Πώς το “No Buy Challenge” κατάφερε να αποκτήσει εκατομμύρια ακολούθους σε όλο τον κόσμο
- 03/02/2025, 17:30
- SHARE
Ξεκίνησε ως απλή παρότρυνση και πλέον έχει πάρει τη μορφή κινήματος επηρεάζοντας μεγάλο αριθμό καταναλωτών σε όλο τον κόσμο. Ο λόγος για το «No buy 2025», το οποίο φέτος αναμένεται να μυήσει ένα μεγάλο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού στη λογική της καταναλωτικής … αποτοξίνωσης.
Μπροστά στον αυξημένο πληθωρισμό, το υψηλό κόστος ζωής και την ανάγκη αποδέσμευσης από οποιοδήποτε οικονομικό βάρος που συρρικνώνει το μηνιαίο εισόδημα, αρκετοί δημιουργοί περιεχομένου σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Tik Τοk, το Instagram και το Reddit τάσσονται υπέρ μιας φιλοσοφίας που υποστηρίζει ότι ο υπερκαταναλωτισμός δημιουργεί πρόσθετο άγχος και συμβάλλει παράλληλα στην κακή οικονομική διαχείριση.
Άλλωστε η πεποίθηση ότι όταν είναι κανείς λυπημένος, επιβάλλεται να επιδοθεί σε shopping therapy για να αισθανθεί καλύτερα, δεν είναι παρά ένας μύθος, ή ακόμα καλύτερα, ένα κοινωνικό κατασκεύασμα των ΜΜΕ που εξυπηρετεί κατά κύριο λόγο τις επιχειρήσεις.
Αρκεί να σταθούμε σε ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που ίσως μας κάνει να αλλάξουμε γνώμη, αλλά και τρόπο ζωής αν είμαστε, έστω και λίγο, περιβαλλοντικά ευσυνείδητοι. Σύμφωνα με το Waste Managed που συγκεντρώνει δεδομένα αναφορικά με το αποτύπωμα που αφήνει κάθε βιομηχανία στον πλανήτη Γη, ο κλάδος της μόδας συμβάλλει σημαντικά στην παγκόσμια σπατάλη και ρύπανση, καθώς σε ετήσια βάση παράγονται 92 εκατομμύρια τόνοι κλωστοϋφαντουργικών απορριμμάτων! Αυτό περιλαμβάνει τα απορριπτόμενα ρούχα και υφάσματα, τα οποία αποτελούν περίπου το 7% των συνολικών απορριμμάτων στις χωματερές.
Επιπλέον, 87% των υλικών και των ινών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή ρούχων καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής ή αποτεφρωτήρες, με μόλις 1% να ανακυκλώνεται και να δίνει ζωή σε νέα ενδύματα. Στο εν λόγω report επισημαίνεται ότι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις είναι σημαντικές και πως η βιομηχανία της μόδας είναι υπεύθυνη για το 10% των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα και για το 8,1% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Less is more
Οι θιασώτες του «No Buy Challenge» αντί να σπεύδουν να αγοράσουν το τελευταίο viral προϊόν και να γίνονται θύματα του υπερκαταναλωτισμού, προτιμούν να επαναχρησιμοποιήσουν όσα έχουν ήδη στις ντουλάπες τους, εξοικονομώντας αποθηκευτικό χώρο, αλλά και χρήμα. Άλλωστε, όσο πλούσια γκαρνταρόμπα και να διαθέτει κανείς, στην καθημερινότητά του καταλήγει να φοράει πολύ συγκεκριμένα ρούχα, είτε επειδή είναι άνετα και της μόδας τη δεδομένη χρονική περίοδο, είτε επειδή η ποσότητα των ρούχων και των αξεσουάρ που είναι στρυμωγμένα στα ράφια και τα συρτάρια οδηγεί στο να παραμένουν κάποια από αυτά εκτός του οπτικού του πεδίου.
Αξίζει πάντως να αναφερθεί ότι οι αναζητήσεις στο Google για το «no buy challenge» αυξήθηκαν κατά 40% σε σχέση με το 2024, ενώ εκείνες που αφορούσαν το «no spend challenge» άγγιξαν ιστορικό υψηλό.
Πώς θα γίνετε εγκρατείς
Για να μειώσουμε λοιπόν τη σπατάλη και να σταματήσουμε να ξοδεύουμε αλόγιστα χρήματα για την απόκτηση αγαθών που δεν είναι απαραίτητα, αλλά και για να υιοθετήσουμε πρακτικές που προάγουν τον μινιμαλισμό και τη βιωσιμότητα, οι ειδικοί προτείνουν τρόπους ώστε η μετάβαση να γίνει ομαλά.
- Δημιουργήστε μια λίστα No-Buy
Κάντε μια λίστα με αντικείμενα που δεν θα αγοράσετε για το έτος. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει ρούχα, gadgets και πολλά άλλα.
- Παρακολουθήστε την πρόοδό σας
Κρατήστε ημερολόγιο ή χρησιμοποιήστε μια εφαρμογή για να παρακολουθείτε τις δαπάνες και την πρόοδό σας. Γιορτάστε μικρές νίκες για να έχετε κίνητρο.
- Βρείτε εναλλακτικές λύσεις
Αναζητήστε δωρεάν ή χαμηλού κόστους δραστηριότητες για να αντικαταστήσετε τις κοστοβόρες συνήθειες που είχατε μέχρι τώρα . Για παράδειγμα, δανείστε βιβλία από τη βιβλιοθήκη.
- Γίνετε μέλος μιας Κοινότητας με κοινό τρόπο σκέψης
Συνδεθείτε με άλλους που βρίσκονται στην ίδια φάση μεταστροφής με εσάς. Η ανταλλαγή εμπειριών και συμβουλών μπορεί να προσφέρει υποστήριξη και υπευθυνότητα.
- Σκέψη πριν την πράξη
Πριν κάνετε μια αγορά, αναρωτηθείτε αν είναι ανάγκη ή απλώς επιθυμία. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε πιο σωστές επιλογές.
Τέλος, εκτός από την ένδυση – υπόδηση – τομείς στους οποίους οι γυναίκες είναι ομολογουμένως περισσότερο επιρρεπείς για αγορές – ένα έξοδο που βαίνει προς περιορισμό είναι τα χρήματα που δαπανώνται σε καθημερινή βάση για καφέ και φαγητό.
Μια χρήσιμη συμβουλή που κρίνεται ζωτικής σημασίας για μια επιτυχημένη χρονιά με χαμηλές αγορές, είναι το να μην φεύγετε ποτέ από το σπίτι με άδειο στομάχι, αλλά και το να έχετε μαζί σας σνακ. Η πείνα είναι κακός συμβουλάτορας και πολλές φορές για να επιτευχθεί κορεσμός καταλήγουμε να τρώμε απέξω και μάλιστα κακής ποιότητας φαγητό.
Αφιερώνοντας χρόνο στον προγραμματισμό γευμάτων και σνακ όχι μόνο εξοικονομείτε χρήματα αλλά σας επιτρέπει επίσης να βελτιώσετε τις μαγειρικές σας δεξιότητες.