Πώς θα «διαβάζουν» οι τυφλοί τις φωτογραφίες του Facebook
- 05/04/2016, 22:00
- SHARE
Με τη νέα λειτουργία του κοινωνικού μέσου, οι χρήστες θα χειρίζονται με περισσότερη ευκολία τη διαδικτυακή πλατφόρμα.
Το Facebook αλλάζει ολοένα και περισσότερο και πλέον οι χρήστες του μπορούν να «ανεβάσουν» και να μοιραστούν 350 εκατ. φωτογραφίες κάθε μέρα.
Το κοινωνικό δίκτυο ανακοίνωσε ότι, με σύμμαχο την εξέλιξη, έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια πιο διασκεδαστική και εκφραστική πλατφόρμα επικοινωνίας, ωστόσο υπάρχουν αρκετοί χρήστες του που είναι…τυφλοί.
Την Τρίτη, το Facebook ανέφερε ότι θα εισάγει μια νέα τεχνολογία προκειμένου να βοηθήσει τους τυφλούς χρήστες να «διαβάζουν» την πλατφόρμα: Το νέο αυτόματο εναλλακτικό κείμενο του διάσημου κοινωνικού μέσου θα δημιουργήσει περιγραφές φωτογραφιών για όσους χειρίζονται τον υπολογιστή μέσω ενός «διαδικτυακού αναγνώστη», ένα εργαλείο για άτομα με προβλήματα όραση που διαβάζει δυνατά τις ιστοσελίδες.
Από εδώ και στο εξής, οι εν λόγω χρήστες θα ακούνε το όνομα του προσώπου που μοιράστηκε μια φωτογραφία μαζί τους, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθεί μια απλή ηχητική περιγραφή της εικόνας.
Η νέα αυτή λειτουργία βασίζεται στην οπτική μηχανή αναγνώρισης του Facebook, μια τεχνητή τεχνολογία νοημοσύνης η οποία επεξεργάζεται φωτογραφίες και βίντεο που αναρτώνται στο κοινωνικό δίκτυο.
Κατά την έναρξη της λειτουργίας του, το αυτόματο εργαλείο θα περιλαμβάνει περίπου 100 έννοιες, οι οποίες θα προσεγγίζουν περίπου το 80% με 90% των περιεχομένων των φωτογραφιών.
Το νέο αυτό χαρακτηριστικό εισήχθη για πρώτη φορά στο κοινωνικό μέσο τον περασμένο Νοέμβριο και από την Τρίτη θα είναι διαθέσιμο στους χρήστες του iOS. Η εταιρεία σχεδιάζει να επεκταθεί σε Android συσκευές, αλλά και στην επιφάνεια εργασίας των χρηστών. Η αρχική έκδοση θα είναι στην αγγλική γλώσσα και στην πορεία θα προστεθούν επιπλέον γλώσσες.
Ο διευθυντής του Ινστιτούτο τυφλών National Federation of the Blind’s Jernigan Institute, Anil Lewis, χαρακτήρισε την καινοτομία του Facebook αξιέπαινη και προσέθεσε ότι στόχος της οργάνωσης είναι η θεμελιώδης πρόσβαση στο online περιεχόμενο για τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης.