Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία στις 7 Σεπτεμβρίου- Τι θα γίνει με την τηλεκπαίδευση
- 22/08/2020, 15:56
- SHARE
Ανακοινώσεις Κεραμέως τη Δευτέρα. Δεδομένο οι μάσκες.
Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για το άνοιγμα των σχολείων τον Σεπτέμβριο, με τους γονείς αλλά και το υπουργείο Παιδείας να αντιμετωπίζουν με νευρικότητα τη νέα αυτή σχολική χρονιά.
Τη Δευτέρα πρόκειται να ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο για το πως θα επιστρέψουν στα θρανία οι μαθητές, μετά τη συνέντευξη Τύπου που πρόκειται να παραχωρήσει η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, στις 16:00.
Νωρίτερα υπήρχαν πληροφορίες ότι στην κυβέρνηση και στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων συζητείται εκ νέου η ημερομηνία έναρξης του σχολικού έτους, ωστόσο «πηγές» του υπουργείου Παιδείας τόνιζαν στο in.gr πως με τα μέχρι στιγμής επιδημιολογικά δεδομένα, η απόφαση για έναρξη των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου δεν έχει αλλάξει.
Θέμα της συνέντευξης Τύπου της Δευτέρας που θα παραχωρήσει η κ. Κεραμέως θα είναι οι όροι έναρξης λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών όλων των βαθμίδων για το σχολικό – ακαδημαϊκό έτος 2020 – 2021.
Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, από το υπουργείο Παιδείας, σχεδιάζονται τα εξής:
- Υποχρεωτική χρήση μάσκας
- Διαφορετικά διαλείμματα για τους μαθητές, ώστε να περιοριστεί η ανάμειξη διαφορετικών ομάδων μαθητών
- Αντισηπτικά και σαπούνια που θα καλύπτουν οι δήμοι
- Συστηματικός καθαρισμός των σχολείων
- Επικαιροποιημένες οδηγίες του ΕΟΔΥ σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς.
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν δύο συσκέψεις της ηγεσίας του υπουργείου με τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού και τη Δευτέρα αναμένονται οι ανακοινώσεις με τις λεπτομέρειες για το πώς θα λειτουργήσουν όλες τις εκπαιδευτικές δομές που εποπτεύει το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Άγνωστο παραμένει τι θα γίνει με την Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση, η οποία αναπτύχθηκε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα την περασμένη άνοιξη, και το εάν –και πώς– θα έχει επικουρικό ρόλο με την δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία.
Δωρεάν μάσκες σε όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς
Σχέδιο προκειμένου να παρέχονται δωρεάν μάσκες σε όλους τους μαθητές των σχολείων για όσο χρειαστεί υπάρχει στην κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε σήμερα Παρσκευή ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.
Το υπουργείο Εσωτερικών έχει προετοιμάσει σχέδιο να καλυφθούν μέσω της αυτοδιοίκησης με μάσκες όλοι οι μαθητές της χώρας για όσο διάστημα χρειαστεί ανακοίνωσε την Παρασκευή στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Εσωτερικών .
Όπως εξήγησε, ο πρωθυπουργός έδωσε οδηγία και εντολή στο υπουργείο Εσωτερικών να κάνει ό,τι περνά από το χέρι του.
«Εμείς είμαστε έτοιμοι και αναμένουμε τις οδηγίες των λοιμωξιολόγων για τις προδιαγραφές των μασκών μετά και την χθεσινή εισήγησή τους για χρήση μάσκας απ’ όλους τους μαθητές» τόνισε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι λεπτομέρειες θα υπάρξουν τις επόμενες ώρες ή μέρες.
Προσλήψεις μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών
Η νέα σχολική χρονιά θα βρει στις έδρες των σχολείων 3.445 νέους μόνιμους εκπαιδευτικούς στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση. Η απόφαση για τον διορισμό τους έχει ήδη δημοσιευθεί στο ΦΕΚ και οι εκπαιδευτικοί αναμένεται να έχουν αναλάβει καθήκοντα έως τις 26 Αυγούστου.
Όσον αφορά στους νέους μόνιμους εκπαιδευτικούς της Γενικής Εκπαίδευσης, η διαδικασία προσλήψεων βρίσκεται στη φάση των ενστάσεων, κάτι που σημαίνει ότι το πρώτο κουδούνι δεν θα βρει νεοδιορισθέντες στις έδρες, παρά μόνο αναπληρωτές.
Ο αριθμός των αναπληρωτών που αναμένεται να προσληφθεί σε πρώτη φάση -κατ’ εκτίμηση μέσα στις επόμενες ημέρες θα γίνουν οι ανακοινώσεις- αναμένεται να είναι περίπου ίδιος με πέρυσι, γύρω στις 20.000. Στην ουσία, πρόκειται για αύξηση του αριθμού του εκπαιδευτικού δυναμικού στα σχολεία, εάν υπολογιστεί ότι μαζί με τους αναπληρωτές, θα βρεθούν στις τάξεις και οι νέοι μόνιμοι εκπαιδευτικοί της Ειδικής Αγωγής.
Δια ζώσης διαλέξεις στα πανεπιστήμια με έως 50 φοιτητές
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά για τη λειτουργία των πανεπιστημίων, η εξεταστική του Σεπτεμβρίου θα γίνει όπως και τον Ιούνιο, δηλαδή με το κάθε πανεπιστήμιο να επιλέγει τον τρόπο εξέτασης των μαθημάτων, δια ζώσης ή εξ αποστάσεως.
Από το νέο εξάμηνο, ωστόσο, οι φοιτητές θα επιστρέψουν στα αμφιθέατρα των πανεπιστημίων.
Όπως ανακοίνωσε η κ. Κεραμέως, οι διαλέξεις και τα μαθήματα έως και 50 ατόμων θα γίνονται δια ζώσης, ενώ οι υπόλοιπες εξ αποστάσεως.
Πού δεν θα φοράνε τη μάσκα οι μαθητές
Από την πλευρά της η αρμόδια υπουργός Νίκη Κεραμέως, διευκρίνισε πως η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική στους εσωτερικούς χώρους των σχολείων.
Στους εξωτερικούς χώρους, ξεκαθάρισε, θα χρησιμοποιείται μόνο αν υπάρχει συνωστισμός, ενώ χαρακτήρισε τη μάσκα, ασπίδα προστασίας από τον κορωνοϊό για τα ίδια τα παιδιά και για αυτούς που βρίσκονται γύρω τους.
«Στους εξωτερικούς χώρους, στη γυμναστική ή στα διαλείμματα δεν θα χρειάζεται τα παιδιά, οποιασδήποτε ηλικίας να φοράνε μάσκα» είπε η κ. Κεραμέως.
Τι θα γίνει σε περίπτωση κρούσματος
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να ανακοινωθούν και τα ειδικά πρωτόκολλα στην περίπτωση που εντοπιστεί κρούσμα κορωνοϊού σε μαθητή ή εκπαιδευτικό.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα, θα εφαρμοστεί συγκεκριμένο πρωτόκολλο και η σχολική μονάδα στην οποία παρουσιάστηκε το κρούσμα δεν θα κλείνει .
«Υπάρχει ειδικό πρωτόκολλο αντιμετώπισης κρούσματος. Αν έχουμε ένα κρούσμα δεν θα κλείσει όλο το σχολείο, αλλά συγκεκριμένα τμήματα, θα γίνεται ιχνηλάτηση και απολύμανση, έτσι ώστε αν υπάρξει κρούσμα να μην υπάρξει διασπορά. Υπάρχει σχέδιο για το πώς θα προσεγγίζουν οι μαθητές τα κυλικεία, αν είναι ανοιχτά. Για τα κυλικεία γίνεται συζήτηση, το τελικό σχέδιο θα το έχουμε την Πέμπτη», ανέφερε πρόσφατα ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας.
«Επειδή τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν, είναι ζωτική λειτουργιά για το κράτος, όπως η υγεία και η άμυνα, χρησιμοποιούμε όσα μέσα έχουμε, και ένα από αυτά είναι η μάσκα. Ο ΠΟΥ είπε με σαφήνεια ότι παιδιά ηλικίας άνω των 3 ετών μπορούν να φοράνε με ασφάλεια τη μάσκα. Τα παιδιά προσαρμόζονται, εξαρτάται και από τους δασκάλους και τους συγγενείς τους», συνέχισε.
Στη λειτουργία των σχολείων αναφέρθηκε και ο πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Λοιμωξιολόγων και μέλος την επιτροπής λοιμωξιολόγων για τον κορωνοϊό Παναγιώτης Γαργαλιάνος, τονίζοντας πως υπάρχει υγειονομικό πρωτόκολλο, το οποίο επικαιροποιείται συνεχώς.
«Τα παιδιά θα προαυλίζονται ανά ομάδες, δεν θα βγαίνουν διάλειμμα όλες οι τάξεις στον ίδιο χώρο. Επίσης, συζητείται και το θέμα αλλαγής ωραρίου του σχολείου. Στόχος είναι να μην κλείσει το σχολείο στην περίπτωση κρούσματος», τόνισε ο κ. Γαργαλιάνος.