Πόσο κακό κάνει στην καρδιά η έλλειψη ύπνου
- 09/09/2018, 18:00
- SHARE
Μια νέα έρευνα αποδεικνύει το (σχεδόν) αυτονόητο.
Ο καλός ύπνος επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά ότι είναι πολύ σημαντικός. Τρεις νέες μελέτες διαπίστωσαν ότι η λήψη έξι έως οχτώ ωρών ύπνου κάθε βράδυ μπορεί να κάνει θαύματα με την υγεία της καρδιάς σας και μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου ενός εγκεφαλικού επεισοδίου.
Το σχετικό σώμα έρευνας παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, όπως αναφέρει η εφημερίδα USA Today.
Μία μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που δεν κοιμούνται αρκετά έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν ή να πεθάνουν από στεφανιαία νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο.
Οι άλλες δύο μελέτες διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που δεν κοιμούνται αρκετά αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και αρτηριοσκλήρωσης. Οι ερευνητές συνέκριναν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο της έλλειψης ύπνου με τις επιπτώσεις του καπνίσματος ή της εκδήλωσης διαβήτη αργότερα στη ζωή ενός ανθρώπου.
«Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να διευκρινιστεί το γιατί, αλλά γνωρίζουμε ότι ο ύπνος επηρεάζει βιολογικές διεργασίες όπως ο μεταβολισμός της γλυκόζης, η αρτηριακή πίεση και η φλεγμονή – οι οποίες έχουν όλες αντίκτυπο στην καρδιαγγειακή νόσο», ανέφερε σε δήλωσή του ο συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Επαμεινώνδας Φούντας, ο οποίος εργάζεται στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο στην Αθήνα.
Πέρυσι, μια μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ εντόπισε μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της ποσότητας του ύπνου των ανθρώπων και του χρόνου ζωής τους, συμπεραίνοντας ουσιαστικά ότι η έλλειψη ύπνου οδηγεί σε μικρότερο προσδόκιμο ζωής. Η μελέτη αυτή διαπίστωσε ότι οι ενήλικες ηλικίας 45 ετών και άνω που κοιμούνταν για λιγότερο από έξι ώρες κάθε βράδυ είχαν 200% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο κατά τη διάρκεια της ζωής τους, σε σχέση με εκείνους που κοιμούνταν επτά ή οκτώ ώρες.
Η έλλειψη ύπνου έχει επίσης συνδεθεί με την αύξηση του σωματικού βάρους, την υποτροπή στον εθισμό, και την ανάπτυξη του Αλτσχάιμερ.
Η Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής Ύπνου και η Εταιρεία Ελέγχου Ύπνου των ΗΠΑ συστήνουν στους ανθρώπους να κοιμούνται τουλάχιστον επτά ώρες κάθε βράδυ.