Πώς το φύλο καθορίζει τους όρους χρηματοδότησης – Στα 1,7 τρισ. δολάρια η απόσταση γυναικών – ανδρών

Πώς το φύλο καθορίζει τους όρους χρηματοδότησης – Στα 1,7 τρισ. δολάρια η απόσταση γυναικών – ανδρών
Two young women holding digital tablet and working in modern office Photo: pixabay.com
To  Ηνωμένο Βασίλειο είναι η κορυφαία χώρα της Ευρώπης για εταιρείες που ιδρύονται από γυναίκες, τόσο σε αξία όσο και σε όγκο συμφωνιών.

Η Violeta Pacheco Mejía είναι επιχειρηματίας και ιδιοκτήτρια της Tejidos Peruanos, μιας σχεδιαστικής, οικολογικής εταιρείας ρούχων από αλπάκα και βαμβάκι με έδρα τη Λίμα του Περού.

Τα τελευταία 18 χρόνια έχει επεκτείνει την επιχείρησή της, ανοίγοντας ένα εργοστάσιο που απασχολεί 14 γυναίκες και εξάγει προϊόντα σε περισσότερες από έξι χώρες. Ωστόσο, κάθε μία από τις επενδύσεις για την αναπτυσσόμενη επιχείρησή της, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς ενός κτιρίου, της πρόσληψης εργαζομένων και της απόκτησης περισσότερων πρώτων υλών και εξοπλισμού, χρηματοδοτήθηκε μέσω ενός δανείου που έλαβε ο σύζυγός της από την τράπεζα. Ως γυναίκα, η Βιολέτα δεν μπορούσε να έχει πρόσβαση σε δάνειο μόνη της.

Όπως εκείνη, πολλές γυναίκες σε όλο τον κόσμο δεν έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με τους άνδρες- το συνολικό χρηματοδοτικό κενό των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) για τις γυναίκες εκτιμάται ότι αποτιμάται σε 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, οι γυναίκες επιχειρηματίες κατέχουν το 22% των πολύ μικρών επιχειρήσεων και το 32% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ). Γενικότερα, 740 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως δεν έχουν τραπεζικές συναλλαγές, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων της Παγκόσμιας Τράπεζας για το 2021, και 2,4 δισεκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως δεν έχουν τα ίδια οικονομικά δικαιώματα με τους άνδρες.

Την ίδια στιγμή οι νεοσύστατες επιχειρήσεις που ιδρύονται από γυναίκες δυσκολεύονται να αντλήσουν χρηματοδότηση από επιχειρηματικά κεφάλαια (VC) στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με νέα στοιχεία της PitchBook.

Στην Ευρώπη, οι νεοσύστατες επιχειρήσεις που ιδρύθηκαν αποκλειστικά από γυναίκες συγκέντρωσαν μόλις το 1,8% του συνολικού κεφαλαίου που επενδύθηκε σε νεοσύστατες επιχειρήσεις που χρηματοδοτούνται από επιχειρηματικά κεφάλαια το 2023. Στις ΗΠΑ, οι νεοσύστατες επιχειρήσεις που ιδρύθηκαν αποκλειστικά από γυναίκες συγκέντρωσαν το 2% του συνολικού κεφαλαίου που επενδύθηκε σε νεοσύστατες επιχειρήσεις που χρηματοδοτήθηκαν από VC.

Κι όλα αυτά τη στιγμή που χρηματοδότηση έχει αυξηθεί συνολικά τα τελευταία χρόνια. Πέρυσι, οι εταιρείες που ιδρύθηκαν αποκλειστικά από γυναίκες συγκέντρωσαν μόλις το 2,1% του συνολικού κεφαλαίου που επενδύθηκε σε νεοφυείς επιχειρήσεις που χρηματοδοτούνται από επιχειρηματικά κεφάλαια στις ΗΠΑ.

Ποιες είναι οι κορυφαίες χώρες για επενδύσεις σε νεοσύστατες επιχειρήσεις που ιδρύονται από γυναίκες

Με σχεδόν 4 δις. ευρώ που επενδύονται σε σχεδόν 720 συμφωνίες για εταιρείες που ιδρύονται από γυναίκες το 2023, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η κορυφαία χώρα της Ευρώπης για εταιρείες που ιδρύονται από γυναίκες, τόσο σε αξία όσο και σε όγκο συμφωνιών, σύμφωνα με την έκθεση. Η Γαλλία είναι δεύτερη, με 1,7 δισ. ευρώ που επενδύονται σε 276 εταιρείες που ιδρύονται από γυναίκες. Στις ΗΠΑ, το Σαν Φρανσίσκο στη δυτική ακτή και η Νέα Υόρκη στην ανατολική ακτή επένδυσαν τα περισσότερα επιχειρηματικά κεφάλαια σε νεοφυείς επιχειρήσεις που ιδρύθηκαν από γυναίκες.

Στην Αφρική, οι επιχειρήσεις με επικεφαλής γυναίκες αντιπροσώπευαν μόνο το 1,5% των συνολικών κεφαλαίων που συγκεντρώθηκαν από νεοφυείς επιχειρήσεις στην Αφρική μεταξύ 2019 και 2023, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Africanews. Αλλά ξεχωριστές εκθέσεις δείχνουν ότι η αξία των συμφωνιών για τις νεοσύστατες επιχειρήσεις υπό την ηγεσία γυναικών στην Αφρική αυξήθηκε κατά 7% σε περισσότερα από 200 εκατομμύρια δολάρια το 2023, με τις εταιρείες τεχνολογίας υγείας υπό την ηγεσία γυναικών να βλέπουν “σημαντική” ώθηση στη χρηματοδότηση. Στην Ασία και τον Ειρηνικό, λιγότερο από το 6% των νεοφυών επιχειρήσεων έχουν γυναίκες ιδρυτές, σύμφωνα με την Google. Η εταιρεία τεχνολογίας ανακοίνωσε πέρυσι ότι εγκαινιάζει ένα ταμείο για νεοσύστατες επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης που ιδρύονται από γυναίκες στην Ινδία, την Ιαπωνία και την Κορέα.

Η έκπληξη προέρχεται από χώρες χαμηλού εισοδήματος. Το τελευταίο Global Entrepreneurship Monitor, μια ετήσια μελέτη για την επιχειρηματικότητα σε περισσότερες από 120 χώρες, διαπίστωσε ότι μία στις τρεις γυναίκες επιχειρηματίες σε χώρες χαμηλού εισοδήματος αναπτύσσουν τις επιχειρήσεις τους, σε σύγκριση με μία στις τέσσερις γυναίκες παγκοσμίως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: