Πόσα χρήματα χάθηκαν από την κατάρρευση του Χρηματιστηρίου
- 03/08/2015, 19:13
- SHARE
Ενδοσυνεδριακά η «εξαέρωση» της χρηματιστηριακής αξίας ξεπέρασε και τα 10 δισ. ευρώ και τελικά διαμορφώθηκε στα 8,45 δισ. ευρώ.
Η ιστορική πτώση κατά 16,23% στην πρώτη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου μετά την επιβολή των capital controls προκάλεσε τεράστια απώλεια της χρηματιστηριακής αξίας των εισηγμένων εταιρειών, και κυρίως εκείνων της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.
Πιο συγκεκριμένα, ενδοσυνεδριακά η «εξαέρωση» της χρηματιστηριακής αξίας ξεπέρασε και τα 10 δισ. ευρώ και τελικά διαμορφώθηκε στα 8,45 δισ. ευρώ με μόλις 6 μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης να υποχωρούν με μονοψήφιο ποσοστό.
Φυσικά, όλοι οι αναλυτές ανέμεναν εξαιρετικές πιέσεις, ιδίως στον τραπεζικό κλάδο, όπου έφτασαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης να ρίχνουν τον Γενικό Δείκτη ακόμη και στις 615,08 μονάδες σημειώνοντας νέο χαμηλό 52 εβδομάδων, για να κλείσει τελικά στις 668,06.
Την κατάρρευση του ΓΔ ακολούθησε κι αυτή των αποτιμήσεων από τα περίπου 48 δισ. ευρώ της 26ης Ιουνίου.
Ο συνολικός τζίρος ήταν 67,6 εκατ. ευρώ με συναλλαγές 57,7 εκατ. τεμαχίων. Αξιοσημείωτο είναι πως μόλις 5,8 εκατ. ευρώ σε αξία και σχεδόν 18 εκατ. σε απόλυτο αριθμό μετοχών ήταν η δραστηριότητα στο τέλος της ημέρας και στις τέσσερις μετοχές των συστημικών τραπεζών.
Σύμφωνα με αναλυτές, οι επόμενες συνεδριάσεις είναι πολύ πιθανό να ρίξουν τον ΓΔ ακόμη και κάτω από τις 450 μονάδες, δημιουργώντας νέο ιστορικό χαμηλό.
Μετά τη σημερινή «βουτιά» η ΕΤΕ με αποτίμηση 2,96 δισ. ευρώ υποχωρεί στην τρίτη θέση, χαμηλότερα του ΟΤΕ (3,55 δισ. ευρώ) και πολύ πίσω από την πρώτη CC/HBC που αποτιμάται περίπου στα 7 δισ. ευρώ.
Ακολουθούν με 2,88 δισ. ευρώ η Alpha Bank, στα 2,08 ο ΟΠΑΠ, στα 1,71 δισ. ευρώ η Πειραιώς, στα 1,67 η Κύπρου, στα 1,49 ο ΤΙΤΑΝ, στα 1,48 η Eurobank, στα 1,34 τα FF Group και τα Ελληνικά Πετρέλαια στα 1,26 δισ. ευρώ.
Περιορισμένη η κίνηση της αγοράς για τους Έλληνες επενδυτές
Η αγορά λειτουργεί πλέον με σημαντικούς περιορισμούς για τους Έλληνες επενδυτές, ενώ οι ξένοι επενδυτές, οι οποίοι κατέχουν το 58,41% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου και πραγματοποιούν σχεδόν το 60% του ημερήσιου τζίρου, μπορούν να κάνουν συναλλαγές χωρίς κανέναν περιορισμό.
Οι Έλληνες επενδυτές ουσιαστικά θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν κατά κύριο λόγο «νέο» χρήμα, για να αγοράσουν μετοχές.
Ως νέα κεφάλαια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αγορές μετοχών και άλλων χρηματοπιστωτικών μέσων από Έλληνες επενδυτές θεωρούνται:
– Τα εμβάσματα από το εξωτερικό
– τα μετρητά που κατατίθενται στις χρηματιστηριακές
– τα πιστωτικά υπόλοιπα επενδυτών που βρίσκονται ελεύθερα στους κωδικούς τους
– τα κεφάλαια από πώληση υφιστάμενων μετοχών, ομολόγων, αλλά όχι τα μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων
– τα κεφάλαια που προέρχονται από επιστροφή ασφαλειών (margin)
– τα χρήματα από πληρωμές τοκομεριδίων, μερίσματα, επιστροφές κεφαλαίου, κ.α.
– τα κεφάλαια από πιστώσεις, προερχόμενες από θέσεις σε παράγωγα (ΣΜΕ, swaps, προθεσμιακές συμβάσεις επιτοκίου, κ.α.)