Πότε γίνεται συμψηφισμός και πότε πληρώνεται η επιστροφή φόρου

Πότε γίνεται συμψηφισμός και πότε πληρώνεται η επιστροφή φόρου
ÃÅÍÉÊÇ ÃÑÁÌÌÁÔÅÉÁ ÐËÇÑÏÖÏÑÉÁÊÙÍ ÓÕÓÔÇÌÁÔÙÍ ÅÊÁÈÁÑÉÓÇ ÖÙÑÏËÏÃÉÊÙÍ ÄÇËÙÓÅÙÍ (EUROKINISSI/ ÃÉÁÍÍÇÓ ÐÁÍÁÃÏÐÏÕËÏÓ) Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Όλα όσα ισχύουν για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις.

Χιλιάδες φορολογούμενοι που έχουν ήδη λάβει ή αναμένεται να λάβουν φέτος πιστωτικά εκκαθαριστικά σημειώματα για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων δεν θα εισπράξουν τελικά τις επιστροφές φόρου που θα αναγράφουν τα συγκεκριμένα σημειώματα. Ο λόγος είναι ότι οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) θα συμψηφίσουν τα ποσά των επιστροφών φόρου που δικαιούνται οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι με τις οφειλές τους από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), που θα βεβαιωθούν εντός του προσεχούς Σεπτεμβρίου.

Όπως διευκρινίζεται στη σχετική απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, εάν οι φορολογούμενοι με πιστωτικά εκκαθαριστικά είναι και ιδιοκτήτες ακινήτων, η επιστροφή φόρου θα συμψηφιστεί με την οφειλή του νέου ΕΝΦΙΑ που αναμένεται να καταφτάσει στους φορολογουμένους στο τέλος του καλοκαιριού.

Επίσης, συμψηφισμοί επιστροφών φόρου θα γίνονται με οποιαδήποτε άλλη μελλοντική φορολογική οφειλή ή κάποιο χρέος προς την Εφορία (ανεξάρτητα από το αν βρίσκεται σε ρύθμιση ή όχι).=

Οι φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν ήδη λάβει ή πρόκειται να λάβουν ηλεκτρονικά, μέσω του συστήματος TAXISnet, πιστωτικά εκκαθαριστικά φόρου εισοδήματος και δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο δικαιούνται κανονικά να εισπράξουν εφάπαξ τις επιστροφές εντός του χρονικού διαστήματος από τον Ιούλιο έως και τον Νοέμβριο.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, τα ποσά επιστροφών φόρου εισοδήματος μπορούν να συμψηφίζονται αυτεπαγγέλτως ακόμη και με μη ληξιπρόθεσμες οφειλές, δηλαδή με φόρους οι οποίοι έχουν βεβαιωθεί στο ΑΦΜ του φορολογουμένου, αλλά η προθεσμία πληρωμής τους δεν έχει λήξει.

Στην περίπτωση που το ποσό της επιστροφής είναι μεγαλύτερο από τον ΕΝΦΙΑ, τότε το υπόλοιπο πιστώνεται στον τραπεζικό λογαριασμό που έχει δηλώσει ο φορολογούμενος. Στην περίπτωση που η επιστροφή καλύπτει μέρος του ΕΝΦΙΑ, π.χ. την 1η και τη 2η δόση, τότε γίνεται συμψηφισμός και ο φορολογούμενος ενημερώνεται στον προσωπικό του λογαριασμό για το υπόλοιπο της οφειλής του.

Θα πρέπει επίσης να τονίσει οτι με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή, συντομεύεται από φέτος σε περίπου 5 αντί σε 15 ή 20 και περισσότερες εργάσιμες, ο χρόνος που απαιτείται για την έκδοση της εντολής πληρωμής του δικαιούχου (και δεν πρόκειται να γίνει συμψηφισμός).

Μέχρι φέτος, με την προηγούμενη διαδικασία που ακολουθείτο, για να βγει μια παρτίδα εκκαθαριστικών εμπλέκονταν όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας και με μεγάλο διοικητικό κόστος. Έπρεπε να σταλεί πρώτα ένα αρχείο πληρωμών σε όλες τις τράπεζες και να το επιστρέψουν αν βρίσκαν λάθη (σε ΙΒΑΝ κλπ). Έτσι κάθε παρτίδα εκκαθαριστικών καθυστερούσε από την επόμενη κατά τουλάχιστον 15- 20 μέρες.

Με την νέα απόφαση του διοικητού της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, η διαδικασία αλλάζει και επιταχύνεται έως και 80%. Στόχος είναι, αν υποβάλει σήμερα την δήλωση ο φορολογούμενος και βγει πιστωτικό εκκαθαριστικό, να ενημερώνονται εσωτερικά οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ (Εσοδα) και την άλλη μέρα κιόλας, να αποστέλλεται στην Τράπεζα της Ελλάδος η εντολή πληρωμής, που συνήθως χρειάζεται 2 μέρες για να φανεί στους δικαιούχους.