Πότε να αλλάξετε εργασία και πώς να το κάνετε σωστά

Πότε να αλλάξετε εργασία και πώς να το κάνετε σωστά
Photo: pixabay.com
Πώς μπορείτε να διακρίνετε πότε χρειάζεστε απλώς λίγο χρόνο για να χαλαρώσετε και πότε είναι ώρα να αναζητήσετε άλλες θέσεις εργασίας;

Από τη Βερώνη Παπατζήμου*

Η αλλαγή εργασίας είναι ένα ζήτημα που όλοι μας έχουμε αντιμετωπίσει κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής μας εξέλιξης και πορείας. Η προσέγγιση ποικίλλει ανάλογα με το στάδιο της καριέρας και της προσωπικής μας ζωής.

Όλοι έχουμε βιώσει χρονικά διαστήματα με επαγγελματική επάρκεια και ικανοποίηση από τις επιλογές μας και άλλα που μας έκαναν να αναρωτηθούμε αν η αυτή μας η ενασχόληση είναι συμβατή με τους στόχους μας ή αν είναι καιρός να ασχοληθούμε με κάτι διαφορετικό. Φυσικά, η αλλαγή εργασίας ενέχει τους δικούς της κινδύνους. Πώς μπορείτε να διακρίνετε πότε χρειάζεστε απλώς λίγο χρόνο για να χαλαρώσετε και πότε είναι ώρα να αναζητήσετε άλλες θέσεις εργασίας; Ποια είναι τα σημάδια που θα καθοδηγήσουν την απόφασή σας;

  1. Μαθαίνετε, προσθέτετε αξία, αναγνωρίζεται η συνεισφορά σας, απολαμβάνετε αυτό που κάνετε; Αν η απάντηση σε ένα από αυτά τα ερωτήματα είναι όχι, τότε είναι ξεκάθαρο ότι η επένδυση που κάνετε στην εργασία σας δεν φαίνεται να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να σκεφτείτε να αναζητήσετε διαφορετικές εναλλακτικές. Αυτό ισχύει για όλες τις ηλικιακές ομάδες και επαγγελματικά επίπεδα. Αν δεν συνεχίζετε να εξελίσσεστε, υπάρχει πιθανότητα ο ρόλος σας να τεθεί υπό αμφισβήτηση στην πρώτη κρίση, που θα προκύψει.
  2. Λαμβάνετε ικανοποίηση από την εργασία σας; Αν συχνά παραπονιέστε και δεν αισθάνεστε καλά στο περιβάλλον εργασίας σας, αν εστιάζετε περισσότερο στα αρνητικά παρά στα θετικά, ή αν η εργασία σας σας φαίνεται απλώς ένα μέσο για να πληρώνετε τους λογαριασμούς σας, τότε είναι καιρός να ερευνήσετε νέες ευκαιρίες. Μια εργασία που σας προσφέρει ικανοποίηση δεν προκαλεί κανένα από τα προαναφερθέντα αρνητικά συναισθήματα.
  3. Υπάρχουν ευκαιρίες για εξέλιξη; Αν είστε στον ίδιο ρόλο για πάνω από τρία χρόνια και δεν βλέπετε καμία ευκαιρία για εσωτερική μετακίνηση ή εξέλιξη, τότε είναι καλό να δείτε τι υπάρχει στην αγορά και να αποφασίσετε αν θα μείνετε ή θα φύγετε.
  4. Αισθάνεστε άγχος και εκνευρισμό; Αν συχνά διακατέχεστε από ανεξήγητο άγχος, εκνευρίζεστε εύκολα, αν η συμπεριφορά των συναδέλφων σας ή του Προϊσταμένου σας δεν έχει το σεβασμό που εσείς θέλετε, τότε θα πρέπει να διερευνήσετε αν ευθύνεται το εργασιακό περιβάλλον. Προχωρήστε σε κινήσεις πριν το πρόβλημα γίνει πιο έντονο.
  5. Είναι το πακέτο αποδοχών και παροχών ικανοποιητικό; Αν θεωρείτε ότι αμείβεστε λιγότερο από όσο αξίζετε, αν οι αποδοχές σας δεν καλύπτουν τις ανάγκες σας, τότε θα πρέπει να διερευνήσετε ανάλογες θέσεις στην αγορά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αν μία ή περισσότερες από τις παραπάνω συνθήκες ισχύουν στην περίπτωσή σας, τότε προχωρήστε με σχέδιο και προγραμματισμό για την αλλαγή εργασίας. Τα διαδοχικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να βεβαιωθείτε ότι κάνετε τις σωστές κινήσεις είναι τα εξής:

  1. Προσδιορίστε όσο πιο ξεκάθαρα γίνεται τι θέλετε να κάνετε. Αξιοποιήστε το άρθρο με τίτλο «Ανακάλυψε την καριέρα που σου ταιριάζει»
  2. Εντοπίστε ρόλους ή τομείς όπου αυτό που επιθυμείτε να ασχοληθείτε και οι οποίοι είναι συμβατοί με τις ικανότητες, τις εμπειρίες και τους μακροχρόνιους στόχους σας. Αξιοποιήστε το άρθρο με τίτλο, «Επαγγελματική σταδιοδρομία με νόημα: Βήματα για μακροπρόθεσμη επιτυχία»
  3. Ζητήστε συμβουλές από άτομα που γνωρίζουν την αγορά για να συνεισφέρουν στους προβληματισμούς και στα συμπεράσματα που έχετε καταλήξει.
  4. Εφαρμόστε τα βήματα στα οποία έχετε καταλήξει

Η έρευνα που θα κάνετε δεν είναι βέβαιο ότι θα σας οδηγήσει να αλλάξετε εργασία. Μπορεί να σας δείξει ότι πρέπει να παραμείνετε στην τρέχουσα εργασία σας, αλλά να αλλάξετε τον τρόπο που προσεγγίζετε τα θέματα μέσα στην εταιρεία σας.

Σε ό,τι αποφασίσετε, καλή επιτυχία!

*Η Βερώνη Παπατζήμου είναι C–suite Human Capital Advisor

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: