Πότε βγαίνουμε από την καραντίνα: Τα σχέδια της κυβέρνησης- Οι συστάσεις του ΠΟΥ
- 16/04/2020, 09:16
- SHARE
Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται η κυβέρνηση να ανακοινώσει το σχέδιο της σταδιακής αποκλιμάκωσης των μέτρων και σε κάθε περίπτωση έως τις 27 Απριλίου οπότε και λήγουν οι ισχύοντες περιορισμοί. Αυτό άλλωστε είπε χθες, Μεγάλη Τετάρτη, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε τηλεοπτική του συνέντευξη ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται το σενάριο μιας αργής και σταδιακής αποκλιμάκωσης των μέτρων.
Όμως, οι ανακοινώσεις που έκαναν χθες οι κ. Τσιόδρας και Χαρδαλιάς δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για παρερμηνείες. Πάμε καλά, όμως, πολλά θα κριθούν από το επόμενο τριήμερο και από το πώς θα αντιδράσουν οι πολίτες στην απαγόρευση.
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αυστηρή τήρηση των περιοριστικών μέτρων τις ημέρες του Πάσχα.
Για το σκοπό αυτό άλλωστε έχουν ληφθεί και όλα τα απαραίτητα μέτρα, όπως οι έλεγχοι στα διόδια και στα λιμάνια. Τα ίδια μέτρα θα ισχύσουν το Μεγάλο Σάββατο και το Πάσχα, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, ωστόσο σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να υπάρξει συγχρωτισμός σε ταράτσες και αυλές για το ψήσιμο του οβελία.
Δεν θα υπάρξει απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων για συγκεκριμένες ώρες, όπως είχε διαρρεύσει τις τελευταίες ώρες, ωστόσο οι έλεγχοι θα είναι ιδιαίτερα αυστηροί.
Πάντως, το σχέδιο της κυβέρνησης για την επόμενη μέρα θα κινηθεί ανάμεσα στην προάσπιση της δημόσιας υγείας και της επανεκκίνησης της οικονομίας.
Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, υποστήριξε πως είναι «πρόωρο» να μιλάμε για την επόμενη ημέρα, διαμηνύοντας ότι «ακόμη δεν είναι ο καιρός» για την άρση των μέτρων.
Ξεκαθάρισε δε, ότι το όλον θέμα θα συζητηθεί με την πολιτική ηγεσία, καθώς και με την Επιτροπή εμπειρογνώμων του υπουργείου Υγείας. «Το ζητούμενο είναι η κατάλληλη στιγμή. Και θα πρέπει να βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα» πρόσθεσε.
Σε κάθε περίπτωση, διευκρίνισε ότι η μετάβαση στην επόμενη ημέρα θα είναι ελεγχόμενη και σταδιακή. «Τα μέτρα θα αξιολογούνται για ένα διάστημα, προτού ληφθούν νέα».
Διαμήνυσε, επιπλέον, ότι θα πρέπει να βρισκόμαστε σε απόλυτη επιφυλακή, ενώ απαρίθμησε τις βασικές παραμέτρους της άρσης των μέτρων:
- τη διαγνωστική επάρκεια
- την αντοχή του συστήματος υγείας
- την προστασία των ευάλωτων ομάδων
Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας «υπάρχει αισιοδοξία από τα μέχρι στιγμής επιστημονικά δεδομένα, αλλά ακόμη δεν είναι ο καιρός. Δεν υπάρχει μαγική τομή» υποστήριξε, επαναλαμβάνοντας ότι «αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η προστασία των ευάλωτων ομάδων».
«Η φίλη Δανία έχει ανακοινώσει κάποια μέτρα περιορισμού του lockdown. Πρέπει κι εμείς να σκεφθούμε ότι αυτή η διαδικασία θα ‘ναι ήσυχη, αργή και όχι απότομη. Θέλει σώφρονα σκέψη, σύνεση και όχι παρόρμηση» είπε.
Αναφερόμενος στο γεγονός ότι η Δανία ανοίγει ξανά τα σχολεία, σχολίασε: «Τι νομίζετε, ότι δεν θα τα ξανακλείσει όταν δει ότι υπάρχει έξαρση κρουσμάτων; Ετοιμαστείτε».
«Θα αντιδράσουμε με βάση την επιστήμη, με βάση αυτό που ονομάζουμε evidence, δηλαδή αποδεικτικά στοιχεία, και φυσικά και με βάση τη βοήθεια ακόμα περισσότερων μεθόδων για να παρακολουθήσουμε την πορεία της επιδημίας στην χώρα, όπως ο μαζικός εργαστηριακός έλεγχος, η ανοσία στον πληθυσμό. Είναι νωρίς, νομίζω, ακόμα για εμάς και φυσικά θα περιμένουμε να δούμε και πώς θα περπατήσουν τα πράγματα στη Δανία» σημείωσε ο κ. Τσιόδρας.
Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χθες η διαδικασία θα είναι δύσκολη σε σχέση με τον περιορισμό στις μετακινήσεις, καθώς πρέπει να πειστούν κάποιοι ότι πρέπει να μείνουν στο σπίτι τους μια εβδομάδα παραπάνω σε σχέση με το να κλειστούν όλοι στο σπίτι τους».
Σύμφωνα με τα τελευταία σενάρια, πιθανότατα πρώτα να ανοίξουν τα μικρά καταστήματα, ανάμεσα σε αυτά τα οπτικά και τα κομμωτήρια, ενώ σε δεύτερο χρόνο θα ανεβάσουν ρολά τα καταστήματα εστίασης και σε τρίτο τα πολυκαταστήματα.
Σύμφωνα με όσα ο είπε ο Πρωθυπουργός σε τηλεδιάσκεψη που είχε με σπουδαίους Έλληνες αθλητές, η άθληση θα είναι από τις πρώτες δραστηριότητες που θα επιτραπούν όταν ξεκινήσει η χαλάρωση της καραντίνας.
Τέλος σε ότι αφορά την μετακίνηση των πολιτών το πιο πιθανό σενάριο είναι να επιτραπεί πρώτα η μετακίνηση μέσα στις πόλεις και σε δεύτερο χρόνο στην επαρχία.
Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία
Μιλώντας ειδικότερα για το άνοιγμα των σχολείων, ο κ. Πέτσας εξήγησε ότι όλες οι χώρες θα προχωρήσουν σε σταδιακό άνοιγμα και το ίδιο θα πράξει και η Ελλάδα.
«Όλοι τείνουν σε ένα σταδιακό άνοιγμα των σχολείων, σε αυτήν την κατεύθυνση κινούμαστε κι εμείς. Σκεπτόμαστε σενάρια σταδιακής επανόδου των σχολείων όλων των βαθμίδων σε λειτουργία. Το σίγουρο είναι ότι οι Πανελλαδικές Εξετάσεις θα γίνουν το καλοκαίρι και όχι το φθινόπωρο», είπε.
Το επόμενο διάστημα θα υπάρξει σχέδιο για το πώς επανέλθουν οι μαθητές στις σχολικές αίθουσες όταν δοθεί το σήμα από το ειδικούς ενώ θα υπάρχει και λεπτομερές πλάνο για το πόσοι υποψήφιοι θα υπάρχουν σε κάθε εξεταστικό κέντρο.
Ένα από τα σχέδια που εξετάζει το υπουργείο είναι η μεγαλύτερη απόσταση μέσα από τις τάξεις.
Υπάρχουν σκέψεις και για πρόβλεψη μικρότερου αριθμού μαθητών ανά τάξη για τις σχολικές εξετάσεις.
Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο σχεδιάζει μαζί με τους ειδικούς επιστήμονες τη χάραξη των μέτρων ώστε όταν θα ανοίξουν τα σχολεία, αυτό να γίνει με ασφάλεια για τους μαθητές.
Οι συστάσεις του ΠΟΥ
Τη θέση ότι η άρση των περιορισμών που έχουν τεθεί σε όλο τον πλανήτη λόγω κορωνοϊού θα πρέπει να γίνει κλιμακωτά, σε «στάδια δύο εβδομάδων» εξέφρασε την Τετάρτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Στην τελευταία ενημέρωση που παρείχε ο Οργανισμός ανακοίνωσε ότι βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο σε ό,τι αφορά την πανδημία και ότι «η ταχύτητα, η βαθμηδόν χαλάρωση και η ισότητα θα πρέπει να είναι οι κατευθυντήριες αρχές» κατά τη λήψη αποφάσεων για την αξιολόγηση των μέτρων.
Κάθε χώρα, σημειώνεται επίσης, θα πρέπει να εφαρμόσει ολοκληρωμένα μέτρα για τη δημόσια υγεία για να διατηρήσει σε χαμηλό ή μηδενικό επίπεδο τη μετάδοση του ιού και να προετοιμαστεί ώστε να μπορεί να αντιδράσει γρήγορα για να ελέγξει οποιαδήποτε εξάπλωση.
«Για να μειωθεί ο κίνδυνος νέων εξάρσεων, η άρση των μέτρων θα πρέπει να γίνει σταδιακά και βήμα-βήμα», με βάση τις εκτιμήσεις (σχετικά με την ισορροπία) μεταξύ του επιδημιολογικού ρίσκου και των κοινωνικο-οικονομικών οφελών της απάλειψης των περιορισμών σε χώρους εργασίας, εκπαιδευτικά ιδρύματα και κοινωνικές δραστηριότητες, αναφέρει μεταξύ άλλων ο ΠΟΥ, στη σημερινή του τοποθέτηση.
«Ιδανικά θα πρέπει να υπάρχει ένα διάστημα δύο εβδομάδων (αντίστοιχο με την περίοδο επώασης του ιού) μεταξύ κάθε φάσης της μεταβατικής περιόδου, προκειμένου να υφίσταται επαρκής χρόνος για να γίνεται αντιληπτός ο κίνδυνος ενδεχόμενων νέων επιδημικών εξάρσεων, ώστε να υπάρχει και κατάλληλη απάντηση σε αυτές», προστίθεται ακόμη. Προειδοποίησε δε ότι το «ρίσκο επανεμφάνισης της νόσου θα εξακολουθεί να υφίσταται».
Οι οδηγίες της Κομισιόν
Σταδιακά και συντονισμένα μεταξύ των κρατών- μελών της ΕΕ, θα πρέπει να γίνει η άρση των περιοριστών μέτρων σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σε ένα έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απευθύνει συστάσεις προς τα κράτη μέλη, χωρίς να δίνει ένα χρονοδιάγραμμα, ενώ αρκετές χώρες, χάρη στην επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού, έχουν λάβει ή ετοιμάζονται να λάβουν μέτρα για μια επιστροφή στην κανονικότητα.
Αυτός ο οδικός χάρτης θέτει τρία κριτήρια εξόδου: Μια παρατεταμένη μείωση της εξάπλωσης του ιού, ένα σύστημα υγείας επαρκώς εξοπλισμένο για να αντιμετωπίσει μια αύξηση των λοιμώξεων μετά την άρση των μέτρων και επαρκή ικανότητα διεξαγωγής τεστ.
Η ευρωπαϊκή εκτελεστική αρχή επιμένει στον συντονισμό μεταξύ των κρατών μελών. Η αρχή της επιδημίας είχε οδηγήσει σε διάσπαρτα εθνικά μέτρα, είτε αυτά αφορούσαν το κλείσιμο συνόρων, είτε την απόφαση ορισμένων χωρών, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, να απαγορεύσουν εξαγωγή προστατευτικού εξοπλισμού, προτού επιτευχθεί τελικά μια αλληλέγγυα στάση.