόλοιπων τάξεων του Γυμνασίου και του Λυκείου. Άγνωστο ακόμη παραμένει αν και πότε θα γυρίσουν στα σχολεία οι μαθητές του δημοτικού. Τις τελευταίες οδηγίες στους μαθητές έδωσε ο Λυκειάρχης των σχολείων. ΑΠΕ-ΜΠΕ /ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λίγες ώρες πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί ετοιμάζονται για την νέα κανονικότητα στα σχολεία, ενώ κυβέρνηση και τοπική αυτοδιοίκηση, επιδίδονται σε έναν αγώνα δρόμου, προκειμένου να φτάσουν έγκαιρα οι δωρεάν μάσκες στα σχολεία.

Λίγες ώρες πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί ετοιμάζονται για την νέα κανονικότητα στα σχολεία, ενώ κυβέρνηση και τοπική αυτοδιοίκηση, επιδίδονται σε έναν αγώνα δρόμου, προκειμένου να φτάσουν έγκαιρα οι δωρεάν μάσκες στα σχολεία.

Με δεδομένο ότι -λόγω ακατάλληλων δειγμάτων- υπήρξε ένα κενό τουλάχιστον 250.000 μασκών, πλέον στόχος αποτελεί στα σχολεία τη Δευτέρα να υπάρχει μία μάσκα για κάθε μαθητή και κάθε δάσκαλο, ενώ από την επόμενη εβδομάδα θα είναι έτοιμη και η δεύτερη παρτίδα μασκών για τους μαθητές.

Αγώνας δρόμου για τη διανομή μασκών που πληρούν τις προδιαγραφές

Ήδη έχουν σταλεί σε πολλές περιοχές της χώρας οι μάσκες που θα διανεμηθούν σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, τη Δευτέρα που ανοίγουν τα σχολεία, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ). Σε ό,τι αφορά στην Αττική, που έχει και τον κύριο όγκο των σχολείων και των αναγκών λοιπόν σε μάσκες, όπως τονίζει η ΚΕΔΕ, η «τροφοδοσία» ξεκίνησε σήμερα Σάββατο. «Ήδη έχουν σταλεί οι απαραίτητες ποσότητες στα μικρά νησιά και τη Βόρεια Ελλάδα, αποστέλλονται σε Ήπειρο, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Κρήτη, λοιπά νησιά και Πελοπόννησο».

Σύμφωνα με όσα είπε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου στο MEGA, «μέχρι την Κυριακή το μεσημέρι θα έχουμε μοιράσει τις μάσκες σε όλη την Ελλάδα». Ο κ. Παπαστεργίου σημείωσε ότι τα προβλήματα που προέκυψαν οφείλονταν στους ποιοτικούς ελέγχους των μασκών και ξεκαθάρισε ότι η ΚΕΔΕ θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια».

Η ΚΕΔΕ διαβεβαιώνει ότι καμία μάσκα που δεν θα πληρεί τις προδιαγραφές, δεν θα δοθεί σε μαθητές κι εκπαιδευτικούς. Ο κ. Παπαστεργίου, σημείωσε ότι «διεξάγουμε με δική μας πρωτοβουλία πρόσθετους δειγματοληπτικούς ποιοτικούς ελέγχους, σε πιστοποιημένα εργαστήρια».

Πού υπάρχουν προβλήματα

Σε ορισμένες περιπτώσεις όπως στη Σάμο και τη Χίο οι δήμαρχοι εφοδίασαν τα σχολεία τους με μάσκες μιας χρήσης από αποθέματα που είχαν.

Στην Πάτρα η αγωνία έχει κορυφωθεί καθώς δύο 24ωρα πριν το πρώτο κουδούνι, δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για το πότε θα διανεμηθούν οι μάσκες στα σχολεία. Μάλιστα οι μαθητές του 3ου Γυμνασίου Πάτρας θα κάνουν μάθημα σε κοντέινερ με 22 παιδιά σε κάθε αίθουσα. Τα θρανία είναι κολλητά το ένα δίπλα στο άλλο χωρίς να τηρούνται τα μέτρα προστασίας.

Να σημειωθεί ότι τα κοντέινερ προέκυψαν το 2008 μετά το μεγάλο σεισμό στην Πάτρα όταν και έπαθε σοβαρές ζημιές το κτίριο που στεγάζει το σχολείο. Τότε είχε δοθεί η υπόσχεση ότι οι μαθητές θα επέστρεφαν στις τάξεις τους έπειτα από δύο χρόνια. Ωστόσο, 12 χρόνια μετά, τα μαθήματα γίνονται μέσα στα κοντέινερ.

Πλέξι γκλας ανάμεσα στα θρανία

Στη Ραφήνα και στο Πικέρμι, ο δήμαρχος Ευάγγελος Μπουρνούς, τοποθέτησε διάφανα διαχωριστικά προστασίας στα θρανία των τάξεων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, φροντίζοντας μάλιστα για την αποφυγή τραυματισμών. Πρόκειται για διαχωριστικό με επιφάνεια πλέξι γκλας, η οποία θα καλύπτει τόσο το θρανίο, όσο και τη θέση κάθε μαθητή, παρέχοντας ακόμη μεγαλύτερη ασφάλεια. Το υλικό είναι επενδυμένο και στις τέσσερις πλευρές του με ξύλο θαλάσσης και χωρίς γωνίες, για λόγους περαιτέρω ασφάλειας και σταθερότητας. Η τοποθέτηση έχει προβλεφθεί να γίνει με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην «πληγωθούν» οι επιφάνειες των θρανίων και να αφαιρείται μετά τη χρήση του χωρίς ζημίες.

Ακόμη, για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια προμηθεύτηκε θερμικές πύλες εισόδου. Παράλληλα, έχουν τοποθετηθεί παντού αυτοκόλλητα για οδηγίες και για τις αποστάσεις και φυσικά έχουν γίνει οι απολυμάνσεις και έχουν εφοδιαστεί οι σχολικές μονάδες με αντισηπτικά, μαντηλάκια και είδη καθαριότητας.

Μιλώντας στο MEGA, σημείωσε ότι:  «Εκείνο που πρέπει να νικήσουμε πρώτα είναι το αίσθημα του φόβου. Τα παιδιά μας είναι το πολυτιμότερο πράγμα στο κόσμο. Οι γονείς θέλουν να φέρνουν σχολείο τα παιδιά του και να παίρνουν υγιή πίσω» ανέφερε ο δήμαρχος και συμπλήρωσε: «Δεν μπορεί να μπει το κόστος σε ζυγαριά με την υγεία των παιδιών. Τα παιδιά μας είναι προτεραιότητα και δεν υπολογίζουμε το κόστος για αυτές τις δράσεις».

Καμπάνια για τις μάσκες

Λίγο πριν ανοίξουν τα σχολεία, νέα ενημερωτική καμπάνια από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, εξηγεί στα παιδιά (αλλά και στους μεγάλους) γιατί πρέπει να φορούν μάσκα.

Οι μάσκες που χαμογελούν όπως αυτοί που αγαπάς τιτλοφορείται και εξηγεί: «Φοράμε όλοι τις μάσκες μας για να προστατέψουμε εμάς και τους γύρω μας. Επειδή όλοι, ενήλικες και παιδιά, είμαστε μαζί σε αυτή την προσπάθεια. Αποδεικνύουμε πως νοιαζόμαστε για τους ανθρώπους που αγαπάμε, καθώς και για όλους εκείνους που δεν γνωρίζουμε, αλλά θα μπορούσαν να είναι ο παππούς μας ή κάποιο άλλο αγαπημένο μας πρόσωπο.

Στη νέα αυτή καμπάνια, ενόψει και της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, τα παιδιά φορούν τις μάσκες τους για να προστατεύσουν τους ανθρώπους που αγαπούν και οι μάσκες κάνουν τα μαγικά τους!».

Σύγχυση με την ώρα προσέλευσης των μαθητών

Σύγχυση, έχει προκληθεί στο μεταξύ, με την ώρα προσέλευσης των μαθητών στα σχολεία.

Σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας, την Παρασκευή, η ώρα προσέλευσης ορίστηκε στις 8:15. Ωστόσο και με δεδομένο ότι ο αγιασμός έχει συμφωνηθεί με την Εκκλησία να πραγματοποιηθεί μετά τις 11,   οι διευθυντές είχαν προγραμματίσει και ζητήσει ο καθένας για το σχολείο του, άλλη ώρα προσέλευσης των παιδιών.

Το πρόγραμμα της πρώτης μέρας

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου τα παιδιά θα προσέλθουν 8.15 το πρωί και θα παραμείνουν στα σχολεία τους μέχρι και τον αγιασμό, που θα τελεστεί ανάλογα με τον προγραμματισμό του κάθε σχολείου.

Το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας λειτουργίας των σχολείων θα περιλαμβάνει:

  • Επεξήγηση και συζήτηση για πιστή εφαρμογή των κανόνων καθαριότητας και υγιεινής και λοιπών μέτρων προστασίας και πρόληψης βάσει των σχετικών οδηγιών του ΕΟΔΥ.
  • Επεξήγηση και εμβάθυνση επί του περιεχομένου του έντυπου ενημερωτικού υλικού που έχει σταλεί στα σχολεία.
  • Διανομή μάσκας ανά μαθητή.
  • Έμφαση στην ενδεδειγμένη χρήση της μάσκας.
  • Ενημέρωση για το ωρολόγιο πρόγραμμα της εβδομάδας.
  • Διανομή των βιβλίων της νέας σχολικής χρονιάς (εκτός από τα νηπιαγωγεία).
  • Ιδιαίτερα για τα δημοτικά, προβλέπεται και η διανομή των ατομικών δοχείων νερού (παγουριών) ανά μαθητή και η διανομή των βιβλίων της νέας σχολικής χρονιάς ανά θρανίο

Υπενθυμίζεται ότι είναι αναγκαία η ενίσχυση των εφημεριών των εκπαιδευτικών.

Οδηγίες έναρξης διδακτικού έτους 2020-2021 (Νηπιαγωγεία)

Οδηγίες έναρξης διδακτικού έτους 2020-2021 (Δημοτικά)

Ομάδα διαχείρισης κρουσμάτων

Ενόψει του ανοίγματος των σχολείων ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι δημιουργείται μια ομάδα διαχείρισης, μια λεγόμενη task force, με τη σύμπραξη των υπουργείων Υγείας, Παιδείας, της Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ, που θα υποστηρίζει σε καθημερινή βάση κατά το πρώτο διάστημα τους περιφερειακούς διευθυντές υγείας αλλά και τους διευθυντές εκπαίδευσης στη διαχείριση τυχόν κρουσμάτων κορωνοϊού στα σχολεία.

Η επικοινωνία με την ομάδα διαχείρισης θα είναι δυνατή από τη Δευτέρα το πρωί στις 9 π.μ. στα τηλέφωνα 2131510984, 0985, και 0986.

Τι θα γίνει σε περίπτωση κρούσματος

Από την πλευρά της η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, Βάνα Παπαευαγγέλου περιέγραψε πώς θα γίνεται η διαχείριση των ύποπτων κρουσμάτων στα σχολεία.

Όπως είπε η καθηγήτρια, όσοι εμφανίσουν συμπτώματα το Σαββατοκύριακο θα πρέπει να παραμείνουν στο σπίτι και να ενημερώσουν το σχολείο.

Αν ένας μαθητής που είναι στο σχολείο εμφανίσει συμπτώματα κορωνοϊού θα πρέπει να γίνει άμεση επικοινωνία με την οικογένεια και το παιδί θα απομονωθεί σε ειδικό αεριζόμενο χώρο μακριά από τα παιδιά και με μάσκα. Το προσωπικό θα πρέπει να κάνει χρήση πιο εξειδικευμένου εξοπλισμού.

Εν αναμονή του αποτελέσματος για το τεστ Covid-19, το παιδί θα μείνει σπίτι του και το σχολείο θα συνεχίσει κανονικά την λειτουργία του.

Αν μέλος του προσωπικού εμφανίσει στο σχολείο συμπτώματα θα πρέπει είτε να αποχωρήσει είτε να μείνει στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο μέχρι να τον παραλάβει κάποιος οικείος του. Στη συνέχεια, πρέπει να επισκεφθεί τον γιατρό. Το σχολείο και πάλι θα συνεχίσει κανονικά την λειτουργία του μέχρι να βγει το τεστ.

Σε περίπτωση που βγει θετικό το τεστ, ο εκπαιδευτικός ή ο μαθητής θα επιστρέψει στο σχολείο μετά από 10 ημέρες.