Πόσο άδικη είναι η ΕΚΤ με την Ελλάδα;

Πόσο άδικη είναι η ΕΚΤ με την Ελλάδα;

Από τα χείλη του Μάριο Ντράγκι κρέμονται στην ελληνική κυβέρνηση, αλλά δεν έχουν αλλάξει πολλά για την ΕΚΤ – Τι αναφέρει το Reuters.

Πραγματοποιείται σήμερα έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με βασικό θέμα την πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) .

Στη συνεδρίαση θα εξετασθούν τα επίπεδα της έκτακτης ρευστότητας που χορηγείται στις ελληνικές τράπεζες και δεν υπάρχουν πληροφορίες για το εάν θα τεθεί και το ζήτημα αύξησης του πλαφόν έκδοσης εντόκων γραμματίων, ή εκ νέου αποδοχής των ελληνικών εγγυήσεων ως εχέγγυα για την άντληση ρευστότητας.

Η ίδια η ελληνική κυβέρνηση πάντως, δια στόματος Γιάνη Βαρουφάκη ήταν αυτή που καλλιέργησε τις προσδοκίες από την προηγούμενη Δευτέρα, καθώς αμέσως μετά την συνεδρίαση του eurogroup έσπευσε να προεξοφλήσει (για πολλοστή φορά) την αλλαγή της στάσης της Κεκντρικής Τράπεζας.

Σύμφωνα όμως με πληροφορίες, το Eurogroup της Δευτέρας δεν άλλαξε κάτι στις αποφάσεις της Κεντρικής Τράπεζας. Όπως αναφέρουν αρμόδιοι παράγοντες, εάν δεν ολοκληρωθεί ο έλεγχος ή εάν δεν υπάρξει σαφής πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και δανειστών, τότε η ΕΚΤ δεν έχει κάποιο περιθώριο χαλάρωσης των κανονισμών της.

Ενδεικτικώς η ΕΚΤ δεν αναμένεται να αποσύρει την οδηγία της προς τις ελληνικές τράπεζες που προβλέπει ότι οι τελευταίες δεν θα πρέπει να αυξήσουν την έκθεσή τους σε έντοκα γραμμάτια του ελληνικού Δημοσίου και θα πρέπει απλώς να ανακυκλώνουν τα ποσά των εντόκων γραμματίων που ήδη έχουν στην κατοχή τους.

Τη στάση της ΕΚΤ εναντίον της Ελλάδας σχολιάζει και ο αρθρογράφος του Reuters Χιούγκο Ντίξον , που έχει έρθει αρκετές φορές σε σύγκρουση με τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Σε άρθρο του με τίτλο «Έχει υπάρξει η ΕΚΤ άδικη με την Ελλάδα;» (Is the ECB being unfair to Greece?) ο Ντίξον αναφέρει πως η νέα κυβέρνηση της αριστεράς στην Ελλάδα θεωρεί πως αδικείται από την ΕΚΤ, καθώς παραπονιέται ότι η κεντρική τράπεζα της ευρωζώνης δείχνει πιο σκληρή στάση από αυτή που έδειξε στην προηγούμενη κυβέρνηση της δεξιάς πριν από τρία χρόνια.

«Η ασυνεπής προσέγγιση της ΕΚΤ είναι δικαιολογημένη, διότι η Αθήνα δεν έχει ακόμα λειτουργήσει καλά με τους πιστωτές της. Αλλά, αν αυτό αλλάξει, η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να φανεί πιο ευέλικτη», αναφέρει ο Ντίξον.

Αναφερόμενος στη δήλωση του Προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ότι αν η ΕΚΤ αύξανε το όριο στις ελληνικές τράπεζες, ώστε αυτές να αγοράσουν ακόμα περισσότερο ελληνικό χρέος, αυτό θα ήταν έμμεση χρηματοδότηση του Δημοσίου, η οποία απαγορεύεται, είτε άμεσα είτε έμμεσα, από το άρθρο 123 της συνθήκης. Ο Ντίξον σημειώνει ότι αν αυτό ισχύει σήμερα, τότε ίσχυε και το 2012, προσθέτοντας πως το άρθρο 123 αφορά μόνο σε άμεση και όχι έμμεση χρηματοδότηση.