Πόσο μεγάλοι είναι τελικά οι γαλαξίες στο Διάστημα; – Τι δείχνει νέα επιστημονική μελέτη

Πόσο μεγάλοι είναι τελικά οι γαλαξίες στο Διάστημα; – Τι δείχνει νέα επιστημονική μελέτη
Photo: pixabay.com
Είναι πολύ μεγαλύτεροι από ό,τι αρχικά είχε θεωρηθεί, ίσως αρκετές φορές μεγαλύτεροι.

Μια νέα επιστημονική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Astronomy δείχνει πως οι γαλαξίες είναι πολύ μεγαλύτεροι από το μέγεθος που νομίζαμε μέχρι σήμερα.

Όπως μετέδωσε η Deutsche Welle, το Διάστημα είναι μεγάλο. Ζούμε σε έναν μικροσκοπικό πλανήτη σε τροχιά γύρω από ένα αστέρι που βρίσκεται κρυμμένο στα πέρατα ενός γαλαξία, ενός μόνο γαλαξία από τους περίπου 2 τρισεκατομμύρια γαλαξίες του γνωστού σύμπαντος.

Ο πλανήτης Γη βρίσκεται σε έναν από τους σπειροειδείς βραχίονες του γαλαξία μας (που ονομάζεται βραχίονας Ωρίωνα), ο οποίος βρίσκεται περίπου στα δύο τρίτα της απόστασης από το κέντρο του γαλαξία.

Ξέρουμε πόσο μεγάλη είναι η Γη – 12.756 χιλιόμετρα σε διάμετρο. Και ξέρουμε επίσης πόσο μεγάλος είναι ο ήλιος μας – περίπου 1.391.000 χιλιόμετρα σε διάμετρο.

Αλλά πόσο μεγάλος είναι ο γαλαξίας μας; Μέχρι τώρα, το πραγματικό μέγεθος των γαλαξιών παρέμενε ένα μυστήριο.

Το μέγεθος των γαλαξιών

Η νέα μελέτη διαπίστωσε ότι οι γαλαξίες είναι πολύ μεγαλύτεροι από ό,τι αρχικά είχε θεωρηθεί, ίσως αρκετές φορές μεγαλύτεροι. Η σπειροειδής δομή του γαλαξία που γνωρίζουμε είναι μόνο ο μικρότερος πυρήνας του γαλαξία.

Για τον γαλαξία μας, αυτός έχει διάμετρο περίπου 100.000 έτη φωτός.

Το αστρικό φως από τα αστέρια που φωλιάζουν στους σπειροειδείς βραχίονες εκτείνεται σε απόσταση περίπου 7.800 ετών φωτός στο βαθύ Διάστημα, το οποίο θεωρούνταν ότι ήταν το σημείο όπου τελείωνε ένας γαλαξίας.

Η μελέτη αποκάλυψε ότι μεγάλα «φωτοστέφανα» αερίου εκτείνονται από τις ορατές σπείρες του φωτός των άστρων πολύ μακριά στο βαθύ Διάστημα.

Αυτά τα φωτοστέφανα αερίου έγιναν ορατά στους αστρονόμους μόνο με νέες τεχνικές απεικόνισης. Οι μέθοδοι επέτρεψαν στους αστρονόμους να ανιχνεύσουν φωτοστέφανα αερίου γαλαξιών πάνω από 100.000 έτη φωτός στο βαθύ Διάστημα, αυξάνοντας κατά πολύ τις εκτιμήσεις μας για το πόσο μεγάλοι είναι οι γαλαξίες.

Πώς αλληλεπιδρούν μεταξύ τους οι γαλαξίες;

Στην πραγματικότητα, οι φωτοστέφανοι των αερίων των γαλαξιών εκτείνονται τόσο μακριά στο βαθύ διάστημα που οι γαλαξίες αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ο γαλαξίας μας πιθανότατα αλληλεπιδρά με τον πλησιέστερο γείτονά μας, την Ανδρομέδα – σε απόσταση περίπου 2,5 εκατομμυρίων ετών φωτός, σύμφωνα με την Νικόλ Νίλσεν, επικεφαλής συγγραφέα της δημοσίευσης και ερευνήτρια του Πανεπιστημίου Swinburne της Αυστραλίας.

«Βλέπουμε τώρα πού σταματά η επιρροή του γαλαξία, τη μετάβαση όπου γίνεται μέρος περισσότερων όσων περιβάλλουν τον γαλαξία και, τελικά, πού ενώνεται με τον ευρύτερο κοσμικό ιστό και άλλους γαλαξίες. Όλα αυτά είναι συνήθως ασαφή όρια», είπε η ίδια σε συνέντευξη Τύπου.

Οι επιστήμονες λένε ότι η ανακάλυψη θα βοηθήσει στην κατανόηση ενός από τα μεγαλύτερα ερωτήματα της αστρονομίας: πώς εξελίσσονται οι γαλαξίες;

Η μελέτη των φωτοστέφανων αερίου από διαφορετικούς τύπους γαλαξιών -αυτούς που σχηματίζουν αστέρια ή αυτούς που δεν σχηματίζουν πια αστέρια- θα βοηθήσει να κατανοήσουμε πώς οι γαλαξίες χτίζουν μάζα με την πάροδο του χρόνου και τι αντίκτυπο έχουν οι γαλαξίες μεταξύ τους όταν αλληλεπιδρούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: