Πότε έρχεται η Arket στην Ελλάδα
- 30/03/2025, 12:10
- SHARE

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την είσοδο ακόμη ενός Σκανδιναβικού brand μόδας στην Ελληνική αγορά. Η Arket, που δημιουργήθηκε το 2017, και αποτελεί brand του ομίλου H&M, πρόκειται να αποκτήσει φυσική παρουσία στην Ελλάδα εντός του έτους.
Η Ελλάδα, είναι μαζί με τη Νορβηγία, την Αυστρία, και την Ιρλανδία, οι χώρες στις οποίες πρόκειται να επεκταθεί εντός του έτους το brand Arket, όπως επισημαίνεται και στις οικονομικές καταστάσεις του πρώτου τριμήνου που ανακοίνωσε πριν από λίγες ώρες ο Σουηδικός όμιλος.
Σήμερα το συγκεκριμένο brand έχει παρουσία με 41 φυσικά καταστήματα σε 17 χώρες και σε 31 μέσω eshops. Συνολικά ο Σουηδικός όμιλος διαθέτει 4.213 καταστήματα δηλαδή 40 λιγότερα σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο της περασμένη χρονιάς. Το flagship δίκτυο είναι αυτό της H&M με 3.742 καταστήματα και ακολουθούν τα brands: COS, Monki, Weekday, & Other Stories, ARKET, Afound, H&M HOME, και Sellpy.
Πάντως παρά τις προσπάθειες του Σουηδικού ομίλου να προσεγγίσει τους καταναλωτές και να διευρύνει το αποτύπωμά του τα οικονομικά του αποτελέσματα συνεχίζουν να βρίσκονται υπό πίεση. Τα καθαρά κέρδη το πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας οικονομικής χρήσης μειώθηκαν κατά 52% ενώ οι πωλήσεις σημείωσαν ασθενική αύξηση 3% σε SEK και κατά 2% σε τοπικά νομίσματα.
Σύμφωνα με τον Daniel Ervér, CEΟ του Σουηδικού ομίλου, η ανάπτυξη πωλήσεων ήταν καλή στη δυτική, νότια και ανατολική Ευρώπη, με θετική εξέλιξη στη Γερμανία και την Πολωνία. Σε ότι αφορά τις διαδικτυακές πωλήσεις αυτές συνέχισαν να αναπτύσσονται καλά. «Συνεχίζουμε να βελτιστοποιήστε το χαρτοφυλάκιο καταστημάτων κλείνοντας επιλεγμένα καταστήματα. Πήγαμε στο τρίμηνο με σχεδόν 120 λιγότερα καταστήματα σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι και είχαμε 40 καθαρά κλειστά καταστήματα κατά τη διάρκεια της περιόδου» λέει ο Daniel Ervér.
Σε ότι αφορά στην κερδοφορία στο τρίμηνο αυτή σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου επηρεάστηκε αρνητικά από το ασθενέστερο μικτό περιθώριο, το οποίο με τη σειρά του επηρεάστηκε από εξωτερικούς. «Αν και έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο στο σχέδιό μας και έχουμε καλό έλεγχο του κόστους, των πωλήσεων και των κερδών μας στο τρίμηνο ήταν κάπως πιο αδύναμο από τον προγραμματισμένο – αλλά το πρώτο τρίμηνο είναι το μικρότερο τρίμηνο του έτους για εμάς όσον αφορά τις πωλήσεις και περιθώριο, και είμαστε σίγουροι για τη συνέχεια. Μπορούμε να δούμε ότι οι βελτιώσεις που έχουμε κάνει, ειδικά στη γυναικεία συλλογή, αρχίζουν να έχουν θετικό αποτέλεσμα», τόνισε ο ίδιος.