Πόσο κοστίζει η αύξηση επιτοκίων – Η περίπτωση της Endless

Πόσο κοστίζει η αύξηση επιτοκίων – Η περίπτωση της Endless
In this photo illustration a Greek flag is displayed on a smartphone on March 24, 2020 in Athens, Greece. (Photo illustration by Nikolas Kokovlis/NurPhoto) (Photo by Nikolas Kokovlis / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Αύξηση κόστους χρηματοδότησης, ενεργειακή κρίση, πληθωρισμός και διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες «βασανίζουν» τις επιχειρήσεις.

Η εποχή του φθηνού χρήματος, των χαμηλών ή και αρνητικών επιτοκίων, έχει φτάσει στο τέλος της από πέρυσι. Στην Ελλάδα, τα επιτόκια δανεισμού προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις (ΜΧΕ), μέχρι το α ́ εξάμηνο του 2022 διατηρήθηκαν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, διευκολύνοντας έτσι την πρόσβαση των επιχειρήσεων σε χαμηλού κόστους δανεισμό. Ωστόσο, η σταδιακή αύξηση των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ από τον Ιούλιο του 2022 (κατά 375 μ.β. σωρευτικά μέχρι τις 4 Μαΐου του 2023), οδήγησε σε άνοδο του μέσου σταθμισμένου επιτοκίου νέων και υφιστάμενων δανείων. Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο νέων δανείων αυξήθηκε κατά 169 μονάδες βάσης, από 2,94% στο τέλος του 2021 σε 4,63% το Δεκέμβριο του 2022. Αντίστοιχα, την εν λόγω περίοδο το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο υφιστάμενων δανείων αυξήθηκε κατά 158 μονάδες βάσης, από 3,17% σε 4,75%.

Η αύξηση του κόστους χρηματοδότησης, σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση, τον πληθωρισμό και τις διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες, αναμένεται να επιφέρει σημαντικές επιδράσεις στο κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων στο εγγύς μέλλον, αναφέρει η Τράπεζα της Ελλάδος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ας πάρουμε για παράδειγμα την περίπτωση της Endless. Μιας ελληνικής βιομηχανίας επεξεργασίας προϊόντων χάρτου και υγρών απορρυπαντικών που δραστηριοποιείται στη συγκεκριμένη αγορά από το 1985 και με τη σημερινή νομικής μορφή από το 1993, και είναι από τους βασικούς παίκτες της κατηγορίας.

Το τέλος των χαμηλών και μηδενικών επιτοκίων Euribor, μετά το Α’ εξάμηνο του 2022 Euribor, -έκλεισε άνω του 2,1% το 2022- είχε επίπτωση στην εταιρεία άνω των 300.000 ευρώ, ενώ αναμένεται να την επηρεάσει έντονα και τη φετινή χρονιά, σημειώνει η διοίκηση της στις οικονομικές καταστάσεις.

Οι συνθήκες αυτές ανάγκασαν την εταιρεία να αναδιατάξει τη βραχυπρόθεσμη στρατηγική της, αναγκαζόμενη να υπέρ μοχλεύσει σε Α’ ύλες και κεφάλαια κίνησης, αυξάνοντας τα ήδη υψηλά αποθέματα της και βραχυπρόθεσμα τον τραπεζικό δανεισμό. Αποτέλεσμα αυτής μόχλευσης ήταν και οι μεγάλες -άλλα αναλογικά λιγότερες όπως σημειώνει η διοίκηση της εταιρείας- των αυξήσεων ανατιμήσεις που η εταιρεία αναγκάστηκε να υλοποίησει προκειμένου, αφενός μεν να συγκρατήσει τους ποιοτικούς δείκτες, αφετέρου δε να μετακυλήσει μικρότερο βάρος από αυτό που ανέλαβε, στους πελάτες της. Επιπροσθέτως η εταιρεία κατάφερε να συγκρατήσει σε μεγάλο βαθμό τα έξοδα της, τα οποία είχαν μια συνολική αύξηση μικρότερη του 5%, παρότι το χρηματοοικονομικό κόστος αυξήθηκε κατά 27% το 2022.

Πέρυσι οι πωλήσεις της εταιρείας αυξήθηκαν 29,75% στα 75,94 εκατ. ευρώ, τα EBITDA ανήλθαν σε 6,34 εκατ. ευρώ έναντι 3,9 εκατ. ευρώ, τα κέρδη προ φόρων υπερτριπλασιάστηκαν στα 3,384 εκατ. ευρώ και τα καθαρά 1,93 εκ. το 2022 έναντι κερδών 1,63 εκατ. ευρώ το 2021. Την ίδια περίοδο οι συνολικές υποχρεώσεις της ανήλθαν σε 47,42 εκατ. ευρώ από 43,86 εκατ. ευρώ, ο συνολικός δανεισμός της μειώθηκε 2,38% στα 25,79 εκατ. ευρώ και τα ταμειακά της διαθέσιμα υπερδιπλασιάστηκαν στα 2,43 εκατ. ευρώ από 1,092 εκατ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2021.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκλογές 2023: Γεωργιάδης, Παπαθανάσης και Σταθάκης καταθέτουν στο Fortune Greece τις προτεραιότητες ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την επιχειρηματικότητα

Η Endless, όπως και όλος ο κλάδος χάρτου σε Ελλάδα και εξωτερικό, εκτός από την αύξηση των επιτοκίων αντιμετώπισαν πέρυσι και τη μεγάλη αύξηση στο κόστος αγοράς Α’ Ύλης χαρτιού, η οποία σχετίζονταν στο γεγονός ότι οι παραγωγικές διαδικασίες για την μετατροπή της χαρτόμαζας σε τελικό προϊόν (Jumbo Roll) προς επεξεργασία, είναι εξαιρετικά ενεργοβόρες. Οι δε μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις στην Φινλανδία το πρώτο τετράμηνο του 2022 σε εργοστάσια παράγωγης Χαρτόμαζας (εκ τον μεγαλυτέρων Παγκοσμίως), δημιούργησε έλλειψη μακρόϊνης Α’ ύλης και εν συνεπεία αβεβαιότητα στην αγορά για ενδεχόμενες ελλείψεις, που μεταφράστηκε σε περαιτέρω αύξηση των τιμών.

Για την τρέχουσα χρήση η διοίκηση της εταιρείας εκτιμά ότι οι πωλήσεις θα κινηθούν πάνω από τα 76 εκατ. ευρώ, ενώ αναφορικά με τους δείκτες κερδοφορίας εκτιμά ότι θα κινηθούν σταθεροποιητικά σε επίπεδο Ebitda και κερδών προ φόρων, δεδομένης και της επιβάρυνσης που θα υποστεί από την αύξηση κόστους ιδιαιτέρως σε χρηματοοικονομικό άλλα και λοιπά κόστη.

Σε επίπεδο επενδύσεων η εταιρεία έλαβε άδεια από τον ΔΕΔΔΗΕ με ημερομηνία υπογραφής 03/02/2023 για ανάπτυξη Φωτοβολταϊκών συστημάτων στις στέγες της, ύψους ενός GW.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: