Πώς βλέπουν οι επιχειρήσεις την τηλεργασία δύο χρόνια μετά την πανδημία
- 09/12/2022, 10:39
- SHARE
Έρευνες δείχνουν ότι πάνω από το 75% των εταιρειών παγκοσμίως προσφέρουν τη δυνατότητα στους εργαζόμενους να μπορούν να μπουν δύο ημέρες την εβδομάδα σε καθεστώς τηλεργασίας, καθώς παρατηρείται ότι η ευελιξία και το λεγόμενο work-life balance είναι προαπαιτούμενα για την απόδοση του εργατικού δυναμικού.
Στο πλαίσιο του 13ου Ετήσιου Συνεδρίου Πωλήσεων που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Πωλήσεων Ελλάδος (ΙΠΕ), εκπρόσωποι εταιρειών μοιράστηκαν τη δική τους οπτική για το θέμα της τηλεργασίας και απάντησαν σε σχετικά επίκαιρα ερωτήματα όπως το πώς διαμορφώνεται ο αριθμός αυτών που εργάζονται από το σπίτι μετά την πανδημία, ποια η ισχύουσα νομοθεσία, ποιο το μοντέλο εργασίας που τελικά θα δούμε να υπερισχύει, αλλά και ποιος ο αντίκτυπος που έχουν στα στελέχη πωλήσεων οι νέες μορφές εργασίας που έχουν ανακύψει.
Σύμφωνα με τον Σωτήρη Σταματίου, HR Director, ONASSIS GROUP, η τηλεργασία ξεκίνησε και εξαπλώθηκε λόγω της πανδημίας επηρεάζοντας σημαντικά τις λειτουργίες των τμημάτων HR σε μία επιχείρηση. Μεγάλο μέρος συνεντεύξεων γίνεται πλέον διαδικτυακά, όπως και τα σεμινάρια επιμόρφωσης, ενώ τίθενται υπό εξέταση τα προνόμια που έδινε μέχρι πρότινος μια επιχείρηση στους εργαζόμενους, όπως για παράδειγμα αυτά που σχετίζονται με τα έξοδα μετακίνησης και την παροχή οχημάτων.
«Ο κόσμος ψάχνει μεγαλύτερο σπίτι για να έχει ένα έξτρα γραφείο και να δουλέψει και φορτώνεται το κόστος των εταιρειών που με τη σειρά τους αναζητούν μικρότερα γραφεία για να στεγάσουν τους εργαζόμενους .Είναι θετικά και τα δύο μέρη για την τηλεργασία για διαφορετικούς λόγους. Οι επιχειρήσεις, ωστόσο, αλλάζουν όχι με το ρυθμό που θα έπρεπε. Στη νέα πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί, επιβάλλεται να βρούμε νέους τρόπους αξιολόγησης απόδοσης του τηλεργαζόμενου, καλύτερης επικοινωνίας μαζί του, καθώς επίσης και επαναπροσδιορισμού του ρόλου του τηλε-manager».
Στην ανθρωποκεντρική κουλτούρα που διέπει τη Motor Oil στάθηκε ο Φάνης Βουτσαράς, GM Human Resources MOTOR OIL, τονίζοντας πως εκείνος τάσσεται υπέρ του παραδοσιακού μοντέλου εργασίας όπου υπερισχύει η ανθρώπινη παρουσία και επαφή. «Η τεχνολογία εξυπηρετεί κυρίως τα παιδιά, τα οποία βολεύονται και τους αρέσει ιδέα να δουλεύουν από το σπίτι, ωστόσο χάνεται το στοιχείο της ανθρώπινης επαφής και της συνεργασίας. Δεν μπορείς να διαβάσεις το συνεργάτη σου μέσα από μία οθόνη» επεσήμανε ο κ. Βουτσαράς.
Μεταξύ των ομιλητών του πάνελ ήταν και ο Δημήτρης Σιανδρής, Chief Operating Officer της LOUX MARLAFEKAS, ο οποίος υπογράμμισε ότι οι διευθύνσεις ανθρώπινου δυναμικού «χτίζουν» την επόμενη μέρα της τηλεργασίας με ένα υβριδικό μοντέλο που θα κληθεί η αγορά να ορίσει.
«Οι πωλήσεις θα πρέπει να γίνονται έξω. Ένα από τα θετικά στοιχεία που έφεραν η τηλεργασία και η τεχνολογία είναι ότι απαλλαγήκαμε από τα περιττά ραντεβού και ότι έχουμε καλύτερη οργάνωση του χρόνου μας» κατέληξε.
Από την πλευρά του ο Ιορδάνης Αδαμόπουλος, Country Manager της RECKITT BENCKISER ΗΕLLAS HEALTHCARE, τόνισε ότι το μοντέλο εργασίας είναι μία ζωντανή διαδικασία που εξελίσσεται διαρκώς και ακόμη δεν έχουμε πλήρη εικόνα του ποιες θα είναι οι νέες συνθήκες έτσι ώστε οι εταιρείες να προσαρμόσουν αντίστοιχα τα business plans τους.
«Οι νέες γενιές έχουν μάθει να δημιουργούν δεσμούς μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οπότε για αυτές η τηλεργασία είναι το ζητούμενο. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να γίνει αξιολόγηση ποια από τα meetings θα μεταφερθούν ψηφιακά και ποια θα πρέπει να γίνονται διά ζώσης».