Ποτέ δεν ήταν τόσοι πολλοί και τόσο πλούσιοι: Νέα ιστορικά ρεκόρ πλούτου παγκοσμίως

Ποτέ δεν ήταν τόσοι πολλοί και τόσο πλούσιοι: Νέα ιστορικά ρεκόρ πλούτου παγκοσμίως
Photo: DALL•E
Η αύξηση των χρηματιστηριακών τιμών οδήγησε σε πρωτοφανή επίπεδα τον αριθμό και την περιουσία των πλουσίων παγκοσμίως, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Capgemini.

Ο πλούτος παγκοσμίως έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα, σύμφωνα με διεθνή έρευνα που διενήργησε το γραφείο συμβούλων Capgemini. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, αποκαλύπτει ότι ο αριθμός των πλουσίων και η περιουσία τους σημείωσαν νέα ρεκόρ λόγω της ανόδου των χρηματιστηρίων.

Συγκεκριμένα, ο αριθμός των πλουσίων, που ορίζονται από την Capgemini ως άτομα με διαθέσιμα κεφάλαια άνω του ενός εκατομμυρίου δολαρίων (εξαιρουμένης της κύριας κατοικίας τους), αυξήθηκε κατά 5,1% το 2023, φτάνοντας τα 22,8 εκατομμύρια άτομα. Η συνολική περιουσία τους ανήλθε σε 86,8 τρισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 4,7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Αυτά τα δύο ρεκόρ, τόσο στον αριθμό των πλουσίων όσο και στην αξία της περιουσίας τους, αποτελούν τις υψηλότερες τιμές που έχουν καταγραφεί από το 1997, όταν η Capgemini άρχισε να δημοσιεύει την ετήσια αυτή έρευνα.

Η άνοδος του πλούτου αποδίδεται κυρίως στην εντυπωσιακή αύξηση των χρηματιστηριακών δεικτών παγκοσμίως. Ο αμερικανικός δείκτης Nasdaq σημείωσε αύξηση 43%, ενώ ο S&P 500 αυξήθηκε κατά 24% το 2023. Στην Ευρώπη, ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι αυξήθηκε κατά 16% και ο DAX στη Φρανκφούρτη κατά 20%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Οι μετοχές σημείωσαν άλμα παράλληλα με την αγορά της τεχνολογίας, κυρίως λόγω του ενθουσιασμού για την τεχνητή νοημοσύνη και του δυναμικού της οικονομικού αντίκτυπου», αναφέρεται στη μελέτη, η οποία αξιολόγησε δεδομένα από 71 χώρες, χρησιμοποιώντας τη στατιστική μεθοδολογία και την καμπύλη Lorenz για την απογραφή και απεικόνιση των δεδομένων.

Το 2022, οι πλουσιότεροι άνθρωποι είχαν δει την αξία της περιουσίας τους να μειώνεται σημαντικά λόγω της πτώσης των χρηματιστηριακών τιμών, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη υποχώρηση σε διάστημα δεκαετίας.

Η Βόρεια Αμερική κατέγραψε την ισχυρότερη αύξηση στον αριθμό των εκατομμυριούχων το 2023, με αύξηση 7,1% στον αριθμό τους και 7,2% στην περιουσία τους, ξεπερνώντας την Ασία-Ειρηνικό και την Ευρώπη.

Η αύξηση των περιουσιών και των ανισοτήτων έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις για τη φορολογία των πλουσίων. Η Βραζιλία και η Γαλλία, μέλη της Ομάδας των Είκοσι (G20), προωθούν την εφαρμογή ενός παγκόσμιου ελάχιστου φόρου στις μεγάλες περιουσίες, που θα μπορούσε να αποφέρει 250 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Σύμφωνα με ένα από τα προτεινόμενα σενάρια, οι 3.000 δισεκατομμυριούχοι του κόσμου θα μπορούσαν να πληρώσουν τουλάχιστον το 2% της περιουσίας τους σε φόρους εισοδήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: