Πόσο καιρό πριν γνώριζαν στη Facebook ότι «φουσκώνονταν» οι μετρήσεις θέασης των βίντεο;
- 18/10/2018, 16:31
- SHARE
Η εταιρεία έχει παραδεχτεί ότι παραπλανούσε τις εταιρείες. Φαίνεται όμως πως δεν είχε πει όλη την αλήθεια για το πότε ξεκίνησε αυτή η πρακτική.
του David Meyer
Το Facebook κατηγορείται για παραπλάνηση των εταιρειών, καθώς για πάνω από έναν χρόνο απέφυγε να αποκαλύψει ότι υπερεκτιμούσε το χρονικό διάστημα που οι χρήστες του περνούσαν βλέποντας βίντεο στην πλατφόρμα.
Τον Σεπτέμβριο του 2016, το Facebook παραδέχτηκε εν τέλει ότι «φούσκωνε» τον μέσο χρόνο θέασης των βίντεο μετρώντας μόνο τις προβολές (views) που διαρκούσαν πάνω από τρία δευτερόλεπτα. Αυτή η τακτική υπολογισμού αύξησε τον μέσο όρο χρόνου προβολής κατά 60%-80%, όπως είχε πει εκείνη την περίοδο το κοινωνικό δίκτυο σε μια διαφημιστική εταιρεία.
Οι «φουσκωμένες» μετρήσεις δεν σχετίζονταν με πληρωμένες διαφημίσεις, αλλά μπορεί να παραπλανούσαν τα brands ώστε αυτά να νομίσουν ότι το Facebook ήταν μια πιο «ζωντανή» πλατφόρμα βίντεο απ’ ό,τι ίσχυε στην πραγματικότητα. Έτσι, ορισμένοι μικροί διαφημιστές μήνυσαν την πλατφόρμα μετά από την παραδοχή της εν λόγω πρακτικής από μέρους της.
Τώρα, οι ενάγοντες υπέβαλαν μια τροποποιημένη καταγγελία. Στα πλαίσια της δικαστικής διαδικασίας, τους επετράπη να έχουν πρόσβαση σε περίπου 80.000 σελίδες εσωτερικών αρχείων του Facebook και οι ενάγοντες δήλωσαν την Τρίτη ότι έχουν πλέον εντοπίσει στοιχεία που δείχνουν ότι το Facebook γνώριζε για τις λανθασμένες μετρήσεις ακόμα και τον Ιανουάριο του 2015.
Οι ενάγοντες δήλωσαν επίσης ότι το «φούσκωμα» των μετρήσεων κυμάνθηκε στο 150%-900%, και όχι στο 60%-80%.
«Οι παρασκηνιακές προσπάθειες του Facebook αντανακλούν μια νοοτροπία απερίσκεπτης αδιαφορίας της εταιρείας ως προς την ακρίβεια των ποσοτικών δεικτών της», αναφέρεται στη νέα αγωγή.
Εν τω μεταξύ, η Facebook δήλωσε στη Wall Street Journal ότι είναι «ψευδές» να θεωρείται ότι το κοινωνικό δίκτυο προσπάθησε να αποκρύψει το θέμα από τους διαφημιστές. «Ενημερώσαμε τους πελάτες μας για το σφάλμα όταν το ανακαλύψαμε και εξηγήσαμε το ζήτημα στο κέντρο βοήθειας της πλατφόρμας» δήλωσε μία εκπρόσωπος της εταιρείας.
Κάποιοι παρατηρητές τονίζουν ότι το τεχνητό «φούσκωμα» των ποσοτικών δεικτών προβολής βίντεο επηρέασε όχι μόνο τους διαφημιζόμενους, αλλά και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, πολλά από τα οποία έλαβαν μια λανθασμένη απόφαση να στραφούν στα βίντεο, προσδοκώντας ότι έτσι θα προσελκύσουν την προσοχή του κοινού.
Δείτε ακόμη: Νέο σκάνδαλο στο Facebook: Κλάπηκαν προσωπικά δεδομένα 29 εκατ. χρηστών