Πόσοι Έλληνες πληρώνουν 500 ευρώ για αθλητικό εξοπλισμό;

Πόσοι Έλληνες πληρώνουν 500 ευρώ για αθλητικό εξοπλισμό;
Πελάτες σε κατάστημα με αθλητικά είδη στο Ναύπλιο που άνοιξε μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων της κυβέρνησης σε όλη την Ελλάδα, Δευτέρα 4 Μαΐου 2020. Επιστροφή στην κανονικότητα, σταδιακά από σήμερα, με άρση των μέτρων για τον κορονοϊό. Θα επαναλειτουργήσουν περίπου το 10% των επαγγελματιών - εργαζομένων και των επιχειρήσεων που αναγκάστηκαν να διακόψουν τη λειτουργία τους λόγω των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να τηρήσουν αυστηρά τα μέτρα και τους κανόνες λειτουργίας, δηλαδή, την αναλογία των τετραγωνικών μέτρων ως προς τους παρευρισκόμενους στους χώρους, την απόσταση μεταξύ των θέσεων εργασίας, την τήρηση καταλόγου που αφορά στα ραντεβού των πελατών - όπου απαιτείται - και τα ατομικά μέσα προστασίας, δηλαδή τη μάσκα και την υγιεινή των χεριών. ΑΠΕ-ΜΠΕ /ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τους τελευταίους 12 μήνες, τα αθλητικά ρούχα ήταν η πιο συνηθισμένη αγορά (86,3%).

Το τέταρτο σόου του Pharrell Williams ως δημιουργικού διευθυντή ανδρικής ένδυσης στον οίκο Louis Vuitton πραγματοποιήθηκε στους κήπους του κτιρίου της Unesco στο Παρίσι. Μόλις ξεκίνησε το σόου, αναδύθηκε ένα θέμα που «απασχολεί» τους καταναλωτές αυτό το καλοκαίρι.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες και το Euro. Ορισμένα μοντέλα φορούσαν μπλουζάκια με το “LVFC” γραμμένο πάνω τους, ενώ ένα είχε μια τσάντα σε σχήμα ποδοσφαίρου, καλυμμένη με το διάσημο μονόγραμμα LV. Ένα άλλο φορούσε ένα σακάκι που παρέπεμπε στο motocross. Η LVMH, η μητρική εταιρεία της Louis Vuitton, είναι χορηγός των Ολυμπιακών Αγώνων.

Όμως οι Ολυμπιακοί Αγώνες και το Euro δεν αφορούν μόνο τη Louis Vuitton. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την έρευνα της Klarna, το 23,6% σκοπεύει να παρακολουθήσει live έναν αγώνα της ελληνικής Super League, ενώ το 14,5% να παρακολουθήσει live έναν αγώνα της Euroleague. Επιπλέον, ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού ετοιμάζεται να παρακολουθήσει μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις στην τηλεόραση ή σε ψηφιακές πλατφόρμες, με το 57,2% να σχεδιάζει να παρακολουθήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024, το 49% το Euro 2024, το 46,4% το UEFA Champions League, το 41,7% την ελληνική Super League και το 40,4% την Euroleague.

Το ενδιαφέρον των Ελλήνων για τις διεθνείς αθλητικές οργανώσεις συνδέεται, σύμφωνα με την έρευνα, με το γεγονός ότι 52,6% των Ελλήνων αθλείται εβδομαδιαίως και το 16,4% μηνιαίως, ενώ σχεδόν 3 στους 10 γυμνάζονται καθημερινά. Η Gen Z (18-25) είναι η ηλικιακή ομάδα που αθλείται καθημερινά, ενώ οι υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες γυμνάζονται λίγες φορές την εβδομάδα: το 54,1% των Millennials (26-41), το 53,5% της Gen X (42-57) και το 46,3% των Baby Boomers (58-78).

Το τρέξιμο (55,7%) και η προπόνηση φυσικής κατάστασης (fitness training), όπως η σύντομη προπόνηση υψηλής έντασης (HITT), το γυμναστήριο κ.λπ. (34,5%), είναι οι πιο δημοφιλείς αθλητικές δραστηριότητες στην Ελλάδα, ακολουθώντας τον μέσο όρο της υπόλοιπης Ευρώπης και των ΗΠΑ. Οι προτιμήσεις ποικίλλουν ανάλογα με τις ηλικιακές ομάδες, με την Gen Z να προτιμά το fitness training (49,2%), ενώ οι Millennials, η Gen X και οι Baby Boomers προτιμούν το τρέξιμο (62,5%, 52,7%, και 57% αντίστοιχα). Τα βασικά κίνητρα για την άθληση είναι η διατήρηση της καλής φυσικής κατάστασης (72,4%) και της υγείας (70,4%). Ωστόσο, το υψηλό κόστος εξακολουθεί να αποτελεί εμπόδιο για τη συμμετοχή στον αθλητισμό για το 36,2% των Ελλήνων, αλλά και για το 38,9% του ευρωπαϊκού και αμερικανικού μέσου όρου.

Αθλητισμός και οικονομικά: Πού πηγαίνει το budget;

Όσον αφορά την αγορά προϊόντων που σχετίζονται με τον αθλητισμό, όπως αθλητικά ρούχα, αθλητικός εξοπλισμός, συνδρομές ή εισιτήρια αθλητικών εκδηλώσεων, το 21,8% των ερωτηθέντων αγοράζει σχετικά προϊόντα κάθε μήνα, το 51,6% κάθε τρίμηνο και το 23% κάθε χρόνο. Κατά τους τελευταίους 12 μήνες, τα αθλητικά ρούχα ήταν η πιο συνηθισμένη αγορά (86,3%), ακολουθούμενη από τις συνδρομές σε γυμναστήρια ή αθλητικούς συλλόγους (42,1%) και τα συμπληρώματα διατροφής, όπως οι βιταμίνες και τα πρωτεϊνικά ροφήματα (38,5%). Ο ετήσιος προϋπολογισμός για αγορές που σχετίζονται με τον αθλητισμό ποικίλλει, με το 11,3% να δαπανά λιγότερα από 100 ευρώ, το 26% μεταξύ 101 ευρώ και 200 ευρώ, το 22% μεταξύ 201 ευρώ και 300 ευρώ και το 16,9% μεταξύ 301 ευρώ και 500 ευρώ.

Πληθωρισμός και καταναλωτική συμπεριφορά

Ως απάντηση στον πληθωρισμό, οι Έλληνες καταναλωτές συγκρίνουν ενεργά τις τιμές των προϊόντων (65%) πριν κάνουν αγορές, αναζητούν κριτικές (37,2%) και ελέγχουν για κουπόνια και προσφορές (36,4%). Αξίζει να σημειωθεί ότι το 79,8% των ερωτηθέντων εξέφρασε την προτίμησή του για υπηρεσίες Buy Now, Pay Later (BNPL), υποδηλώνοντας τη ζήτηση για ευέλικτες επιλογές πληρωμών. Η Klarna, με τις καινοτόμες λύσεις πληρωμών, συμπεριλαμβανομένης της κατανομής του κόστους σε 3 άτοκες δόσεις, παρέχει στους καταναλωτές τη δυνατότητα να εξοικονομήσουν χρόνο και χρήμα, να είναι ενημερωμένοι και να έχουν τον έλεγχο των οικονομικών τους.

Το report της Klarna εξετάζει τον ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης στην αγορά αθλητικών ειδών. Οι λάτρεις των σπορ έχουν θετική άποψη για την τεχνητή νοημοσύνη, με σχέδια να τη χρησιμοποιήσουν για αποτελεσματικές συγκρίσεις τιμών (78,3%), εξατομικευμένες συστάσεις (31,1%), αξιολογήσεις προϊόντων (35,4%) και εικονική δοκιμή αθλητικών προϊόντων (34,6%).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: