Πόσο κέρδος θα αποφέρουν τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού;
- 09/11/2020, 08:42
- SHARE
Η μελλοντική αγορά των εμβολίων κορωνοϊού θα μπορούσε να ξεπερνά τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια ετήσιων κερδών για τις φαρμακευτικές εταιρείες, σύμφωνα με ειδικούς της βιομηχανίας. Η εκτίμησή τους έρχεται παρά το γεγονός ότι ορισμένες φαρμακευτικές έχουν δεσμευτεί ότι θα παραχωρούν τα εμβόλιά τους με τρόπους που δε θα στοχεύουν στην κερδοφορία για τη διάρκεια της πανδημίας.
Οι υπολογισμοί των αναλυτών της Morgan Stanley και της Credit Suisse υποθέτουν ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να επαναλαμβάνουν τα εμβόλια κάθε χρόνο, όπως συμβαίνει και με εκείνα της γρίπης, με μέση τιμή τα 20 δολάρια για κάθε δόση εμβολίου. Οι τιμές κυμαίνονται από τα 3 έως τα 37 δολάρια ανά δόση.
Ο Μάθιου Χάρισον, αναλυτής της Morgan Stanley, εκτιμά ότι ακόμη και αν μόνο εκείνοι που εμβολιάζονται κάθε χρόνο για τη γρίπη κάνουν εμβόλιο κορωνοϊού, τα κέρδη της φαρμακοβιομηχανίας στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και άλλες ανεπτυγμένες περιοχές του πλανήτη θα ξεπερνούν τα $10 δισ. ετησίως. Τοποθετεί το κόστος παραγωγής των εμβολίων στα $5-$10 ανά δόση. Το μέγεθος της αγοράς εξαρτάται από το αν οι άνθρωποι θα πρέπει να επαναλαμβάνουν το εμβόλιο σε ετήσια βάση ή λιγότερο συχνά, αλλά και από τα ποσοστά του πληθυσμού που θα εμβολιάζεται, και θα μπορούσαν να φτάσουν ακόμη και τα $25 δισ. ετησίως.
Ο Έβαν Σίγκερμαν, αναλυτής στην Credit Suisse, δήλωσε στον Guardian ότι και μόνο η αμερικανική αγορά θα μπορούσε να φτάσει τα $10 δισ., βάσει της τιμολόγησης του εμβολίου της Pfizer στα $19,50 ανά δόση και υποθέτοντας ότι και οι 330 εκατ. πολίτες θα λάβουν από δύο δόσεις του εμβολίου.
Η Μιν Πάγκαλος, εκτελεστική αντιπρόεδρος της AstraZeneca, έχει δηλώσει στον ότι η εταιρεία της ελπίζει πως το εμβόλιο που αναπτύσσει από κοινού με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης να «είναι αποτελεσματικό τουλάχιστον για ένα χρόνο, ίσως και περισσότερο».
Οι φαρμακευτικές έχουν λάβει δισεκατομμύρια δολάρια από κυβερνήσεις στη διάρκεια των τελευταίων μηνών, προκειμένου να επιταχύνουν την ανάπτυξη εμβολίων καθώς η πανδημία επιδεινώνεται.
Η βρετανική κυβέρνηση προσέφερε 84 εκατ. στερλίνες για τη χρηματοδότηση της έρευνας εμβολίων τον Μάιο- 65,5 εκατ. εκ των οποίων δόθηκαν για τις δοκιμές της AstraZeneca και της Οξφόρδης και 18,5 εκατ. στο Imperial College, το οποίο έχει λάβει χρηματοδότηση και από την αμερικανική κυβέρνηση ως μέρος μιας συμφωνίας $1,2 δισ. για την εξασφάλιση 300 εκατ. δόσεων.
Η Βρετανία έχει εξασφαλίσει περισσότερες από 350 εκατ. δόσεις μέσω συμφωνιών προμήθειας για έξι διαφορετικά εμβόλια κορωνοϊού. Το εμβόλιο της AstraZeneca και της Οξφόρδης αναμένεται να είναι ένα από τα πρώτα που θα υποβάλουν αίτηση έγκρισης στους ρυθμιστικούς οργανισμούς στο τέλος του έτους, υποθέτοντας ότι οι κλινικές δοκιμές θα ολοκληρωθούν επιτυχώς.
Κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων τριμήνου της AstraZeneca, ο επικεφαλής Πασκάλ Σοριότ ανέφερε ότι η εταιρεία έχει προχωρήσει σε μαζική παραγωγή του εμβολίου και θα είναι έτοιμη να διανείμει εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις ήδη από τον Ιανουάριο.
Η AstraZeneca και η αμερικανική φαρμακευτική Johnson&Johnson έχουν δεσμευτεί να καταστήσουν διαθέσιμα τα φάρμακά τους με μη-κερδοσκοπικούς σκοπούς για όσο διαρκέσει η πανδημία. Όμως άλλες, όπως η Pfizer και η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna έχουν κρατήσει διαφορετική στάση. Η ζημιογόνος εταιρεία Moderna, η οποία έχει λάβει σχεδόν $1 δισ. από την αμερικανική κυβέρνηση για την έρευνα του εμβολίου, θέλει να πουλά το τελικό προϊόν της έναντι έως και $37 ανά δόση.
Η AstraZeneca χρεώνει τις κυβερνήσεις από $3 έως $5 για να καλύψει τα έξοδά της. Οι φτωχότερες χώρες θα λαμβάνουν πάντα το εμβόλιο σε τιμή κόστους, ακόμη και μετά το πέρας της πανδημίας, έχει δηλώσει η βρετανική εταιρεία. Η GSK, η οποία συνεργάζεται για την ανάπτυξη εμβολίου με τη γαλλική Sanofi, δεν περιμένει το τελικό προϊόν να της αποφέρει κέρδη στη διάρκεια της πανδημίας, ενώ έχει δηλώσει ότι η εταιρεία πρόκειται να επενδύσει κάθε βραχυπρόθεσμο κέρδος της σε έρευνες σχετικές με τον κορωνοϊό.
Στην Κίνα, η Sinovac Biotech πουλά το εμβόλιό της, με την εμπορική ονομασία Corona Vac έναντι $60 ανά δύο δόσεις σε ορισμένες πόλεις, στο πλαίσιο του προγράμματος χρήσης έκτακτης ανάγκης.