Πόσο πιο ακριβά είναι τα τρόφιμα στην Ελλάδα συγκρικά με την ΕΕ; – Στο +21,9% το γάλα, στο +35,1% οι φράουλες

Πόσο πιο ακριβά είναι τα τρόφιμα στην Ελλάδα συγκρικά με την ΕΕ; – Στο +21,9% το γάλα, στο +35,1% οι φράουλες
Πολίτες ψωνίζουν σε σούπερ μάρκετ, κατά την πρώτη μέρα εφαρμογής του μέτρου για το «καλάθι του νοικοκυριού», σε σούπερ μάρκετ της Θεσσαλονίκης, την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022. Από σήμερα Τετάρτη ξεκινά να εφαρμόζεται το «καλάθι του νοικοκυριού» σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση που υπέγραψε προχθές ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης. Στόχος του μέτρου είναι η διασφάλιση χαμηλών τιμών για μια ομάδα προϊόντων ευρείας κατανάλωσης, που καθορίστηκαν από το υπουργείο ενώ κάθε επιχείρηση σούπερ μάρκετ θα επιλέγει αυτόνομα τους κωδικούς των προϊόντων που θα εντάσσονται στο καλάθι και τις τιμές τους. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στα ροδάκινα στην Ελλάδα ήταν 27,68% πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ. Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat.

Η Ελλάδα κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές της γεωργικής παραγωγής μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το δεύτερο τρίμηνο του 2024 και σε ετήσια βάση, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε την Πέμπτη η Eurostat.

Μεταξύ των βασικών ειδών, η Ελλάδα καταγράφει πολύ μεγάλες διαφορές σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε ορισμένα βασικά προϊόντα.

  • Για παράδειγμα, η αύξηση των νωπού γάλακτος στην Ελλάδα ήταν 21,9% πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ.
  • Η αύξηση νωπού αγελαδινού γάλακτος στην Ελλάδα ήταν 1,8% πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ.
  • Η αύξηση στις ντομάτες στην Ελλάδα ήταν 7,8% πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ.
  • Η αύξηση στα ροδάκινα στην Ελλάδα ήταν 27,68% πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ.
  • Η αύξηση στις φράουλες στην Ελλάδα ήταν 35,11% πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ.
  • Η αύξηση στο κρασί στην Ελλάδα ήταν 7,67% πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ.
  • Η αύξηση στα λεμόνια και όξινα limes ήταν 20,39% πάνω από το μέσο όρο της ΕΕ.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Eurostat:

Για την εξεταζόμενη χρονική περίοδο οι γεωργικές τιμές στην ΕΕ μειώθηκαν τόσο για τις εκροές όσο και για τις εισροές που δεν σχετίζονται με επενδύσεις.

Η μέση τιμή της γεωργικής παραγωγής μειώθηκε κατά 3% το δεύτερο τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2023.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η μέση τιμή των αγαθών και υπηρεσιών που καταναλώνονται επί του παρόντος στη γεωργία (εισροές που δεν σχετίζονται με επενδύσεις, όπως η ενέργεια, τα λιπάσματα ή οι ζωοτροφές) μειώθηκε κατά 7%. Οι μειώσεις αυτές ήταν, ωστόσο, ελαφρώς λιγότερο έντονες από ό,τι τα δύο προηγούμενα τρίμηνα.

Μετά από μια περίοδο απότομης αύξησης των γεωργικών τιμών κατά τη διάρκεια του 2021 και των 3 πρώτων τριμήνων του 2022, η ταχύτητα αύξησης επιβραδύνθηκε και οι τιμές άρχισαν τελικά να μειώνονται. Οι πρόσφατες μειώσεις της γεωργικής παραγωγής και του κόστους εισροών είναι προς την κατεύθυνση των πιο ήρεμων επιπέδων πριν από το 2021.

Ανά προϊόν

Μια πιο προσεκτική ματιά στα δεδομένα δείχνει αντίθετες τάσεις στις τιμές των γεωργικών προϊόντων το δεύτερο τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2023.

Μεγάλες μειώσεις καταγράφηκαν στις τιμές των αυγών (-15%), των σιτηρών (-14%) και των κτηνοτροφικών φυτών (-13%). Αντίθετα, οι ελλείψεις από την πλευρά της προσφοράς οδήγησαν σε συνεχείς αυξήσεις των τιμών του ελαιολάδου (+41%) και των πατατών (+10%).

Σε γενικές γραμμές, οι τιμές των οπωροκηπευτικών μεταβλήθηκαν μέτρια (+3% συνολικά για τα οπωροκηπευτικά και -1% για τα λαχανικά, αντίστοιχα), αν και υπήρξαν αξιοσημείωτες αντιθέσεις για συγκεκριμένα προϊόντα.

Εντός της κατηγορίας των φρούτων, η μεγαλύτερη μείωση σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2023 σημειώθηκε για τα λεμόνια και τα λάιμ (-48%), ενώ η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε για τα φρούτα από υποτροπικά και τροπικά κλίματα (+51%).

Όσον αφορά τα λαχανικά, απότομες ήταν οι μειώσεις στις τιμές των κρεμμυδιών (-46%) και των ντοματών (-27%), σε αντίθεση με τις απότομες αυξήσεις των νωπών οσπρίων (+39%) και των κουνουπιδιών (+35%).

Μεταξύ των εισροών που δεν σχετίζονται με επενδύσεις, οι πιο απότομες μειώσεις τιμών καταγράφηκαν για τα λιπάσματα και τα βελτιωτικά εδάφους (-19%) και τις ζωοτροφές (-13%).

Ανά χώρα

Σε εθνικό επίπεδο, οι περισσότερες χώρες της ΕΕ (17 από τις 25 χώρες με διαθέσιμα στοιχεία) κατέγραψαν μείωση των τιμών της γεωργικής παραγωγής το δεύτερο τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2023. Οι εντονότερες μειώσεις τιμών σημειώθηκαν στην Ουγγαρία (-13%), την Πολωνία (-12%) και την Τσεχία (-10%).

Αντίθετα, οι υψηλότερες αυξήσεις καταγράφηκαν στην Ελλάδα (+8%), τη Λετονία (+4%), την Κύπρο και την Ιρλανδία (+3%).

Όσον αφορά τις εισροές που δεν σχετίζονται με επενδύσεις, όλες οι χώρες της ΕΕ με διαθέσιμα στοιχεία κατέγραψαν μειώσεις το δεύτερο τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2023.Τα μεγαλύτερα ποσοστά μείωσης σημειώθηκαν στην Κροατία (-14%), την Ουγγαρία, την Ισπανία και τη Σλοβακία (-11% η καθεμία).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: