Πώς το Ethereum 2.0 μπορεί να μεταμορφώσει το DeFi

Πώς το Ethereum 2.0 μπορεί να μεταμορφώσει το DeFi
Photo: pixabay.com
Η στροφή προς το proof-of-stake έχει εγείρει ανησυχίες για υπερσυγκέντρωση  

Η απόφαση της SEC τον Ιούνιο να αποσύρει τα μέτρα που είχε πάρει κατά του Ethereum ήταν ένα ορόσημο στο ταξίδι της πλατφόρμας προς την ωριμότητα και τη μεγαλύτερη αποδοχή της από τον οικονομικό κόσμο.

Για όσους δεν γνωρίζουν την υπόθεση, η SEC ισχυριζόταν ότι το Ether (ETH) πωλούνταν ως μη καταχωρημένη μετοχή, δηλαδή χωρίς να ακολουθούνται κανόνες και πρωτόκολλα. Από την άλλη, οι θιασώτες του Ethereum υποστήριξαν ότι, δεδομένου ότι το δίκτυο είναι αποκεντρωμένο, δεν πληροί τα κριτήρια αξιογράφου.

Παρότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε κατά της λήψης νομικής δράσης άμεσα, άνοιξε την πόρτα για συζητήσεις γύρω από τη συγκέντρωση. Ορισμένες τεχνολογικές πτυχές της αρχιτεκτονικής του Ethereum έχουν υποκινήσει έναν σημαντικό διάλογο γύρω από την ισχύ που έχουν διάφορες οντότητες επί του δικτύου. Και ενώ αυτές οι συζητήσεις είναι κυρίως εσωτερικές, η αντιμετώπιση των εν λόγω ανησυχιών μπορεί να ενισχύσει τους στόχους αναβάθμισης του δικτύου και να υποστηρίξει την αποκέντρωση.

Σημειώνεται πως το δίκτυο προσπαθεί να ενσωματώσει τα «ιδανικά» του Ethereum 2.0 αλλά και την ισχυρότερη, πιο προσιτή και πιο πρακτική έκδοση του εγγενούς token του και της υποδομής του. Κάποιοι λένε ότι «είναι ήδη εδώ», ενώ άλλοι επισημαίνουν κενά που πρέπει ακόμα να καλυφθούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ναι, το Ethereum 2.0 προσφέρει σημαντικές δυνατότητες για τον μετασχηματισμό του DeFi και του ευρύτερου οικοσυστήματος, αλλά πρέπει να υπάρξουν ακόμη βασικές εξελίξεις.

Συγκεντροποίηση Validator

Με τη μετάβαση στο πρωτόκολλο proof-of-stake (PoS) τον Σεπτέμβριο του 2022, το Ethereum επιτρέπει πλέον στους Validators να κάνουν stake ETH. Αυτή η αναβάθμιση υπογραμμίζει τον βασικό ρόλο του Ethereum στο DeFi, πυροδοτώντας αμέτρητα καινοτόμα χρηματοοικονομικά εργαλεία για δανεισμό και διαπραγμάτευση.

Ωστόσο, η έμφαση στη συμβολική ιδιοκτησία στον αριθμό των Validators θα μπορούσε να προσφέρει τρομακτική ισχύ σε μικρότερες ομάδες, αντίθετα με το ήθος της αποκέντρωσης των κρυπτονομισμάτων. Επιπλέον, το stakinh απαιτεί 32 ETH, που σημαίνει ότι οι επικυρωτές με σημαντικό staking σε ETH μπορούν να ασκήσουν δυσανάλογη επιρροή στη διακυβέρνηση του δικτύου και στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Αυτό δημιουργεί έναν βρόχο ανατροφοδότησης που ευνοεί ορισμένους συμμετέχοντες και μπορεί να οδηγήσει στη συσσώρευση ισχύος και πλούτου στα χέρια λίγων.

Τον περασμένο Μάρτιο, ο Vitalik Buterin εξέφρασε τις ανησυχίες του σχετικά με τους «τεμπέληδες stakers», ή εκείνους που ασχολούνται αποκλειστικά με το staking pools και όχι το solo staking — υπογραμμίζοντας ξεκάθαρα τη συνάφεια του ζητήματος της συγκέντρωσης.

Στον πυρήνα του, το Ethereum αντιπροσωπεύει μια αλλαγή στον τρόπο σχεδιασμού, πρόσβασης και χρήσης των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Ωστόσο, εφόσον βασίζεται σε λίγες οντότητες συνεχίζει να δημιουργεί κινδύνους και ερωτήματα σχετικά με το πόσο αποκεντρωμένο είναι πραγματικά το Ethereum 2.0.

Αλλαγή ταχυτήτων στο DeFi

Η πορεία του Ethereum προς τη συγκέντρωση θέτει τις βάσεις για πιο σοβαρές επιπλοκές στη γραμμή. Τελικά, το μέλλον του Ethereum εντός του DeFi και του οικοσυστήματος blockchain στο σύνολό του εξαρτάται από το περιορισμό της συγκέντρωσης όπου είναι δυνατόν. Και υπάρχουν τρόποι για να καταστεί αυτό εφικτό.

Εάν εφαρμοστούν σωστά, έννοιες όπως το rainbow staking θα μπορούσαν να ενισχύσουν την προσαρμοστικότητα του Ethereum, καταπολεμώντας ταυτόχρονα τον συγκεντρωτισμό. Ουσιαστικά, το rainbow staking επιτρέπει στους χρήστες να κάνουν staking ETH σε πολλές ομάδες ταυτόχρονα, δημιουργώντας αποτελεσματικά ένα «ουράνιο τόξο ανταμοιβών»,  ενώ χτίζεται ένα πιο ανθεκτικό οικοσύστημα. Η διαδικασία επικύρωσης ETH διαχωρίζεται σε «βαρύ» και «ελαφρό» staking — με το «βαρύ» να επικεντρώνεται στις υπηρεσίες επικύρωσης για οριστικοποίηση και το «ελαφρύ» να μηδενίζει την αντίσταση στη λογοκρισία των συναλλαγών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για παράδειγμα, τα πρωτόκολλα liquid staking όπως το Lido ή το Rocket θα μπορούσαν να προσφέρουν ποντάρισμα βαρέων υπηρεσιών, ενώ οι υπάρχοντες παίκτες μπορούν να εκτελούν ελαφρούς χειριστές υπηρεσιών. Το Rainbow staking θα οδηγήσει τελικά σε ένα πιο αποτελεσματικό και ανταγωνιστικό δίκτυο, παρέχοντας μεγαλύτερη ποικιλομορφία. Ωστόσο, η εκτέλεσή του δεν είναι εύκολη και θα μπορούσε να προκαλέσει σύγχυση στη συνολική δομή πονταρίσματος.

Πέρα από το Rainbow staking, σε ό,τι αφορά το Ethereum, θα μπορούσε να αξιοποιηθούν σε όλο το δίκτυο οι εξελίξεις που έχουν ήδη εισαχθεί στις αρχικές του ενημερώσεις 2.0, όπως το Sharding. Παρότι το sharding κρίνεται για ζητήματα ασφαλείας, κατί που δικαιολογεί τη στροφή στο Layer 2, αυτό δεν σημαίνει ότι η τεχνολογία πρέπει να εγκαταλειφθεί εντελώς.

Έχουμε δει πρόοδο εδώ χάρη σε εξελίξεις όπως το “dankharding” ειδικά για το Layer 2. Το Danksharding αφορά τον διαχωρισμό προτεινόμενου-δημιουργού (PBS), μοιράζονταςς εργασίες σε πολλαπλούς επικυρωτές.

Τελικά, το dankharding βοηθά στη διαθεσιμότητα δεδομένων, επιτρέποντας στους επικυρωτές να επαληθεύουν τα δεδομένα blob γρήγορα και αποτελεσματικά, ενώ ταυτόχρονα εντοπίζουν δεδομένα που λείπουν.

Ο στόχος εδώ είναι να γίνουν οι συναλλαγές στο Layer 2 όσο το δυνατόν πιο φθηνές και να κλιμακωθεί το Ethereum ώστε να επικυρώνει περισσότερες από 100.000 συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο. Αυτό θα επέτρεπε σε dApps όπως το Uniswap να επεξεργάζονται συναλλαγές με σημαντικά χαμηλότερο κόστος και με ταχύτερους χρόνους έγκρισης συναλλαγών.

Ωστόσο, η εξαιρετικά τεχνική υποδομή και η εφαρμογή του dankharding ενδεχομένως ενθαρρύνει τη συγκέντρωση. Όμως, ενώ η τεχνολογία έχει απολέσει εύνοια, τα οφέλη της δείχνουν ότι θα μπορούσε να βελτιωθεί για να ωφελήσει την επόμενη γενιά του Ethereum. Ίσως ένα Ethereum 3.0.

Δεν πρέπει να αγνοηθούν τα σημαντικά βήματα του Ethereum 2.0 στον τομέα της αποκέντρωσης. Η μείωση της εξάρτησης του δικτύου από μικρές ομάδες παραγόντων για τις λειτουργίες του δικτύου και τα νομικά κέρδη είναι όλα θετικά βήματα προς τα εμπρός. Ωστόσο, η επόμενη φάση του δικτύου πρέπει να περιλαμβάνει την προσαρμογή στις εξελισσόμενες νομικές απαιτήσεις για να καθιερωθεί ως μετασχηματιστική δύναμη στο DeFi και στο blockchain.

Παρά τα εμπόδια, τα επιτεύγματα του Ethereum 2.0 έχουν θέσει το οικοσύστημα στο σωστό δρόμο. Εστιάζοντας στο μέλλον και επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή του για αποκέντρωση, το Ethereum έχει τη δύναμη να διατηρήσει κυρίαρχο ρόλο του.

Το να τακτοποιήσει τις υποθέσεις του είναι απλώς ένα μικρό μέρος της εδραίωσης της κληρονομιάς του. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: