Πόσο συμφέρει την αγορά ένας ενιαίος ΦΠΑ 15%;
- 06/03/2015, 14:07
- SHARE
Τρεις φοροτεχνικοί αναλύουν στο Fortune ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις της επιβολής ενιαίου φορολογικού συντελεστή 15% στην πραγματική οικονομία.
Ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ στο 15-16% από 23% που είναι σήμερα, με ταυτόχρονη αύξηση του χαμηλού συντελεστή, άφησε ο Υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας. Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν πως η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου θα σημάνει μεν τη φορολογική ελάφρυνση σε αγαθά που έχουν υψηλή φορολογική επιβάρυνση, μεταξύ των οποίων αυτοκίνητα, ρούχα και υποδήματα, αλλά την ίδια στιγμή κινδυνεύουν να αυξηθούν οι τιμές σε αγαθά πρώτης ανάγκης όπως είναι τρόφιμα και τα φάρμακα.
Στους χαμένους δε έρχεται να προστεθεί και ο κλάδος του τουρισμού με ότι αυτό συνεπάγεται για τα μειωμένα έσοδα που θα εισπράξουν ξενοδόχοι καθώς και ελεύθεροι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της εστίασης. Τρεις φοροτεχνικοί σχολιάζουν στο Fortune Greece το σενάριο περί καθιέρωσης ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ, με κατάργηση των μειωμένων συντελεστών, απαριθμώντας τις επιπτώσεις του στην πραγματική οικονομία.
Θανάσης Πάφος, Φοροτεχνικός
H διαφορά του φορολογικού συντελεστή από το 23% στο 15% θα ευθυγραμμιστεί με το ΦΠΑ που έχουν υιοθετήσει και άλλες χώρες του εξωτερικού, όπως λόγου χάρη η Κύπρος, στην οποία ο ΦΠΑ διαμορφώνεται σήμερα στο 19%. Το θέμα είναι τι θα γίνει με την επιβάρυνση που θα υποστούν τα νησιά και οι παραμεθώριες περιοχές και αν αυτό επηρεάσει τελικά την τουριστική κίνηση» είναι η θέση του φοροτεχνικού, Θανάση Πάφου.
«Πιστεύω, ωστόσο, πως αν το service των ελληνικών ξενοδοχείων και των καταστημάτων εστίασης είναι καλό τότε ο τουρίστας δεν θα βρει τις τιμές ακριβές, ειδικά εάν τις συγκρίνει με άλλα τουριστικά μέρη της Ευρώπης. Αυτό που μένει να διευκρινιστεί είναι εάν ο φόρος μπει σε όλες τις παροχές συμπεριλαμβανομένων και των βασικών αγαθών» συμπληρώνει.
Μιχάλης Μιχαήλ, Φοροτεχνικός και Πρόεδρος τους Οικονομικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσων
Αυτό που πρέπει να κατανοήσουν όλοι ως προς την ιδιαιτερότητα που έχουμε σε σχέση με τους φορολογικούς συντελεστές και την έκπτωση του 30%, είναι πως πρόκειται για κάποιο προνόμιο ή χάρισμα, αλλά για αντιστάθμισμα των μειονεκτημάτων της νησιωτικότητας, αναφέρει στο Fortunegreece.com ο Φοροτεχνικός και Πρόεδρος τους Οικονομικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσων, Μιχάλης Μιχαήλ. «Και σε άλλες εφτά χώρες της Ευρωζώνης ισχύει το συγκεκριμένο καθεστώς. Θα αποτελέσει ευρωπαϊκή πρωτοτυπία να είμαστε η μόνη χώρα που θα απολέσει αυτό το προνόμιο».
Το οικονομικό επιμελητήριο Δωδεκανήσων έχει εκπονήσει εδώ και καιρό μια έρευνα, στην οποία καταγράφονται οι επιπτώσεις υιοθέτησης μια πολιτικής που βασίζεται στην κατάργηση των μειωμένων φορολογικών συντελεστών. Σύμφωνα με τον κ. Μιχαήλ, εάν γίνει αύξηση του συντελεστή από 6% έως 17%, αναλόγως του νησιού, το επίπεδο διαβίωσης των κατοίκων θα ανέβει μεσοσταθμικά γύρω στο 12% εξαιτίας της μετακύλισης της αύξησης στους πολίτες.
«Θα θιγεί πάρα πολύ το μόνο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που έχουμε στα νησιά και αυτό δεν είναι άλλο από το τουριστικό μας προϊόν. Οι ξενοδόχοι έχουν ήδη υπογράψει τα συμβόλαια με tour operators για την επόμενη σεζόν, και αν επιβληθεί ο ενιαίος φόρος θα είναι αναγκασμένοι να αφομοιώσουν οι ίδιοι την αύξηση για να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητά τους εντός και εκτός συνόρων, τη στιγμή που είναι στο όριο. Για 50 εκατομμύρια ευρώ έσοδα, δεν είναι δυνατόν να διαταραχθεί η κοινωνική συνοχή των νησιών, όταν η φοροδιαφυγή αγγίζει τα 12 δισ ευρώ».
Προσθέτει δε πως η χώρα χρειάζεται άμεσα έναν καλύτερο εισπρακτικό μηχανισμό για τους φόρους και πως αν εφαρμοζόταν στην πράξη – ο βαθμός εισπραξιμότητας του φόρου στην Ευρωζώνη είναι 0,71, όταν εμείς το 2013 ήμασταν στο 0,46 από 0,51 το 2010- το κράτος θα εισέπραττε 11δις. ευρώ παραπάνω το χρόνο.
Καραγρηγορίου Βαγγέλης, Λογιστής – Φοροτεχνικός
Την ανησυχία του αναφορικά με την υιοθέτηση του ενιαίου φορολογικού συντελεστή 15% εκφράζει και ο φοροτεχνικός, Βαγγέλης Καραγρηγορίου, εστιάζοντας στις αυξήσεις στα αγαθά και τις υπηρεσίες που σήμερα βρίσκονται στους χαμηλούς συντελεστές 6,5% και 13% αντίστοιχα, δηλαδή κυρίως αγαθά πρώτης ανάγκης. «Το επιχείρημα όσων υποστηρίζουν αυτή την πρόταση, είναι ότι με την υιοθέτηση της θα μειωθεί το λεγόμενο “κενό” στο ΦΠΑ, που στην Ελλάδα είναι από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη αφού η εσιπραξιμότητα στη χώρα μας με βάση στοιχεία του 2011, είναι μόλις 60%, ενώ ο μέσος όρος της Ευρώπης είναι στο 80%. Άρα ότι θα αυξηθούν τα έσοδα. Όμως η μειωμένη εισπραξιμότητα στο ΦΠΑ δεν λύνεται με αύξηση των μειωμένων συντελεστών, οι οποίοι είναι ήδη υψηλοί, αλλά σχετίζεται άμεσα με τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της διοίκησης ειδικά στον ΦΠΑ».
O κ. Καραγρηγορίου υποστηρίζει πως είναι αναγκαία η ύπαρξη ενός συγκεκριμένου επιχειρησιακού σχεδίου με μέτρα όπως ηλεκτρονικές διασταυρώσεις, ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, εκκαθάριση του μητρώου επιχειρήσεων, ειδική μονάδα παρακολούθησης του ΦΠΑ στο Υ.Ο. κλπ.
«Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι με τον ενιαίο συντελεστή θα αυξηθούν τα έσοδα, αφού θα ακριβύνουν συγκεκριμένες κατηγορίες αγαθών με συνέπεια να μειωθεί η ζήτηση τους. Τέλος είναι μια πρόταση κοινωνικά άδικη, αφού θα πλήξει κυρίως τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα».