Ελλάδα: Πότε είναι τελεσίγραφο και πότε όχι;

Ελλάδα: Πότε είναι τελεσίγραφο και πότε όχι;
Alexis Tsipras, Greece's prime minister, speaks to the media following a meeting at the Ministry of Culture, Education and Religious Affairs in Athens, Greece, on Tuesday, June 2, 2015. The brinkmanship over Greece's future intensified after Tsipras said his government submitted a new proposal aimed at breaking the stalemate just as creditors set about finalizing theirs. Photographer: Kostas Tsironis/Bloomberg via Getty Images

Η συνάντηση των Ευρωπαίων με το ΔΝΤ εξομάλυνε τις μεταξύ τους διαφορές-τώρα μένει μόνο να πείσουν την Αθήνα.

Οι πιστωτές της Ελλάδας φέρεται να έχουν συντάξει μία take-it-or-leave-it πρόταση συμφωνίας προκειμένου να αποτρέψουν τη χώρα από τη χρεοκοπία. Αλλά είναι ακόμη πολύ δειλοί για να την αποκαλέσουν τελεσίγραφο, φοβούμενοι μην τραυματίσουν την ελληνική υπερηφάνεια και οδηγήσουν την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό προς την απόρριψή της.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ συναντήθηκε στο Βερολίνο με την Διευθύνουσα Σύμβουλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των εφημερίδων «The Wall Street Journal» και «Financial Times», συμφώνησαν μεταξύ τους να «θάψουν» τις διαφορές τους σε μια προσπάθεια να θέσουν τέλος στο αδιέξοδο των τελευταίων τριών μηνών για την τύχη του πακέτου διάσωσης της Ελλάδας. Η ελληνική κυβέρνηση και οι τράπεζες της χώρας ξεμένουν σύντομα από χρήματα και η πλήρης οικονομική κατάρρευση φαίνεται πως απέχει μόλις λίγες εβδομάδες, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί μια συμφωνία.

Η συνάντηση αυτή θεωρείται σημαντική διότι στις διαφωνίες μεταξύ των πιστωτών αποδίδεται ένα σημαντικό μέρος του αδιεξόδου. Γεφυρώνοντας τις διαφορές αυτές, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει να ελπίζει σε πολύ λιγότερα από την προσπάθεια που καταβάλλει στρέφοντας την μία πλευρά εναντίον της άλλης.

Το ΔΝΤ επιθυμεί να δεσμευτεί η Ευρωζώνη- όπως το 2012 για το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας- προκειμένου να εξετάσει ελάφρυνση του χρέους. Βάσει τον κανόνων που το διέπουν, το ΔΝΤ μπορεί να δανείσει μόνο σε χώρες που χρηματοδοτούνται πλήρως για τουλάχιστον ένα χρόνο, και μπορούν να αποδείξουν μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους-ο πήχης μπαίνει πολύ ψηλά αν αναλογιστεί κανείς πως δημόσιο χρέος είναι πάνω από το 180% του ΑΕΠ και η οικονομία εισήλθε μόλις πρόσφατα για μία ακόμη φορά στην ύφεση.

Από την άλλη πλευρά, οι κυβέρνησεις της Ευρωζώνης που κατέχουν το 60% του ελληνικού χρέους, υποστηρίζουν πως κάτι τέτοιο θα καθιστούσε αδύνατο για τις ίδιες να συνεχίζουν να βοηθούν την Ελλάδα μέσω ενός τρίτου πακέτου βοήθειες, το οποίο πολλοί ισχυρίζονται πως είναι αναπόφευκτο, δεδομένων των προοπτικών για επιστροφή της χώρας στις αγορές.

Αν, όμως, οι πιστωτές θεωρούν ότι η Ελλάδα θα δεχτεί την επιλογή που θα της προσφέρουν, κάνουν οικτρό λάθος. Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε Τρίτη ότι κι αυτός υπέβαλε «ένα νέο ρεαλιστικό σχέδιο για να βγει η Ελλάδα από την κρίση».

Ως εκ τούτου, η μικροπολιτική φαίνεται ότι θα συνεχιστεί για τουλάχιστον λίγες ημέρες ακόμα. Η Ελλάδα οφείλεται να πληρώσει μία δόση 303 εκατομμυρίων στο ΔΝΤ την Παρασκευή- την πρώτη από τις τέσσερις δόσεις συνολικού ύψους σχεδόν 1, 6 δισεκατομμυρίου αυτό το μήνα. Αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι δεν θα πληρώσουν την πρώτη δόση και θα την συνδέσουν με τις επόμενες, εκτός και εάν υπάρξει συμφωνία μέχρι την Παρασκευή.

Πηγή: Fortune.com