Πόσα είναι τα «κρυφά» έξοδα του αυτοκινήτου μας;

Πόσα είναι τα «κρυφά» έξοδα του αυτοκινήτου μας;
Photo: pixabay.com
Η αγορά ενός αυτοκινήτου μπορεί να μας κοστίσει πολύ περισσότερο από όσο υπολογίζουμε.

Από την Ιωάννα Φο*

Γειά σας, παιδιά.

Ιωάννα εδώ και σήμερα θα μιλήσουμε για ένα θέμα που αγγίζει αρκετούς και αρκετές από εμάς. Θα μιλήσουμε για κάτι που χρησιμοποιούμε κάθε μέρα, το χρειαζόμαστε, αποτελεί μεγάλο μέρος των ετήσιων εξόδων μας και δεν μπορούμε να κάνουμε χωρίς αυτό.

Θα μιλήσουμε για το αυτοκίνητο, αλλά όχι έτσι γενικά, αφού θα αναλύσουμε και θα αποδείξουμε το πώς το αυτοκίνητό μας μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να μας κρατάει φτωχούς και φτωχές, ανεξαρτήτως μάρκας και ιδιοτήτων!

Όλοι και όλες μας φαντάζομαι λατρεύουμε την μυρωδιά που έχει ένα καινούριο αυτοκίνητο, ε;! Όμως το καινούριο στο θέμα αυτοκίνητο, μας κοστίζει πολύ παραπάνω από όσο θα έπρεπε. Πολύ συνοπτικά και στις περισσότερες περιπτώσεις το να κατέχουμε ένα αυτοκίνητο σημαίνει τρία πράγματα:

Πρώτον, δανεισμός και πληρωμή κεφαλαίου και τόκων για την αγορά του οχήματος ή αποταμίευση για αρκετά χρόνια άρα «πληρωμή επιπλέον» λόγω του πληθωρισμού που έχει ροκανίσει κατά τι τα χρήματά μας μέχρι να τα μαζέψουμε όλα

Δεύτερον, πάγιες δαπάνες πέρα από αυτές της ίδιας της αγοράς του αυτοκινήτου, όπως σέρβις, τέλη κυκλοφορίας, ασφάλεια, πάρκινγκ, ζημιές και πάει λέγοντας.

Τρίτον, η υποτίμηση της αξίας του. Αυτό είναι τελικά που πονάει και περισσότερο θα λέγαμε. Τα στατιστικά λένε, μάλιστα, πως ένα καινούριο αυτοκίνητο χάνει το 63% της αξίας του στα πρώτα 5 χρόνια ζωής του. Μιλάμε για τεράστια απαξίωση, η οποία θεωρώ πως είναι σε γνώση των κατασκευαστών, οι οποίοι βγάζουν συνεχώς καινούρια μοντέλα. Γιατί αυτό είναι και το επιχειρηματικό μοντέλο. Πρέπει να αγοράζουμε συνεχώς νέα αυτοκίνητα αλλιώς πως θα επιβιώνουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες; Είναι η ίδια διαδικασία όπως και με τα προιόντα τεχνολογίας!

Επιστρέφοντας στο ζήτημα της απαξίωσης και της απώλειας αξίας, να προσθέσουμε πως ένα καινούριο αυτοκίνητο χάνει το 10% της αξίας του την στιγμή που θα μπούμε μέσα και θα οδηγήσουμε διακόσια μέτρα έως την έξοδο της αντιπροσωπίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τώρα, τον τρόπο να νικήσουμε σε αυτή την μάχη με τον χρόνο και το αυτοκίνητο θα τον σκιαγραφούσαμε μέσα από 3 κανόνες.

  • Αγοράζουμε αυτοκίνητο τουλάχιστον πενταετίας. Έχει σχεδόν όλες τις σύγχρονες ανέσεις και έχει υποστεί ήδη την μεγάλη του απαξίωση έξω από την τσέπη μας, ενώ παραμένει ασφαλές όχημα. ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ να αγοράζουμε και να οδηγούμε ασφαλή οχήματα, αλλιώς τι να την κάνουμε την αποταμίευση; Αν παίζουμε την ζωή μας κορόνα γράμματα στους δρόμους;
  • Το αγοράζουμε ΧΩΡΙΣ καταναλωτικά δάνεια, χωρίς δανεισμό και επιτόκιο. Δεν γίνεται να πληρώνουμε δάνεια και τόκους για κάτι που ταυτόχρονα χάνει την αξία του όσο εμείς το πληρώνουμε όλο και ακριβότερα.
  • Αν ωστόσο επιλέξουμε τελικά το δάνειο για κάποιον λόγο, και δεν μπορούμε να αποταμιεύουμε ήδη, πριν την αγορά του, το ποσό που θα έχουμε ως δόση για το αυτοκίνητο, δεν πρέπει να έχουμε τέτοια δόση ή τέτοιο αυτοκίνητο. Αν μπορούμε να βάζουμε στην άκρη 200€ τον μήνα, τόση πρέπει να είναι και η όποια δόση μας.

Και αφού βάλαμε το θεωρητικό πλαίσιο, ας δούμε πώς εφαρμόζονται όσα είπαμε στην πράξη με ένα παράδειγμα.

Έστω ότι έχουμε 4000€ και θέλουμε να πάρουμε ένα αυτοκίνητο καινούριο, αξίας 20.000€. Βάζουμε τις 4.000€ που έχουμε, λοιπόν, και χρειαζόμαστε άλλες 16.000 δανεικές. Ας πούμε ότι παίρνουμε ένα δάνειο με 6% επιτόκιο (που είναι πολύ καλό, σχεδόν ουτοπικό σήμερα που τα στεγαστικά είναι κοντά στο 4%) και βάζουμε 48 δόσεις, δηλαδή τέσσερα χρόνια. Η μηνιαία μας δόση θα είναι 375,76€ και στο τέλος της τετραετίας θα έχουμε πληρώσει σε τόκους 2036,5€. Μάλιστα, τότε, το αυτοκίνητό μας θα έχει χάσει τουλάχιστον την μισή του αξία και θα κοστίζει πλέον 12.000€ αν είναι σε άψογη κατάσταση.  Θα έχουμε δώσει, λοιπόν, 22.306€ και θα έχουμε κάτι που αξίζει 12.000€.

Αν τώρα στο παράδειγμά μας πάμε βάσει προγράμματος και πάρουμε το ίδιο μοντέλο σε καλή κατάσταση, αλλά πενταετίας και σε τιμή από την οποία έχουμε αφαιρέσει το 63% της απαξίωσης που είδαμε πριν, τα νούμερα έχουν ως εξής: 20.000€ Χ 63% =12.600€ απώλεια, άρα κοστίζει 7400€. Βάζουμε τις 4.000€ που έχουμε και παίρνουμε το ίδιο δάνειο με πριν, αλλά 3500€, αφού τόσα μας λείπουν. Έχουμε, άρα, 3500€ κεφάλαιο, 6% επιτόκιο, 48 δόσεις και 82,2€ τον μήνα δόση. Τι προκύπτει από όλο αυτό; Συνολικό ποσό πληρωμής 3945,48€ και επιβάρυνση λόγω τόκων 445€.

Οπότε παιδιά, προσοχή στους τόκους, προσοχή στην διαχείριση των οικονομικών μας και τα πάντα με πρόγραμμα και προϋπολογισμό! Δεν είμαστε για πειράματα με το πορτοφόλι μας στην Ελλάδα του σήμερα.

Αυτά για την ώρα! Ευχαριστώ όλους και όλες που έφτασαν έως εδώ, να είστε καλά και εμείς ανανεώνουμε το ραντεβού μας στο επόμενο άρθρο!

* Master in Economics and Politics

Βρείτε την Ιωάννα στο YouTube και στο Instagram εδώ:https://www.youtube.com/user/ioannafo/videoshttps://www.instagram.com/ioannafo

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: