Πώς το Instagram έγινε μια μηχανή ηλεκτρονικού εμπορίου
- 23/05/2020, 18:00
- SHARE
του Adam Lashinksy
Είναι ένα κλασικό δίλημμα στο επιχειρείν: ικανοποίηση των χρηστών έναντι κέρδους. Θα νόμιζε κανείς ότι θα ήταν απλό.
Αλλά αμέτρητες επιχειρήσεις συμβιβάζονται ανάλογα με το ποιος πληρώνει. Εάν οι χρήστες δεν είναι πάντα αυτοί που πληρώνουν, όπως συμβαίνει σε επιχειρήσεις μέσων επικοινωνίας που βασίζονται σε διαφημίσεις, η εμπορική ώθηση μπορεί εύκολα να οδηγήσει τους άπληστους και βραχυπρόθεσμα προσανατολισμένους μάνατζερ να παραστρατήσουν.
Στο νέο τεύχος της αμερικάνικης έκδοσης του Fortune και στο άρθρο «Εξομολογήσεις ενός εθισμένου στο Instagram», η Kristen Bellstrom εξηγεί πόσο καλά έχει τηρήσει αυτή την ισορροπία μέχρι στιγμής το Facebook. Το Instagram ξεκίνησε ως ιστότοπος κοινής χρήσης φωτογραφιών χωρίς κανένα εισόδημα και έπρεπε να παραμείνει πιστό στις αισθητικές του ρίζες, κερδίζοντας χρήματα.
Όπως λέει η Bellstrom, χρησιμοποιώντας τη δική της εμπειρία ως παράδειγμα, το Instagram πέτυχε σε μεγάλο βαθμό.
Οι διαφημίσεις του αναδεικνύουν τις μάρκες που τις προωθούν. Το περιεχόμενό του που δημιουργείται από τους χρήστες έχει γίνει από μόνο του μια μηχανή ηλεκτρονικού εμπορίου. Και μαζί με το YouTube της Google, το Instagram δημιούργησε μια ολοκαίνουργια και προσοδοφόρα κατηγορία influencers που έχουν βασίσει τον πλούτο τους στην επιτυχία της εφαρμογής.
Ίσως το πιο απροσδόκητο απ’ όλα: το Instagram τα έχει πετύχει όλα αυτά χωρίς να συνδέεται πολύ στενά με το Facebook. Αυτό είναι κατόρθωμα λαμβάνοντας υπόψη την αμαυρωμένη φήμη του Facebook.