Πόσα χρήματα έχει δαπανήσει η Κίνα για να φτιάξει την «αυτοκρατορία» των ηλεκτρικών αυτοκινήτων;

Πόσα χρήματα έχει δαπανήσει η Κίνα για να φτιάξει την «αυτοκρατορία» των ηλεκτρικών αυτοκινήτων;
(211028) -- RISHON LEZION, Oct. 28, 2021 (Xinhua) -- An Israeli car company worker shows an electric car made by Chinese automaker Skyworth Auto in Rishon Lezion, Israel, Oct. 27, 2021. Chinese automaker Skyworth Auto, the electric car division of tech giant Skyworth Group, has begun selling electric cars in Israel through the Israeli dealership Caduri Group, both companies said on Monday. (Photo by Gil Cohen Magen/Xinhua) (Photo by GIL COHEN MAGEN / XINHUA / Xinhua via AFP) Photo: AFP
Η εκτεταμένη κυβερνητική στήριξη και η ανάπτυξη της αγοράς για τις κινεζικές εταιρείες EV δεν έχουν ακόμη αυξήσει σημαντικά τα κέρδη.

Η Κίνα δαπάνησε 230,8 δισεκατομμύρια δολάρια για περισσότερο από μια δεκαετία για να αναπτύξει τη βιομηχανία ηλεκτρικών αυτοκινήτων της, σύμφωνα με ανάλυση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη από το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών με έδρα τις ΗΠΑ.

Η κλίμακα της κυβερνητικής στήριξης αντιπροσωπεύει το 18,8% των συνολικών πωλήσεων ηλεκτρικών αυτοκινήτων μεταξύ 2009 και 2023, δήλωσε ο Σκοτ Κένεντι, επιτρόπος της έδρας κινεζικών επιχειρήσεων και οικονομικών στο CSIS. Σημείωσε ότι η αναλογία των δαπανών αυτών προς τις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων έχει μειωθεί από πάνω από 40% τα έτη πριν από το 2017, σε λίγο πάνω από 11% το 2023.

Τα ευρήματα έρχονται καθώς η ΕΕ σχεδιάζει να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών ηλεκτρικών αυτοκινήτων λόγω της χρήσης επιδοτήσεων στην παραγωγή τους.

Ο Κένεντι επεσήμανε ότι η υποστήριξη του Πεκίνου για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα περιελάμβανε μη νομισματικές πολιτικές που ευνοούσαν τις εγχώριες αυτοκινητοβιομηχανίες έναντι των ξένων. Αλλά σημείωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν δημιουργήσει συνθήκες τόσο ελκυστικές όσο η Κίνα για την ανάπτυξη της δικής της βιομηχανίας ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

«Υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις, αλλά σε γενικές γραμμές οι δυτικές αυτοκινητοβιομηχανίες και οι κυβερνήσεις έχουν κωλυσιεργήσει και δεν ήταν αρκετά επιθετικές» πρόσθεσε.

Οι κρατικές επιδοτήσεις δεν πήγαιναν απαραίτητα κατευθείαν στην ανάπτυξη αυτοκινήτων. Στα πρώτα χρόνια της ανάπτυξης των ηλεκτρικών οχημάτων στην Κίνα, το Υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι διαπίστωσε ότι τουλάχιστον πέντε εταιρείες εξαπάτησαν την κυβέρνηση για πάνω από 1 δισεκατομμύριο γουάν (140 εκατομμύρια δολάρια).

Τα οχήματα που κατασκευάζονται στην Κίνα έχουν επίσης επωφεληθεί από την αυξανόμενη διείσδυση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στη χώρα, μειώνοντας μια κάποτε επικερδή αγορά καυσίμων για τις ξένες αυτοκινητοβιομηχανίες. Ο ανταγωνισμός είναι τόσο έντονος που οι αναλυτές της Bank of America δήλωσαν αυτή την εβδομάδα ότι οι μεγάλες αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες θα πρέπει να εγκαταλείψουν την Κίνα και να επικεντρώσουν τους πόρους τους αλλού.

«Ανεξάρτητοι αναλυτές αυτοκινήτων και δυτικές αυτοκινητοβιομηχανίες με τους οποίους έχω μιλήσει, όλοι συμφωνούν ότι οι Κινέζοι κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων και μπαταριών έχουν σημειώσει τεράστια πρόοδο και πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη» δήλωσε ο Κένεντι.

Ωστόσο, επισήμανε ότι η εκτεταμένη κυβερνητική στήριξη και η ανάπτυξη της αγοράς για τις κινεζικές εταιρείες EV δεν έχουν ακόμη αυξήσει σημαντικά τα κέρδη.

«Σε μια καλά λειτουργούσα οικονομία της αγοράς οι επιχειρήσεις θα αξιολογούσαν πιο προσεκτικά τις επενδύσεις τους σε νέα παραγωγική ικανότητα και η εμφάνιση ενός τόσο απότομου χάσματος μεταξύ προσφοράς και ζήτησης θα οδηγούσε πιθανότατα σε ενοποίηση του κλάδου» ανέφερε ο Κένεντι.

Το καθαρό κέρδος της BYD ανά αυτοκίνητο έχει μειωθεί κατά τους τελευταίους 12 μήνες στο ισοδύναμο των 739 δολαρίων, σύμφωνα με την ανάλυση της CLSA από το πρώτο τρίμηνο. Της Tesla Έχει πέσει στα 2.919 δολάρια, όπως έδειξαν τα στοιχεία.

Η βιομηχανία EV τον τελευταίο χρόνο αντιμετώπισε έναν έντονο πόλεμο τιμών, με τις αυτοκινητοβιομηχανίες είτε να μειώνουν τις τιμές είτε να λανσάρουν σειρές προϊόντων με χαμηλότερες τιμές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: cnbc.com