Πόσο πιο φτωχός θα γίνει ο μέσος άνθρωπος αν αυξηθεί η θερμοκρασία του πλανήτη

Πόσο πιο φτωχός θα γίνει ο μέσος άνθρωπος αν αυξηθεί η θερμοκρασία του πλανήτη
Icebergs in Jokulsarlon glacial lagoon. Vatnajokull National Park, southeast Iceland, Europe. Landscape photography Photo: Shutterstock
Σοκαριστικά στοιχεία προκύπτουν από έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Environmental Research Letters.

Σε μια περίοδο που ο διάλογος για την πράσινη μετάβαση κυριαρχεί στη διεθνή πολιτική ατζέντα, νέα μελέτη έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα: αν η θερμοκρασία του πλανήτη αυξηθεί κατά 4°C, ο μέσος άνθρωπος θα είναι έως και 40% φτωχότερος. Ακόμα και με αύξηση 2°C, το παγκόσμιο κατά κεφαλήν ΑΕΠ προβλέπεται να μειωθεί κατά 16% – πρόβλεψη δραματικά υψηλότερη από τις προηγούμενες εκτιμήσεις του 1,4%.

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Environmental Research Letters, εκπονήθηκε από ομάδα Αυστραλών επιστημόνων υπό τον Dr Timothy Neal και βασίστηκε σε βελτιωμένα οικονομικά μοντέλα που λαμβάνουν υπόψη τους όχι μόνο την τοπική αλλαγή καιρού, αλλά και τις αλυσιδωτές διαταραχές στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων – πλημμυρών, ξηρασιών, πυρκαγιών.

Ο Neal τονίζει ότι τα παλιά μοντέλα είχαν «υποτιμήσει σημαντικά τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης», αγνοώντας την αλληλεξάρτηση των παγκόσμιων οικονομιών. «Σε ένα θερμότερο μέλλον, μπορούμε να περιμένουμε διαδοχικές διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού, με εκτεταμένες επιπτώσεις σε όλα τα κράτη», εξηγεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι ακόμη και αν επιτευχθούν οι σημερινοί εθνικοί στόχοι για το κλίμα, η αύξηση της θερμοκρασίας αναμένεται να φτάσει τους 2,1°C. Σε αυτό το πλαίσιο, καλούν σε άμεση επαναξιολόγηση των υποδειγμάτων που καθορίζουν τις επενδύσεις στην πράσινη μετάβαση.

Όπως επισημαίνει και ο καθηγητής Frank Jotzo, το παλαιό οικονομικό σκεπτικό προϋποθέτει ότι οποιαδήποτε απώλεια παραγωγής σε μια περιοχή μπορεί να αντισταθμιστεί από άλλη – κάτι που, πλέον, θεωρείται ανεπαρκές ως υπόθεση.

Ανάλογες επισημάνσεις κάνει και ο Mark Lawrence, πρώην στέλεχος της Merrill Lynch, υποστηρίζοντας πως η αποσύνδεση ανάμεσα στη θεωρία και τις πραγματικές επιπτώσεις έχει οδηγήσει σε σοβαρή υποτίμηση του οικονομικού κόστους της κλιματικής κρίσης, αλλά και των δυνατοτήτων της πολιτικής για κλιματικά οφέλη.

Η μελέτη στέλνει ένα σαφές μήνυμα: το κόστος της αδράνειας είναι πολύ μεγαλύτερο απ’ όσο νομίζαμε – και η ώρα για διορθωτικές κινήσεις στην παγκόσμια πολιτική για το κλίμα είναι τώρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: