Πόσο θα «επιβιώσει» στον Λευκό Οίκο ο Τραμπ; Ένας μεγαλοεπενδυτής απαντά
- 16/11/2016, 16:49
- SHARE
Ο γνωστός Μπιλ Γκρος κάνει τη δική του πρόβλεψη για τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ και τη θέση της Wall Street.
Μόνο μια τετραετία θα διαρκέσει η παραμονή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο και σε αυτήν την περίοδο οι εταιρείες και η Wall Streetθα διατηρήσουν το “πάνω χέρι” απέναντι στους βιοπαλαιστές που τον βοήθησαν να εκλεγεί κάνοντας να υπερισχύσει ο λαϊκισμός, υποστηρίζει ο δισεκατομμυριούχος μεγαλοεπενδυτής του Janus Capital Group Inc, Μπιλ Γκρος.
Στη μηνιαία επενδυτική έκθεσή του, που τιτλοφορείται “Ο λαϊκισμός παίρνει λάθος στροφή”, ο Γκρος ανέφερε ότι “δεν διακρίνεται μια νέα, τραμπική περίοδος παχιών αγελάδων στο άμεσο μέλλον” και προειδοποίησε ότι οι παγκόσμιοι επενδυτές θα πρέπει να είναι “ικανοποιημένοι”, αν έχουν ετήσια κέρδη 3-5%.
“Η Τραμπική Αλεπού μπήκε στο Λαϊκιστικό Κοτέτσι, όχι τόσο χάρη στην πονηριά της όσο ως αποτέλεσμα του γεγονότος ότι η Μέση Αμερική παρερμήνευσε τι είναι αυτό που θα ξαναδώσει στις ΗΠΑ το μεγαλείο τους”, υποστηρίζει.
Η προεδρία του Τραμπ θα διαρκέσει μόνο τέσσερα χρόνια, “αλλά πιθανόν να αποδειχθεί καταστροφική για τους άνεργους και τους χαμηλόμισθους Αμερικανούς ψηφοφόρους”, προσθέτει ο Γκρος. “Γράφω όντας κατάπληκτος, με μια σχεδόν διασκεδαστική σύγχυση, για το τι προκάλεσαν στον εαυτό τους οι Αμερικανοί ψηφοφόροι”, συνεχίζει.
Ο Γκρος εργαζόταν για την εταιρεία διαχείρισης στοιχείων ενεργητικού Pimco, όπου διαχειριζόταν το αμοιβαίο κεφάλαιο Pimco Total Return μέχρι το 2014, οπότε αποχώρησε για να τεθεί επικεφαλής της ανταγωνιστικής εταιρείας Janus Global Unconstrained Bond Fund.
Στην έκθεσή του διευκρινίζει ότι δεν ψήφισε την Χίλαρι Κλίντον και παραδέχεται ότι η πρώην υπουργός πιθανότατα δεν θα τα κατάφερνε καλύτερα από τον Τραμπ όσον αφορά την αναδιανομή των μισθών στην εργατική τάξη.
Υποστηρίζει επίσης ότι είναι “αμφίβολο” αν θα επιτύχει το σχέδιο του Τραμπ να επαναπατρίσει τα κέρδη των μεγάλων εταιρειών στις ΗΠΑ για να τα επενδύσει σε έργα υποδομών, λέγοντας ότι μια παρόμοια προσπάθεια το 2004 κατέληξε σε επαναγορές ιδίων μετοχών, εκταμιεύσεις για μερίσματα και εταιρικά μπόνους, όχι όμως και σε αξιοσημείωτη αύξηση των επενδύσεων.
“Ο παγκόσμιος λαϊκισμός είναι το κύμα του μέλλοντος, όμως στην Αμερική πήρε λάθος δρόμο”, σημειώνει.
“Οι επενδυτές πρέπει να οδηγούν με προσοχή, κατανοώντας ότι τα υψηλότερα ελλείμματα που οφείλονται στη χαμηλότερη φορολογία αυξάνουν τα επιτόκια και τον πληθωρισμό, κάτι που με τη σειρά του μπορεί να παράξει χαμηλότερα κέρδη και μικρότερους δείκτες τιμής προς κέρδη (P/E)”, καταλήγει ο Γκρος.