Πώς θα γίνει η πρόωρη αποπληρωμή δανείων – Ο «κουμπαράς» του ESM και τα 15,5 δισ. ευρώ
- 13/06/2024, 09:00
- SHARE
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας την Τετάρτη στην τηλεόραση του Bloomberg ανακοίνωσε την πρόωρη αποπληρωμή δανείων διάσωσης ύψους 8 δισ. ευρώ, ένα σημαντικό βήμα στην πορεία ανάκαμψης από την κρίση χρέους που ταλάνισε τη χώρα την τελευταία δεκαετία. Η κίνηση αυτή αποτελεί την τρίτη διαδοχική πρόωρη αποπληρωμή δανείων από το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης του 2010 και αναμένεται να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των αγορών στην ελληνική οικονομία.
Η πρόωρη αποπληρωμή αφορά σε δόσεις τριών ετών, καλύπτοντας τα έτη 2026-2028. Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι οι κινήσεις της Ελλάδας στις αγορές έχουν ξεπεράσει τις προσδοκίες, παρά τη μείωση του στόχου ανάπτυξης για το 2024 στο 2,5%. Με αυτή την κίνηση, η κυβέρνηση αποσκοπεί στη μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ και την ενίσχυση της οικονομικής σταθερότητας της χώρας.
Χρηματοδότηση από ταμειακά διαθέσιμα
Μέρος των κεφαλαίων για την πρόωρη αποπληρωμή θα προέλθει από το ταμειακό απόθεμα της χώρας, ύψους 36,1 δισ. ευρώ, που δημιουργήθηκε ως δίχτυ ασφαλείας κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους. Η χρήση αυτών των κεφαλαίων για την αποπληρωμή ακριβών δανείων από το πρώτο Μνημόνιο, αναμένεται να μειώσει σημαντικά την επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού από τόκους.
Μήνυμα εμπιστοσύνης στις αγορές
Η κίνηση αυτή στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα εμπιστοσύνης στις διεθνείς αγορές και πιστοποιεί την οικονομική σταθερότητα και την αναπτυξιακή πορεία της Ελλάδας. Η μείωση του χρέους τόσο ως ποσοστό του ΑΕΠ όσο και σε απόλυτα μεγέθη, μειώνει τις δαπάνες του προϋπολογισμού για τόκους και απελευθερώνει πόρους για την ανάπτυξη.
Αλλαγή σελίδας για την ελληνική οικονομία
Η Ελλάδα δανείστηκε 9 δισ. ευρώ από τον ESM και άλλα 3 δισ. από τις αγορές το 2018, δημιουργώντας ένα αποθεματικό ασφαλείας. Η πρόωρη αποπληρωμή αυτών των δανείων, με τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών, σηματοδοτεί την αλλαγή σελίδας για την ελληνική οικονομία και την απομάκρυνση από την εποχή των μνημονίων.
Με αυτή την κίνηση, η Ελλάδα επιδιώκει να μειώσει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους της κατά 300-350 εκατ. ευρώ ετησίως, ενισχύοντας περαιτέρω την οικονομική της θέση και δημιουργώντας προοπτικές για βιώσιμη ανάπτυξη.