Πώς τοποθετήθηκαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τα επεισόδια στη διαδήλωση για την επέτειο της τραγωδίας των Τεμπών

Πώς τοποθετήθηκαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τα επεισόδια στη διαδήλωση για την επέτειο της τραγωδίας των Τεμπών
Πανοραμικό στιγμιότυπο που τραβήχτηκε στις 12.15 μ.μ. από την απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα για τη συμπλήρωση δύο χρόνων από το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, που στοίχισε τις ζωές 57 ανθρώπων, Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2025. Συνδικάτα, ομοσπονδίες, σύλλογοι, ενώσεις, φορείς, οργανώσεις και κινήσεις πολιτών έχουν κηρύξει 24ωρη απεργία, στην μνήμη των θυμάτων με αίτημα να μην υπάρξει καμιά συγκάλυψη και να αποδοθεί δικαιοσύνη. (EUROKINISSI) Photo: Eurokinissi
Στη σκιά της τραγωδίας των Τεμπών, τα κόμματα της αντιπολίτευσης τοποθετήθηκαν για τη μεγάλη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην επέτειο του δυστυχήματος, εκφράζοντας κριτική, διεκδικήσεις και πολιτικά μηνύματα για τη δικαίωση των θυμάτων και τις ευθύνες της κυβέρνησης.

Τα βίαια επεισόδια κάποιων κουκουλοφόρων, που επιτέθηκαν και σε συγκεντρωμένους πολίτες -όπως έχει καταγραφεί σε πολλά βίντεο-, δεν αμαυρώνουν τα μεγαλειώδη συλλαλητήρια ανά την Ελλάδα και το πάνδημο αίτημα για αλήθεια και δικαιοσύνη, τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ.

Οπως επισημαίνει το Κίνημα, «είναι σαφές ότι η κυβέρνηση και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη απέτυχαν να προστατεύσουν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, παρά τις βαρύγδουπες δηλώσεις επί μια ολόκληρη εβδομάδα περί δήθεν σχεδίων προετοιμασίας.

Σ. Φάμελλος: «Οι προβοκάτσιες και ο αυταρχισμός δεν μπορούν να σκιάσουν το πάνδημο αίτημα να αλλάξει σελίδα η χώρα»

«Σήμερα, 28η Φεβρουαρίου, με πρωτοφανή μαζικότητα σε όλη την Ελλάδα, σε συγκεντρώσεις που δεν έχουν ιστορικό προηγούμενο, ο ελληνικός Λαός με θάρρος και παρρησία μίλησε. Απαιτεί Δικαιοσύνη και αλήθεια και για το έγκλημα των Τεμπών και για τη συγκάλυψη της κυβέρνησης, αλλά και απόδοση ευθυνών στους υπεύθυνους, όσο ψηλά και αν βρίσκονται», υπογραμμίζει σε ανάρτησή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος.

«Οι προβοκάτσιες και ο αυταρχισμός δεν μπορούν να σκιάσουν το πάνδημο αίτημα να αλλάξει σελίδα η χώρα», τονίζει, προσθέτοντας ότι «η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορούν πλέον να παραμείνουν στη διακυβέρνηση της χώρας. Πρέπει να παραιτηθούν σήμερα».

«Η κοινωνία δεν τους εμπιστεύεται. Σήμερα τους απονομιμοποίησε οριστικά και αμετάκλητα. Στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα», καταλήγει.

ΚΚΕ: «Μήνυμα δικαίωσης ενάντια στην πολιτική του κέρδους»

Το δικό του μήνυμα έστειλε το ΚΚΕ για τις μεγαλειώδης συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν σήμερα σε όλη τη χώρα για την επέτειο των δύο χρόνων από την τραγωδία των Τεμπών.

«Χαιρετίζουμε το πάνω από ένα εκατομμύριο από απεργούς, εργαζόμενους και κυρίως νέους ανθρώπους, που πλημμύρισε τις πλατείες σε όλη τη χώρα, αλλά και στο εξωτερικό. Οι τεράστιες συγκεντρώσεις έστειλαν, 2 χρόνια μετά το έγκλημα των Τεμπών, το μήνυμα της δικαίωσης ενάντια στην πολιτική του κέρδους που στερεί το “οξυγόνο” από τον λαό», αναφέρει η δήλωση του ΚΚΕ.

Παράλληλα, γίνεται αναφορά στη αναίτια επίθεση της αστυνομίας με χημικά στους διαδηλωτές: «Τίποτα δεν μπορεί να ακυρώσει τις τεράστιες απεργιακές συγκεντρώσεις στην Αθήνα και σε όλη τη χώρα, ούτε να “θολώσει” το μήνυμα τους. Τίποτα δεν μπορεί και να εμποδίσει τον αποφασισμένο και αγωνιζόμενο λαό. Ούτε η προσπάθεια να αλλοιωθεί το περιεχόμενο των συγκεντρώσεων, ούτε η στάση της αστυνομίας που επέλεξε για μια ακόμη φορά να πνίξει με χημικά τους χιλιάδες διαδηλωτές, ούτε εκείνοι οι μηχανισμοί που έπαιξαν το παιχνίδι της κυβέρνησης, της καταστολής, της συκοφάντησης και του αποπροσανατολισμού, για λίγα λεπτά στα κεντρικά δελτία ειδήσεων και τελικά απομονώθηκαν και αποδοκιμάστηκαν από τους ίδιους τους διαδηλωτές.

Το λαϊκό ποτάμι θα δυναμώσει ακόμη περισσότερο μέχρι ο λαός να επιβάλλει το δίκιο του».

Αλ. Χαρίτσης: «Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για τη Δημοκρατία μας»

«Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για τη Δημοκρατία μας. Ο κυρίαρχος λαός μίλησε. Ειρηνικά και με πρωτοφανή μαζικότητα», σημειώνει, σε ανάρτησή του, ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης.

«Κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας προς την απονομιμοποιημένη κυβέρνηση Μητσοτάκη», προσθέτει ο κ. Χαρίτσης και καταλήγει: «Κύριε Μητσοτάκη, οφείλετε να δώσετε τώρα εντολή να σταματήσει το όργιο καταστολής και να αποσυρθούν οι αστυνομικές δυνάμεις. Και στη συνέχεια να παραιτηθείτε».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: