Πώς θα σταματήσετε τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης από το να συγκεντρώνει τα δεδομένα σας

Πώς θα σταματήσετε τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης από το να συγκεντρώνει τα δεδομένα σας
Photo: Shutterstock
Ο τρόπος με τον οποίο η Meta, το LinkedIn και το TikTok συλλέγουν τα δεδομένα σας και ο τρόπος να εξαιρέσετε τον λογαριασμό σας.

Δεν χρειάζεται να αφήσετε τις υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης να συλλέγουν τα δεδομένα σας για να εκπαιδεύσουν την παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη τους, όπως κάνουν πολλές εταιρείες αυτές τις μέρες. Μπορείτε να εξαιρεθείτε – αν μπορέσετε να καταλάβετε πώς.

Το πρόβλημα εμφανίσθηκε με ένταση την περασμένη εβδομάδα, όταν ο ιστότοπος ειδήσεων τεχνολογίας 404Media ανέφερε ότι το LinkedIn είχε αρχίσει να εκπαιδεύει την τεχνητή νοημοσύνη του στις αναρτήσεις των χρηστών του από προεπιλογή, χωρίς να ενημερώσει τους χρήστες για την αλλαγή. Το LinkedIn βασίζεται στα δεδομένα για να εκπαιδεύει την τεχνητή νοημοσύνη που θα βοηθήσει τους χρήστες να γράφουν τις αναρτήσεις τους ή θα βοηθήσει την ίδια την πλατφόρμα να τους προτείνει περιεχόμενο.

Μια πλατφόρμα μέσων κοινωνικής δικτύωσης που συγκεντρώνει αναρτήσεις και προσωπικές πληροφορίες για το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης της δεν είναι εντελώς νέα. Η Meta συγκεντρώνει δεδομένα χρηστών του Facebook και του Instagram από πέρυσι, ενώ το X, πρώην Twitter, κάνει το ίδιο από τον Ιούλιο.

Το TikTok, του οποίου οι πολιτικές δεδομένων ελέγχονται με την προοπτική μιας ενδεχόμενης απαγόρευσης στις ΗΠΑ, δεν έχει δηλώσει ξεκάθαρα εάν συλλέγει δεδομένα χρηστών για οποιαδήποτε εργαλεία παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης.

Οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν επικριθεί εδώ και καιρό για τον τρόπο με τον οποίο συλλέγουν, χρησιμοποιούν και μοιράζονται δεδομένα χρηστών. Σε μια έκθεση την Πέμπτη, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου επέκρινε τις υπηρεσίες μέσων κοινωνικής δικτύωσης για την «ευρεία επιτήρηση» των χρηστών και τους «θλιβερά ανεπαρκείς» ελέγχους δεδομένων.

Τι συμβαίνει στο LinkedIn

Το LinkedIn επέλεξε εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες του εκτός της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου για να συμμετάσχουν στην εκπαίδευση τεχνητής νοημοσύνης χωρίς να ενημερώσει συγκεκριμένα τους χρήστες σχετικά με αυτό. Η εταιρεία είπε στο 404Media την Τετάρτη ότι θα προσθέσει νέο κείμενο στους όρους παροχής υπηρεσιών της «σύντομα».

Νωρίτερα αυτό το μήνα, το LinkedIn προχώρησε σε μια ευρύτερη αναθεώρηση της πολιτικής του για τους χρήστες, λέγοντας ότι κατά την εκπαίδευση της τεχνητής νοημοσύνης, «θα επιδιώκει να ελαχιστοποιεί τα προσωπικά δεδομένα στα σύνολα δεδομένων που χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση των μοντέλων» τροποποιώντας ή αφαιρώντας προσωπικές πληροφορίες, όπως προτεινόμενες αναρτήσεις ή μηνύματα, σύμφωνα με μια επεξήγηση της πολιτικής από το ίδιο το LinkedIn. Το LinkedIn ανέφερε σε δήλωσή του στο Fortune ότι δεν συλλέγει άμεσα μηνύματα ή μηνύματα που αποστέλλονται ιδιωτικά μεταξύ των χρηστών.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του LinkedIn, Greg Snapper, είπε στο Fortune ότι η εταιρεία πιστεύει ότι οι χρήστες πρέπει να έχουν τον έλεγχο των δεδομένων τους.

«Χρησιμοποιούμε πάντα κάποια μορφή αυτοματισμού στα προϊόντα του LinkedIn και ήμασταν πάντα σαφείς ότι οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν πώς θα χρησιμοποιηθούν τα δεδομένα τους», είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς να εξαιρεθείτε από τη συλλογή δεδομένων του LinkedIn για τεχνητή νοημοσύνη

Η εξαίρεση από τη συλλογή δεδομένων του LinkedIn για τεχνητή νοημοσύνη απαιτεί επίσκεψη στις σελίδες «Ρυθμίσεις και Απόρρητο» (Settings & Privacy) της υπηρεσίας. Είναι προσβάσιμα κάνοντας κλικ στη φωτογραφία σας επάνω δεξιά σε έναν υπολογιστή και, στη συνέχεια, κάνοντας κλικ στο «Λογαριασμός» (Account).

Στη συνέχεια, πρέπει να κάνετε κλικ στο «Απόρρητο δεδομένων» (Data privacy) στην αριστερή πλαϊνή μπάρα, η οποία εμφανίζει πολλές επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της «Δεδομένα για τη βελτίωση της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης» (Data for Generative AI improvement). Για να εξαιρεθείτε, ξεκλικάρετε την επιλογή που λέει «Χρήση των δεδομένων μου για εκπαίδευση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης δημιουργίας περιεχομένου» (Use my data for training content creation AI models).

Το LinkedIn έχει ενεργοποιήσει αυτήν την επιλογή από προεπιλογή. Σημαίνει ότι τα προσωπικά σας δεδομένα και το περιεχόμενο του LinkedIn χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση «μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης δημιουργίας περιεχομένου» – και όχι μόνο για το LinkedIn, αλλά και για τις «θυγατρικές» του.

Το LinkedIn ανήκει στη Microsoft, η οποία έχει επίσης συνεργαστεί για την τεχνητή νοημοσύνη με την OpenAI μέσω της επένδυσης πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων της Microsoft στην εταιρεία ανάπτυξης του ChatGPT. Ορισμένα από τα μοντέλα του LinkedIn παρέχονται από την υπηρεσία Azure OpenAI της Microsoft, σύμφωνα με τις Συχνές ερωτήσεις του LinkedIn.

Ωστόσο, η εξαίρεση από την εκπαίδευση τεχνητής νοημοσύνης δεν ανατρέπει τη συλλογή των δεδομένων σας από την εταιρεία στο παρελθόν και το LinkedIn δεν διευκρίνισε πότε άρχισε να συλλέγει δεδομένα χρηστών για την εκπαίδευση της τεχνητής νοημοσύνης.

«Η εξαίρεση σημαίνει ότι το LinkedIn και οι θυγατρικές του δεν θα χρησιμοποιήσουν τα προσωπικά δεδομένα ή το περιεχόμενό σας στο LinkedIn για να εκπαιδεύσουν μοντέλα στο μέλλον, αλλά δεν επηρεάζει την εκπαίδευση που έχει ήδη πραγματοποιηθεί», σύμφωνα με τη σελίδα Συχνών Ερωτήσεων του LinkedIn.

Εάν αυτή η διαδικασία πολλών βημάτων σας φαίνεται υπερβολικά δύσκολη, η Cassie Kozyrkov, πρώην επικεφαλής επιστήμονας αποφάσεων στη Google, μοιράστηκε με τους ακόλουθούς της έναν σύνδεσμο εξαίρεσης με ένα κλικ που γλιτώνει τους χρήστες από το να πρέπει να αναζητήσουν την κατάλληλη σελίδα. Στην ανάρτησή της, η Kozyrkov, την οποία το LinkedIn έχει χαρακτηρίσει ως «κορυφαία φωνή» με περισσότερους από 600.000 ακόλουθους, επέκρινε το LinkedIn για τη συλλογή δεδομένων του, λέγοντας ότι θα μπορούσε να «κλωνοποιήσει τις αναρτήσεις σας χωρίς να σας δώσει τα εύσημα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς να εξαιρεθείτε από τη συλλογή δεδομένων των X και Meta για την τεχνητή νοημοσύνη

Όπως και με άλλες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η εξαίρεση από τη συλλογή δεδομένων περιλαμβάνει μια παρόμοια πολύπλοκη διαδικασία με αυτή του LinkedIn.

Για να εξαιρεθείτε από το να χρησιμοποιεί το X τα δεδομένα σας για να εκπαιδεύει το chatbot τεχνητής νοημοσύνης του, Grok, μεταβείτε στις «Ρυθμίσεις» (Settings) σε έναν υπολογιστή και επιλέξτε «Απόρρητο και ασφάλεια» (Privacy and safety). Στη συνέχεια, στην ενότητα «Κοινή χρήση δεδομένων και Εξατομίκευση» (Data sharing and Personalization), επιλέξτε το Grok. Εδώ μπορείτε να ξεκλικάρετε την επιλογή που επιτρέπει την κοινή χρήση δεδομένων. Μπορείτε επίσης να ορίσετε μια επιλογή για να διαγράψετε το ιστορικό συνομιλιών σας με το Grok.

Σε αυτήν τη σελίδα, το X εξηγεί ότι οι αναρτήσεις σας, καθώς και οι αλληλεπιδράσεις, οι προτροπές και τα αποτελέσματα με το Grok μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εκπαίδευση και τη βελτίωση του μοντέλου τεχνητής νοημοσύνης του και ότι ενδέχεται να διαμοιραστούν με το xAI του Elon Musk, το οποίο παρέχει το chatbot στο X. Το chatbot είναι διαθέσιμο μόνο σε χρήστες επί πληρωμή, αλλά εκπαιδεύεται σε όλες τις δημόσιες αναρτήσεις.

Η κατάσταση είναι πιο δύσκολη για τη Meta, η οποία μόλις την περασμένη εβδομάδα αναγνώρισε ότι έχει χρησιμοποιήσει κάθε δημόσια ανάρτηση στο Facebook και στο Instagram από χρήστες εκτός ΕΕ από το 2007 για να εκπαιδεύσει την τεχνητή νοημοσύνη της.

Από τον Ιούνιο, η Meta κάνει scraping σε αλληλεπιδράσεις με chatbot στο Facebook, το Instagram, τα Threads και το WhatsApp για να εκπαιδεύσει την τεχνητή νοημοσύνη. Επί του παρόντος, εάν ζείτε σε μια χώρα χωρίς νόμο περί απορρήτου δεδομένων, ο μόνος τρόπος για να εξαιρεθείτε από το να χρησιμοποιεί η Meta τις αναρτήσεις σας για την εκπαίδευση της τεχνητής νοημοσύνης είναι να ορίσετε τον λογαριασμό σας ως ιδιωτικό. Αυτό δεν προστατεύει από τη συλλογή δεδομένων από δημόσιες αναρτήσεις στις οποίες εμφανίζεστε ή δικές σας προηγούμενες αναρτήσεις που έχουν ήδη υποστεί scraping.

Η σιωπή του TikTok σχετικά με την εκπαίδευση τεχνητής νοημοσύνης

Το TikTok δεν απάντησε στα αιτήματα του Fortune για κάποιο σχόλιο σχετικά με το αν κατασκευάζει μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης με δεδομένα χρηστών. Αυτό το καλοκαίρι, το TikTok ξεκίνησε ένα διαφημιστικό εργαλείο παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης για brands για τη δημιουργία βίντεο και ο εταιρικός ιδιοκτήτης του TikTok, η κινεζική εταιρεία τεχνολογίας ByteDance, κυκλοφόρησε διάφορες εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης για χρήστες εκτός Κίνας.

Στην ενότητα «Ρυθμίσεις λογαριασμού και απορρήτου» (Account and privacy settings), το TikTok λέει ότι συλλέγει και αναλύει πληροφορίες προσώπου και φωνής «για να βελτιώνει την ασφάλεια και την εμπειρία χρήστη, να προτείνει και να ελέγχει το περιεχόμενο, και να ταξινομεί analytics και δημογραφικά στοιχεία». Για να σταματήσει η χρήση του προσώπου και της φωνής, το TikTok λέει στους χρήστες να μην ανεβάζουν φωτογραφίες ή βίντεο του εαυτού τους και να διαγράψουν όσα έχουν ήδη δημοσιεύσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: fortune.com