Πώς το Ελληνικό και η Αθηναϊκή Ριβιέρα τοποθετούν την Ελλάδα στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη

Πώς το Ελληνικό και η Αθηναϊκή Ριβιέρα τοποθετούν την Ελλάδα στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη
Έμπειρα στελέχη της αγοράς που εμπλέκονται στην υλοποίηση των συγκεκριμένων projects μοιράστηκαν τις σκέψεις τους με τα μέλη του Fortune Network.

Στο project του Ελληνικού και στην ανάπτυξη της Αθηναϊκής Ριβιέρα, δύο υψίστης σημασίας έργα που αναδιαμορφώνουν την εικόνα της Ελλάδας διεθνώς, εστίασαν στελέχη της αγοράς που συμμετείχαν σε πάνελ του Fortune Network με τίτλο: «Real Estate, Hospitality & Growth», το οποίο διοργανώθηκε από το Fortune Greece στο πλαίσιο του Athens Riviera Forum.

Τη συζήτηση άνοιξε ο Φώτης Γιόφτσος, CEO της TEN BRINKE, εταιρείας που αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους developers στην Ευρώπη και αυτή τη στιγμή στην περιοχή του Ελληνικού τρέχει 18 ενεργά εργοτάξια – και στη χώρα συνολικά 31 – με 62 εγκεκριμένα projects ύψους 300 εκατ. ευρώ. Ο κ. Γιόφτσιος αναγνώρισε πως γίνονται αργά και σταθερά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, όμως εάν η Ελλάδα θέλει να είναι ανταγωνιστική και ελκυστική επενδυτικά, πρέπει να επισπεύσει τις διαδικασίες.

«Άλλες ευρωπαϊκές χώρες είχαν κάνει τέτοιου είδους επενδύσεις δεκαετίες πριν. Θα έλεγα ότι εμείς βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή. Πιστεύουμε το συγκεκριμένο έργο, είναι πολύ κοντά στο κέντρο, έχει ιδιαίτερη ομορφιά η περιοχή και πλούσια πολιτιστική κληρονομιά. Σκοπεύουμε να κάνουμε αναπτύξεις και εντός του Ελληνικού».

Για τον Αθανάσιο Καραγιάννη, Chief Investment Officer της PRODEA INVESTMENTS, είναι πολύ σημαντικό να συνάπτονται στρατηγικές συνέργειες στον κλάδο και υπάρχει ένα συνεργατικό πνεύμα προκειμένου να μπορούν να υλοποιούνται επιτυχώς έργα τέτοιου βεληνεκούς.

«Πρέπει να δούμε τη χώρα με τα μάτια ενός ξένου. Η Ελλάδα εξακολουθεί και παραμένει φθηνή συγκριτικά με τους ανταγωνιστές της. Η PRODEA θα αναπτύξει ένα οικόπεδο στο Ελληνικό. Πιστεύαμε από την αρχή στην ανάπτυξη της περιοχής αλλά στόχος μας είναι να αναδείξουμε και το εμπορικό κομμάτι δηλαδή κάποιος να έρχεται να δουλεύει εδώ και να απολαμβάνει μια άλλου είδους εργασιακή εμπειρία».

Πρόσθεσε πως η ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου θα λειτουργήσει ως μοχλός εκτόνωσης της κίνησης που επηρεάζει την καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών.

Στο ερώτημα του αν υπάρχουν θετικές εξελίξεις το τελευταίο διάστημα στον κλάδο του Real Estate και της φιλοξενίας, οι οποίες να καθιστούν πιο ελκυστικές τις επενδύσεις στην Ελλάδα, καθώς επίσης και στο ποια είναι τα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω η ανταγωνιστικότητα της αγοράς, προσπάθησε να απαντήσει η Ελένη Αλεξίου, Partner AKL LAW FIRM.

«Ασχολούμαστε από το 2011 με την ανάπτυξη του Ελληνικού. Αυτό που ξεχνάμε είναι ότι πήρε επτά χρόνια για να αδειοδοτηθεί και έχει περάσει από 100 κύματα. Τροποποιείται διαρκώς το κανονιστικό πλαίσιο, αλλά θεωρούμε ότι θα αλλάξει προς το καλύτερο η εικόνα της πόλης, τόσο από το project του Ελληνικού όσο και από την ανάπτυξη της Αθηναϊκής Ριβιέρας» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τη δική του οπτική μοιράστηκε με το κοινό του Fortune Network ο Κίμων Τσακίρης, Partner, KG LAW FIRM, βάζοντας στην εξίσωση, εκτός από την Αθηναϊκή Ριβιέρα, και άλλες περιοχές που προσελκύουν σταδιακά οικιστικό και εμπορικό ενδιαφέρον.

«Υπάρχει μια θετική εξέλιξη στο Δήμο Πειραιά με τη δημιουργία του Πύργου Πειραιά. Γενικότερα παρατηρείται αναβάθμιση κτιρίων, προσέλκυση μεγάλων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και ανάπτυξη περιοχών που μέχρι πρότινος δεν ήταν στο προσκήνιο. Το κέντρο δημιουργεί τουρισμό πόλεως. Μπορεί για κάποιους η Αθήνα να είναι 10 χρόνια πίσω από τη Ρώμη, όμως από τη στιγμή που βλέπουμε το φαινόμενο του υπερτουρισμού καθώς και το πώς αυτό εξελίσσεται σε μια αναπτυγμένη αγορά, έχουμε το χρόνο να αναπτύξουμε τρόπους για να προστατευτούμε».

Μεταξύ των ομιλητών και ο Γιώργος Μοσχοβάκης, Group Commercial Director της KLEEMANN, εκπρόσωπος μιας βορειοελλαδίτικης επιχείρησης που κατασκευάζει συστήματα ανελκυστήρων σε εμβληματικά κτίρια σε Ελλάδα και εξωτερικό.

«Οι ξένοι παρακολουθούν στενά το τι συμβαίνει στο Ελληνικό και στην Ελλάδα γενικότερα και αυτό δείχνει την σημασία του έργου και το επενδυτικό ενδιαφέρον που υπάρχει. Σίγουρα είναι καλό να λέμε πόσο σημαντικό είναι το εν λόγω έργο, αλλά πρέπει να εστιάσουμε στο να παραδίδουμε το προϊόν και την υπηρεσία στην ώρα τους», κατέληξε υπογραμμίζοντας πως η συνέπεια και η αξιοπιστία είναι το παν.

1/12
Athens Riviera Forum Fortune Greece Special Event
Αναστασία Παρετζόγλου - Executive Chair Fortune Greece, Παύλος Ευθυμίου - Partner Fortune Greece
Athens Riviera Forum Fortune Greece Special Event
Από αριστερά: Φώτης Γιόφτσος, CEO TEN BRINKΕ, Αθανάσιος Καραγιάννης, Chief Investment Officer PRODEA INVESTMENTS, Μαρία Ακριβού, Senior Editor Fortune Greece
Athens Riviera Forum Fortune Greece Special Event
Κίμων Τσακίρης, Partner, KG LAW FIRM
Athens Riviera Forum Fortune Greece Special Event
Από αριστερά: Παύλος Ευθυμίου - Partner Fortune Greece, Γιώργος Μοσχοβάκης, Group Commercial Director KLEEMANN, Ελένη Αλεξίου, Partner AKL LAW FIRM
Από αριστερά: Αθανάσιος Καραγιάννης, Chief Investment Officer PRODEA INVESTMENTS, Μαρία Ακριβού, Senior Editor Fortune Greece, Παύλος Ευθυμίου - Partner Fortune Greece
Γιώργος Μοσχοβάκης, Group Commercial Director KLEEMANN, Ελένη Αλεξίου, Partner AKL LAW FIRM
Φώτης Γιόφτσος, CEO της TEN BRINKE
Athens Riviera Forum Fortune Greece Special Event