Πότε και πώς να ζητήσετε αύξηση
- 07/08/2014, 09:00
- SHARE
Κι όμως, είναι δυνατόν, αρκεί να γνωρίζετε τον τρόπο. Όλες οι απαντήσεις εδώ.
Σε έναν ιδανικό κόσμο δεν θα χρειαζόταν ποτέ να ζητήσετε αύξηση· η εταιρεία θα είχε αξιολογήσει τη συνεισφορά σας και θα σας πλήρωνε ένα δίκαιο μισθό. Δυστυχώς στις μέρες μας, και ειδικά στη χώρα μας, οι περισσότερες εταιρείες και προϊστάμενοι πιστεύουν πως και μόνο το ότι έχεις δουλειά αρκεί για να χρωστάς αιώνια ευγνωμοσύνη. Η δε αύξηση ανήκει στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας.
Όμως πάντα υπάρχει χώρος για κάτι καλύτερο, αρκεί να γνωρίζουμε τον τρόπο. Η Liz Ryan είναι ιδρύτρια και CEO της συμβουλευτικής HR εταιρείας Human Worplace. Στην προσωπική της ιστοσελίδα ξεχώρισε πέντε στιγμές κατά τις οποίες μπορείτε -και πρέπει- να ζητήσετε όσα πιστεύετε ότι αξίζετε.
Τρεις μήνες πριν από την ετήσια αξιολόγησή σας
Αν περιμένετε μέχρι την υποβολή της, χάσατε. Μέχρι τότε θα έχετε ήδη αξιολογηθεί και ο μισθός σας θα έχει ήδη προταθεί και εγκριθεί από τους «επάνω». Θα πρέπει να περιμένετε άλλους εννέα μήνες.
Στην αρχή ενός μεγάλου project
Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς συνεργάτες. Εφόσον συμμετέχετε σε ένα μεγάλο project που θα οδηγήσει σε υψηλές πωλήσεις και έσοδα, είναι απόλυτα θεμιτό να συζητήσετε τη θέση σας σε αυτό εφόσον επιτύχει. Για παράδειγμα μπορείτε να πείτε «Από αυτό το project περιμένουμε περίπου 3 εκατ. ευρώ σε πωλήσεις. Εφόσον τις πετύχουμε και αφού η συνεισφορά μου σε αυτό είναι σοβαρή, θα εξετάζατε μετά μια αύξηση κατά Χ ευρώ το μήνα;»
Όταν αναλαμβάνετε νέες, σοβαρές και μεγάλες ευθύνες
Εδώ η αύξηση θα έπρεπε να έρθει μόνη της, αλλά δυστυχώς το πνεύμα των εταιρειών είναι «δεν σου φτάνει ο τίτλος; Θες και αύξηση;». Ωστόσο, όποιος δέχεται αυτόν τον ισχυρισμό θέτει τον εαυτό του ήδη σε μειονεκτική θέση και παραδέχεται πως είναι μέτριος, πράγμα που καταστρέφει τις μακροπρόθεσμες προοπτικές του.
Εδώ η στάση σας πρέπει να είναι κάπως έτσι: «Ανέλυσα τα projects που σχετίζονται με τα νέα μου καθήκοντα και έχω μερικές πολύ καλές ιδέες για το πώς να τα χειριστώ. Υπολογίζω πως θα τα φέρω σε πέρας σε Χ μήνες ώστε να μπορέσουμε στη συνέχεια να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο. Η εταιρεία στηρίζει πολλά σε αυτό και εγώ θα το φέρω σε πέρας με τον καλύτερο τρόπο. Με βάση αυτά, τι θα λέγατε να αυξήσετε το μισθό μου κατά Χ ευρώ το μήνα όταν ολοκληρωθεί;»
Όταν αναλαμβάνετε πρόσθετα καθήκοντα που είχε άλλο άτομο
Είναι γνωστό πως συνήθως οι ικανότεροι «ανταμείβονται» με περισσότερη δουλειά, αντί για περισσότερα χρήματα. Και είναι σύνηθες στις μέρες των σκληρών περικοπών όλο και λιγότεροι άνθρωποι να αναλαμβάνουν τον φόρτο που βάρυνε όσους αποχώρησαν. Αν βρεθείτε σε αυτή τη θέση είναι απόλυτα θεμιτό να ζητήσετε περισσότερα χρήματα, εφόσον πείσετε ότι θα εκτελέσετε τα καθήκοντα με τον καλύτερο τρόπο. Φυσικά, όλα αυτά δεν ισχύουν αν οι περικοπές συνοδεύονται από μείωση του έργου της εταιρείας και αν ο πραγματικός σας φόρτος δεν αυξηθεί.
Όταν η συνεισφορά σας στην επιτυχία του προϊσταμένου σας είναι εμφανής και μετρήσιμη
Το να είσαι το «δεξί χέρι» κάποιου είναι θέση μεγάλης ευθύνης και απόλυτης εμπιστοσύνης. Συνήθως τα υψηλόβαθμα στελέχη φροντίζουν οι κοντινοί τους άνθρωποι να είναι ευχαριστημένοι, όμως αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Εφόσον βρίσκεστε σε αυτή τη θέση, μάθετε και αξιολογήστε επακριβώς τη συνεισφορά σας και, όταν έρθει η στιγμή, ζητήστε το κάπως έτσι: «Είστε υπεύθυνος για ένα τμήμα εκατό ατόμων με συνεισφορά στο τζίρο της εταιρείας Χ εκατ. ευρώ. Εγώ φροντίζω να είστε ήρεμος/η και να τα έχετε όλα λυμένα προκειμένου να κάνετε τη δουλειά σας. Κανονίζω τα ταξίδια σας, φροντίζω την επικοινωνία με τους εσωτερικούς και εξωτερικούς συνεργάτες και πελάτες, είμαι υπερήφανος/η για τη δουλειά που κάνω και θεωρώ κάθε σας επιτυχία και δική μου. Εφόσον εκτιμάτε τη συνεισφορά μου και τις ιδέες μου, θα συμφωνούσατε να πάρω αύξηση 5.000 ευρώ το χρόνο;»
Φυσικά, όλες οι παραπάνω προτάσεις προσαρμόζονται στα δεδομένα σας. Διαφορετικά θα μιλήσετε μέσα σε μία πολυεθνική όπου υπάρχουν θεσμοθετημένες διαδικασίες και ρόλοι, διαφορετικά σε μια startup και διαφορετικά στη μικρομεσαία επιχείρηση από αυτές που ανθούν στην Ελλάδα. «Μετρήστε» την κατάσταση και κινηθείτε αναλόγως.
Διαβάστε ακόμη: