Πόσο κοστίζουν οι χειρουργικές και οι υφασμάτινες μάσκες- Πού είναι υποχρεωτική η χρήση τους
- 30/04/2020, 09:46
- SHARE
Υποχρεωτική θα είναι η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους, όπως επιβεβαίωσε και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς.
Συγκεκριμένα η χρήση προστατευτικής μάσκας ή καλύμματος είναι υποχρεωτική για εργαζόμενους και πολίτες στα μέσα μαζικής μεταφοράς, super market, καταστήματα τροφίμων, ΤΑΧΙ, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής, στα νοσοκομεία, στα ιατρεία, στα διαγνωστικά εργαστήρια. Σε περίπτωση παράβασης θα επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ.
«Το να βγούμε από το σπίτι μας και να είμαστε ασφαλείς είναι πιο δύσκολο, είναι πιο σύνθετο από το να παραμείνουμε στο σπίτι μας», τόνισε ο υφυπουργός προσθέτοντας πως «γι’ αυτό θα επαναλαμβάνουμε συνέχεια την ανάγκη τήρησης των νέων κανόνων της «νέας καθημερινότητας».
Πόσο όμως κοστίζουν οι μάσκες μίας χρήσης όσο και οι υφασμάτινες ή πάνινες;
Σύμφωνα με ρεπορτάζ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, οι τιμές των χειρουργικών κυμαίνονται από 1 έως 1,5 ευρώ, με μέση τιμή τα 1,2 ευρώ.
Να σημειωθεί ότι πριν την έξαρση του κορωνοϊού, όταν δεν υπήρχε ζήτηση, κόστιζαν 0,30 ευρώ.
Όσο για τις υφασμάτινες, αυτές κοστολογούνται από 1,5 έως 2 ευρώ, ενώ η τιμή τους μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 5 ευρώ. Ένα πακέτο 50 τεμαχίων κοστίζει 50 ευρώ.
Με δεδομένο ότι μια τετραμελής οικογένεια χρειάζεται 4-6 μάσκες μιας χρήσης για τα παιδιά και άλλες τόσες για τους γονείς, το κόστος ανέρχεται στα 8-12 ευρώ τη μέρα και στα 240 με 360 ευρώ τον μήνα.
Τα φαρμακεία είναι προμηθευμένα με επάρκεια σε ποσότητες μασκών οι οποίες μπορούν να καλύψουν και τη ζήτηση των επόμενων ημερών που όσοι δεν έχουν μάσκες, θα τρέξουν να βρουν.
Τσιόδρας: Γιατί πριν λέγαμε «όχι» και τώρα λέμε «ναι» στη χρήση μάσκας
Τους λόγους για τους οποίους στο παρελθόν έλεγε όχι στη χρήση μάσκας και τώρα συστήνεται, εξήγησε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, στη συνέντευξη τύπου του Υπουργείου Υγείας.
Όπως εξήγησε ο κ. Τσιόδρας η αλλαγή στάσης της επιτροπής, οφείλεται στην αλλαγή των δεδομένων, στις νέες οδηγίες του ΠΟΥ αλλά και στις νέες συνθήκες. Άλλα μέτρα λαμβάνονται όταν η κοινωνία είναι κλειστή, υπάρχουν απαγορεύσεις, και άλλα μέτρα όταν η κοινωνία επανέρχεται σιγά σιγά σε κανονικότητα.
Διευκρίνισε δηλαδή, ότι την εποχή της καραντίνας δεν υπήρχε σύσταση για μάσκες, αφού το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας ήταν αποτελεσματικό και φάνηκε στην πράξη. Τώρα που αίρονται οι περιορισμοί στην κυκλοφορία και θα αρχίσουν οι πολίτες να βγαίνουν στους δρόμους και να πηγαίνουν στα καταστήματα, χρειάζεται άλλου είδους μέτρα. Και γι’ αυτό υπάρχει ισχυρή σύσταση και ορισμένες φορές- όπως στα ΜΜΜ- υποχρέωση για τη μάσκα.
Πώς πρέπει να χρησιμοποιούνται οι μάσκες
«Ίσως να σας φαίνεται παράλογο το ότι τώρα τοποθετηθήκαμε έτσι, ενώ πριν λίγες εβδομάδες αλλιώς. Όμως πρέπει να ακούσετε όλα τα δεδομένα που τώρα στηρίζουν τη χρήση της μάσκας, ενώ τότε όχι. Τότε ήμασταν σε ένα καθοριστικό για την πορεία της επιδημίας lockdown. Όπως μου είπε ο αγαπητός μου καθηγητής Μπαμπινιώτης, μας είχε επιβληθεί απαγορευτικό», τόνισε ο καθηγητής και πρόσθεσε:
«Η τότε πορεία της επιδημίας στη χώρα μας είχε συζητηθεί από την Επιτροπή, η οποία δεν συνέστησε τη γενικευμένη χρήση μάσκας, εκτιμώντας και τους κινδύνους από τη χρήση της. Θεώρησε πως το απαγορευτικό που μας είχε τεθεί, ήταν αρκετό για εκείνη τη φάση της επιδημίας.
Τώρα, οι συνθήκες σιγά-σιγά γίνονται άλλες. Είναι μια εξελισσόμενη κατάσταση. Η κοινωνία σιγά-σιγά θα ανοίξει. Τα μέτρα της φυσικής απόστασης θα διατηρηθούν, αλλά δεν μπορούν πάντοτε να τηρηθούν. Πρέπει να κάνουμε ό,τι παραπάνω μπορούμε για κάποιους τομείς της κοινωνίας. Η χρήση της μάσκας θα γίνει ως συμπληρωματικό μέτρο για το νέο ιό και όχι για να μην κολλήσουμε, αλλά κυρίως για να μη μεταδώσουμε στους άλλους τον ιό μας όταν έχουμε ελαφρά ή και καθόλου συμπτώματα. Υπάρχει και κίνδυνος από τη λανθασμένη χρήση της μάσκας. Η μάσκα δεν γίνεται να χρησιμοποιηθεί χωρίς την πολύ καλή χρήση υγιεινής των χεριών και τη χρήση αντισηπτικού».
Ο καθηγητής τόνισε πως αναλυτικές οδηγίες για το πώς φοράμε και πώς καθαρίζουμε τη μάσκα θα ακολουθήσουν άμεσα από τον ΕΟΔΥ και το Υπουργείο Υγείας.