Πότε και πώς θα εισπράξει η Ελλάδα τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης
- 17/06/2021, 14:07
- SHARE
Με το πράσινο φως της Κομισιόν για το ελληνικό σχέδιο για το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, ξεκινούν από σήμερα οι διαδικασίες για την εκταμίευση των κονδυλίων στη χώρα μας. Το Σχέδιο, βάσει του οποίου η Ελλάδα αιτείται χρηματοδότηση ύψους 30,5 δισεκατομμύρια ευρώ (17,8 δισ. σε επιχορηγήσεις και 12,7 δισ. σε δάνεια), πρέπει τώρα να εγκριθεί και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, εντός τεσσάρων εβδομάδων, με ειδική πλειοψηφία (δεν απαιτείται ομοφωνία).
Σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο, αυτή η έγκριση θα μπορούσε να λάβει χώρα στη συνεδρίαση του Ecofin στις 13 Ιουλίου, με την Ελλάδα να εισπράττει την προχρηματοδότηση ύψους 13% (2,3 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις και 1,7 δισεκατομμύρια σε δάνεια) «πριν το τέλος Ιουλίου». Στη συνέχεια, η Ελλάδα, βάσει της επίτευξης των σχετικών οροσήμων και στόχων (το Σχέδιο περιλαμβάνει συνολικά 331, περισσότερους από την πλειονότητα των υπόλοιπων Σχεδίων), θα αιτείται ανά έξι μήνες 1,7 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και ανά δώδεκα μήνες 1,8 δισ. σε δάνεια, έως το δεύτερο τρίμηνο του 2026.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει δύο μήνες κάθε φορά για να αξιολογήσει την επίτευξη των οροσήμων και των στόχων, σε διαβουλεύσεις και με τα κράτη-μέλη μέσω της διαδικασίας της Επιτροπολογίας (Comitology). Σε αντίθεση με την αρχική έγκριση του Σχεδίου, τα κράτη-μέλη δεν θα εγκρίνουν επισήμως την εκταμίευση δόσεων – αλλά θα υπάρχει η δυνατότητα ενεργοποίησης του «φρένου εκτάκτου ανάγκης», αν κάποιο κράτος-μέλος θεωρεί ότι η αξιολόγηση της Κομισιόν δεν είναι επαρκής και ότι δεν έχουν επιτευχθεί οι στόχοι που συνδέονται με την εκταμίευση.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, η υλοποίηση του Σχεδίου θα αυξήσει το πραγματικό ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 2,1-3,3% έως το 2026, ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά μεταξύ των κρατών-μελών, αντικατοπτρίζοντας το συγκριτικά μεγάλο ποσοστό των επιχορηγήσεων επί της ελληνικού ΑΕΠ αλλά και το γεγονός ότι η Ελλάδα επέλεξε να αξιοποιήσει τον πλήρη όγκο των δανείων τα οποία δικαιούται βάσει της κλείδας κατανομής. Όπως ανέφερε κοινοτική πηγή, ο αριθμός αυτός δεν περιλαμβάνει τις πιθανές θετικές επιπτώσεις στην οικονομία των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο, που «θα μπορούσαν να είναι πολύ μεγάλες».
Διαβάστε ακόμη:
«Ελλάδα 2.0»: Αυτό είναι το πλάνο που φιλοδοξεί να βγάλει τη χώρα από την εποχή της πανδημίας
Φον ντερ Λάιεν: Πράσινο φως από την ΕΕ για το πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0»