Πότε έρχεται η ώρα της διασύνδεσης Κρήτης- Πελοποννήσου

Πότε έρχεται η ώρα της διασύνδεσης Κρήτης- Πελοποννήσου
Εξωτερική όψη του αναβαθμισμένου Κέντρου Ελέγχου του ΑΔΜΗΕ, το οποίο έχει εξοπλιστεί με ψηφιακά προβολικά συστήματα μετά από 25 χρόνια λειτουργίας, στο Κρυονέρι Αττικής, Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019. Ο νέος εθνικός πίνακας ελέγχου περιλαμβάνει και τις νέες νησιωτικές διασυνδέσεις καθώς και τα νησιά που θα διασυνδεθούν σύντομα. Πλέον ο έλεγχος του Συστήματος όλης της χώρας γίνεται μέσω υπερσύγχρονων συστημάτων καθότι πρόκειται για εγκαταστάσεις ύψιστης εθνικής ασφάλειας, ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ/STF Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος αναμένεται να ολοκληρωθεί το έργο συνολικού προϋπολογισμού 365 εκατ. ευρώ. Η βαθύτερη στον κόσμο υποβρύχια πόντιση τριπολικού καλωδίου υψηλής τάσης. Βελτιωμένες τεχνικές.

Στις 8 Ιουλίου, η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ πραγματοποίησε επίσκεψη στο εργοστάσιο της Ελληνικά Καλώδια στην Κόρινθο, στο πλαίσιο της παραγωγής του υποβρύχιου καλωδίου μήκους 135 χλμ. για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Πελοποννήσου.

Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 365 εκατ. ευρώ, προχωρά εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη του τρέχοντος έτους.

Η πρώτη θαλάσσια διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα αποτελεί τη μεγαλύτερη σε μήκος καλωδιακή διασύνδεση εναλλασσόμενου ρεύματος παγκοσμίως και η πόντιση των υποβρυχίων καλωδίων πραγματοποιείται σε βάθος 1.000 μέτρων, γεγονός που καθιστά το έργο, τη βαθύτερη υποβρύχια καλωδιακή διασύνδεση υψηλής τάσης με τριπολικό καλώδιο τεχνολογίας μόνωσης XLPE στον κόσμο.

Επιπλέον, για την υλοποίηση του έργου, έχουν ενσωματωθεί σημαντικές καινοτομίες τόσο στον σχεδιασμό του καλωδίου (ελαφρύτερο και ισχυρότερο) όσο και στην πόντιση αυτού, μέσα από βελτιωμένες τεχνικές που αναπτύχθηκαν ειδικά για τις ανάγκες αυτού του έργου.

Κατά την επίσκεψή του, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης δήλωσε: «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με την πορεία κατασκευής του πρώτου καλωδίου που θα τροφοδοτήσει την Κρήτη με καθαρό, φθηνό και αξιόπιστο ρεύμα από την ηπειρωτική χώρα. Η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου ενσωματώνει μια σειρά από καινοτόμα χαρακτηριστικά παγκοσμίως και παρά τις αντιξοότητες της πανδημίας κατορθώσαμε να το κρατήσουμε στις ράγες χάρη στην ετοιμότητα του Διαχειριστή και των αναδόχων μας».

Ο Γενικός Διευθυντής της Ελληνικά Καλώδια Αλέξιος Αλεξίου, επισήμανε: «Είμαστε περήφανοι που στηρίζουμε τον μακροχρόνιο σχεδιασμό του ΑΔΜΗΕ για τον εκσυγχρονισμό του ηλεκτρικού συστήματος, συμβάλλοντας με τις δυνάμεις μας στην ασφαλή τροφοδοσία με καθαρή και οικονομική ενέργεια του μεγαλύτερου νησιού της χώρας. Πρόκειται για ένα από τα πιο απαιτητικά έργα που έχουμε αναλάβει, αλλά όλοι μας στην Ελληνικά Καλώδια εργαζόμαστε εντατικά, για την έγκαιρη και ασφαλή ολοκλήρωσή του».

Το έργο αυτό αξιοποιεί πλήρως τις μοναδικές για τον κλάδο δυνατότητες του εργοστασίου υποβρυχίων καλωδίων της Ελληνικά Καλώδια στην Κόρινθο, ιδιαίτερα όσον αφορά την παραγωγή πολύ μεγάλων συνεχών μηκών που ελαχιστοποιούν τη χρήση εργοστασιακών συνδέσμων.