Ο βαθμός εξάρτησης της Ευρώπης από το αμερικανικό πετρέλαιο και ο ρόλος των κεντρικών τραπεζών

Ο βαθμός εξάρτησης της Ευρώπης από το αμερικανικό πετρέλαιο και ο ρόλος των κεντρικών τραπεζών
(FILES) Working oil pumpjacks on the outskirts of Maricopa in Kern County, California, on September 21, 2023. International oil prices fell on November 22, 2023 after a key ministerial meeting of the Organization of the Petroleum Exporting Countries (OPEC) and its allies was pushed back from November 26 to November 30. The Vienna-based organisation announced the postponement of the OPEC+ alliance gathering in a brief statement, without providing any explanation. (Photo by Frederic J. BROWN / AFP) Photo: pixabay.com
Τα στοιχεία δείχνουν τον ενισχυμένο ρόλο που έχει το πετρέλαιο των ΗΠΑ στην Ευρώπη.

Την ώρα που (και) η αγορά του πετρελαίου αναμένει τις αποφάσεις των μεγάλων κεντρικών τραπεζών για την επιτοκιακή τους πολιτική και το πως αυτές μπορούν να καθορίσουν τις ενεργειακές τιμές, ορισμένα στοιχεία δείχνουν τον ενισχυμένο ρόλο που έχει το πετρέλαιο των ΗΠΑ στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με ανάλυση του CME Group, ο όγκος των αμερικανικών εξαγωγών πετρελαίου που αποστέλλονται στην Ευρώπη εξακολουθεί να υπερβαίνει κατά πολύ τον συνολικό όγκο του αργού πετρελαίου brent που παράγεται από τα υπάρχοντα κοιτάσματα αργού πετρελαίου στη Βόρεια Θάλασσα.

Οι ΗΠΑ εξάγουν περίπου 1,8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, ενώ η συνολική παραγωγή brent ανέρχεται σε 650.000 βαρέλια ημερησίως.

Αυτή είναι μια συνεχής τάση κατεύθυνσης από τις αρχές του 2022 και συνεχίζει να ενισχύει τον τιμολογιακό ρόλο που διαδραματίζει το αμερικανικό πετρέλαιο (WTI) για τους συμμετέχοντες στην ευρωπαϊκή αγορά.

Τα στοιχεία της Vortexa δείχνουν ότι οι εξαγωγές αργού πετρελαίου των ΗΠΑ προς την Ευρώπη έφθασαν περίπου τα 2,2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως στο 12μηνο που ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2024, μια αύξηση 23% σε ετήσια βάση σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2023.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι τιμές πετρελαίου

Με τη βαρύτητα που έχουν οι αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών στις τιμές ενέργειας παγκοσμίως, οι αναλυτές αναμένουν τη σημερινή ανακοίνωση της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed).

Η Fed αναμένεται να ανακοινώσει την πρώτη μείωση των βασικών επιτοκίων της από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού Covid-19 και το ενδιαφέρον στρέφεται στο κατά πόσο θα συνεχιστεί η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής και των άλλων μεγάλων κεντρικών τραπεζών, όπως αναμένεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) μέσα στους επόμενους μήνες.

Οίκοι όπως η Citigroup και η JP Morgan εκτιμούν πως οι τιμές πετρελαίου θα κυμανθούν περίπου στα 60 δολάρια ανά βαρέλι μέσα στο 2025.

Επί του παρόντος, οι τιμές του πετρελαίου, προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό, βρίσκονται σε επίπεδα που παρατηρήθηκαν για τελευταία φορά πριν από δύο δεκαετίες. Οι αναλυτές αναμένουν ότι οι τιμές θα μειωθούν περαιτέρω το επόμενο έτος λόγω της υπερπροσφοράς και της υποτονικής ζήτησης.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προβλέπει ότι η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα φέτος και του χρόνου, υπερβαίνοντας την αύξηση της ζήτησης κατά περίπου 50%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: