Πώς θα βρεθούν 4,4 δισ. ευρώ
- 14/10/2013, 09:44
- SHARE
Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για να κλείσει το πρόβλημα του «χρηματοδοτικού κενού» για το 2014.
Να κερδίσει χρόνο σχετικά με τις τελικές διαπραγματεύσεις με την τρόικα επιδιώκει το υπουργείο Οικονομικών. Το οικονομικό επιτελείο ποντάρει στο να μπορέσει να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό του 2014, που υπολογίζεται στα 4,4 δισ. ευρώ, χωρίς να αναγκασθεί να πάρει νέα «οριζόντια» μέτρα και παράλληλα να μεταθέσει για Μάιο τη συζήτηση για τα δημοσιονομικά μέτρα της διετίας 2015 – 2016.
Συγκεκριμένα στο υπ. Οικονομικών διαπίστωσαν ότι υπάρχουν ομόλογα της τάξεως των 4,4 δισ. ευρώ τα οποία, αν και λήγουν το 2014, δεν χρειάζεται να αποπληρωθούν, αλλά μπορούν απλώς να αναχρηματοδοτηθούν. Είναι ομόλογα που είχε δώσει το Δημόσιο στις τράπεζες το 2009 προκειμένου να τις στηρίξει, έναντι απόκτησης προνομιούχων μετοχών των τραπεζών . Τα συγκεκριμένα ομόλογα αυτά ήταν προγραμματισμένο να αποπληρωθούν κανονικά και με αυτό το δεδομένο, το χρηματοδοτικό κενό του προγράμματος για το 2014 είχε υπολογισθεί σε 4,4 δισ. ευρώ. Το οικονομικό επιτελείο προτείνει να αναχρηματοδοτήσει τα συγκεκριμένα ομόλογα με νέους τίτλους, αντί να τα εξοφλήσει και έτσι να καλύψει καλυφθεί εξ ολοκλήρου και το χρηματοδοτικό κενό για το 2014.
Διαβάστε ακόμη: Η Ιρλανδία στο επίκεντρο του Eurogroup
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στην εφημερίδα «Ναυτεμπορική», δήλωσε ότι το πρόβλημα του «κενού» θα λυθεί με δύο κινήσεις : «Eπιμήκυνση των λήξεων δανείων που κατέχει η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης, όπως προβλέπει η απόφαση του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012, ή μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος».
Μεταξύ άλλων, ο κ. Στουρνάρας αναφέρει τα εξής:
Η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης μπλοκάρουν τη μετακύλιση των λήξεων δανείων, ύψους 19 δισ. ευρώ, έως το 2016, εκ των οποίων 10 δισ. ευρώ λήγουν εντός του 2014, προβάλλοντας εκ των υστέρων το επιχείρημα ότι αποτελεί νομισματική χρηματοδότηση. Η μετακύλιση των λήξεων θα έλυνε το άμεσο χρηματοδοτικό πρόβλημα, σε συνδυασμό και με την ανανέωση των ομολόγων που έχουν δοθεί στις τράπεζες, ύψους 4,5 δισ. ευρώ. Οι διαπραγματεύσεις για το χρηματοδοτικό κενό θα διεξαχθούν Νοέμβριο με Δεκέμβριο, ενώ η συζήτηση για τα μέτρα μείωσης του χρέους θα ανοίξει μετά τον Απρίλιο του 2014. Εάν καμφθούν οι αντιρρήσεις της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και, αντί να εξοφληθούν, αντικατασταθούν με νέα ομόλογα, καλύπτεται το κενό για το επόμενο έτος. Έτσι, μπορεί να παραπεμφθεί για τον Μάιο το θέμα της επιπλέον χρηματοδότησης της Ελλάδας και να αντιμετωπισθεί ως πακέτο μαζί με τη βιωσιμότητα του χρέους και τα δημοσιονομικά μέτρα για το 2015 και το 2016.
Διαβάστε επίσης: «Πόλεμος» δηλώσεων ΔΝΤ – Ευρωπαίων για το ελληνικό χρέος
Επίσης ο υπουργός αποκλείει το άνοιγμα του ασφαλιστικού, τη μείωση του κατώτατου μισθού, το κούρεμα των καταθέσεων και την πιθανότητα η εφορία να προχωρήσει σε κατασχέσεις.
Οι οριστικές αποφάσεις σε πολιτικό επίπεδο θα ληφθούν μετά τον σχηματισμό της γερμανικής κυβέρνησης, αλλά οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο, τόσο για τα χρονοδιαγράμματα όσο και για τις εναλλακτικές λύσεις, έχουν αρχίσει.
Σε αυτό το πλαίσιο της προετοιμασίας εντάσσεται και η επίσκεψη στην Αθήνα, την ερχόμενη Τετάρτη, του επικεφαλής του Euroworking Group, Τόμας Βίζερ.