Πότε και πώς θα βγει η Ελλάδα στις αγορές
- 03/07/2017, 21:44
- SHARE
Τα σημεία προβληματισμού, οι εισηγήσεις για ανανέωση του 3ετούς ομολόγου του 2014 και οι εκτιμήσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων.
Το timing της πρώτης, δοκιμαστικής εξόδου στις αγορές αναζητά η κυβέρνηση, καθώς, πλέον, φαίνεται πως έχει ξεγράψει οριστικά το ενδεχόμενο ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Αν και υπάρχουν εισηγήσεις για ανανέωση του 3ετούς ομολόγου του 2014, το οποίο λήγει στις 18 Ιουλίου, ωστόσο, υπάρχουν δύο σημεία προβληματισμού.
Το πρώτο είναι ότι η εκταμίευση της δόσης καθυστερεί εκ νέου και φαίνεται πως θα εκταμιευθεί στο παρα ένα της πληρωμής των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας προς την ΕΚΤ, το ΔΝΤ, αλλά και τους ιδιώτες επενδυτές (μέσω του τριετούς ομολόγου). Το γεγονός αυτό δεν σβήνει οριστικά το σύννεφο της αβεβαιότητας πάνω από την ελληνική οικονομία.
Το δεύτερο είναι ότι παρά το ράλι στα διετή ομόλογα, που σήμερα βρέθηκαν κοντά στο 3,8%, δεν παρατηρείται η ίδια τάση στα δεκαετή ομόλογα, τα οποία μένουν σταθερά κοντά στο 5,5%, χωρίς να δείχνουν περαιτέρω τάση αποκλιμάκωσης.
Αξιωματούχοι της ΕΕ αναφέρουν πως πλέον «η μεγαλύτερη ανησυχία είναι το πώς η Ελλάδα θα επιστρέψει σε βιώσιμη ανάπτυξη». Οι ίδιοι θεωρούν δεδομένη την έξοδο της χώρας στις αγορές το επόμενο διάστημα «έστω και δοκιμαστικά», όπως τονίζουν, πιθανότατα για 3 ή 4 φορές έως το τέλος του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018.
«Η Ελλάδα για τα επόμενα πολλά χρόνια θα έχει πολύ χαμηλές πληρωμές» αναφέρουν γεγονός που δίνει μεγάλη ασφάλεια στους επενδυτές για να μπουν σε εκδόσεις μικρής διάρκειας. «Κανείς δε μιλά για 30ετές ομόλογο. Όμως η 3ετία και η 5ετία είναι απολύτως ασφαλείς» εκτιμούν, συμπληρώνοντας πως «φυσικά και θα υπάρξει επενδυτική όρεξη για επιτόκια της τάξεως του 3,5%-4%, όταν τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ομόλογα δίνουν επιτόκια το πολύ έως 1%.
Με αυτό το σκεπτικό, το 3ετές ομόλογο, που εκδόθηκε το 2014 και ωριμάζει τον Ιούλιο, θα μπορούσε να αποτελέσει την πρώτη έξοδο στις αγορές. Σημειώνεται ότι το ποσό που αντλήθηκε, σε εκείνη την πρώτη έξοδο μετά το 2010, ήταν 1,5 δις. ευρώ και το επιτόκιο 3,5%. Εάν, λοιπόν κριθεί ότι οι συνθήκες ευνοούν ένα επιτόκιο κοντά στο 3% για ένα ποσό της τάξεως των 2 δις. ευρώ, τότε είναι πιθανό η κυβέρνηση να αποφασίσει να κάνει το βήμα.
Ωστόσο, οι ίδιοι αξιωματούχοι αναφέρουν δηκτικά πως «μακροπρόθεσμα, οι επενδυτές δεν μπορούν να επενδύσουν σε μία οικονομία που αρνείται τις μεταρρυθμίσεις, που η κυβέρνηση ψηφίζει αλλά δηλώνει πως της τα επιβάλλουν και υπουργούς που ψηφίζουν για τις ιδιωτικοποιήσεις κλαίγοντας». Από την άλλη, επισημαίνουν, πως οι επενδυτές αρχίζουν και αισθάνονται ασφάλεια και για έναν πρόσθετο λόγο. «Θεωρούν πως, ακόμη και εάν αυτή η κυβέρνηση πέσει, δεν ακολουθεί κάποιο κόμμα, που θα θέσει σε κίνδυνο την εφαρμογή του προγράμματος».
Διαβάστε ακόμη: