Ποτοποιία Βαρβαγιάννη: Η τουρκική βίζα έδωσε ώθηση στην κατανάλωση… ούζου

Ποτοποιία Βαρβαγιάννη: Η τουρκική βίζα έδωσε ώθηση στην κατανάλωση… ούζου
Photo: Shutterstock
Η επένδυση των 1,5 εκατ. ευρώ, το εξαγωγικό αποτύπωμα και η αύξηση της επισκεψιμότητας στο Μουσείο Ούζου στη Λέσβο.

Ένα από τα προϊόντα που έχουν ταυτιστεί έντονα με τη χώρα μας και τον ελληνικό τρόπο ζωής είναι αναμφίβολα το ούζο. Παρότι πρόκειται για προϊόν προστατευμένης ονομασίας προέλευσης από την Ε.Ε., το οποίο παράγεται αποκλειστικά στην Ελλάδα, ο αριθμός των καταναλωτών του εξωτερικού που δηλώνουν φανατικοί, αυξάνεται εκθετικά, στοιχείο που αποτυπώνεται και στις εξαγωγές.

Υπενθυμίζεται ότι βάσει των στατιστικών στοιχείων της Eurostat που επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων Αλκοολούχων Ποτών, το ούζο διατήρησε και το 2024 την ηγετική θέση στις εξαγωγές ελληνικών αλκοολούχων ποτών, με τη Γερμανία να απορροφά τουλάχιστον το 43% των εξαγωγών. Αντίστοιχα το 2023 εξήχθησαν 9,82 εκατ. λίτρα (35 εκατ. φιάλες) ούζου και αποτέλεσε το 72,8% του συνόλου των εξαγωγών των αλκοολούχων ποτών.

Μια οικογενειακή επιχείρηση η οποία καταγράφει εδώ και 165 χρόνια επιτυχημένη πορεία στον κλάδο, διευρύνοντας διαρκώς τα μερίδια αγοράς της, είναι η Ποτοποιία Βαρβαγιάννη. Τόσο η ικανοποιητική τουριστική σεζόν, όσο και η τουρκική βίζα 7 ημερών φαίνεται να έδωσαν περεταίρω ώθηση στο αγαπημένο απόσταγμα.

«Σίγουρα ο τουρισμός βοηθάει σημαντικά στην προώθηση του προϊόντος, εξίσου όμως καταλυτικό ρόλο έπαιξε, θεωρώ, και η βίζα 7 ημερών για τους Τούρκους πολίτες που δείχνουν μια αγάπη για το ούζο. Παρατηρήσαμε ότι στα Δωδεκάνησα, στο Β. Αιγαίο, την Αλεξανδρούπολη, τη Θεσσαλονίκη, αλλά και την Αθήνα, όπου υπήρχε μεγάλος αριθμός Τούρκων τουριστών, σημειώθηκε άνοδος στην κατανάλωση. Είναι μία αγορά στην οποία επενδύουμε συστηματικά, έχοντας φτιάξει ειδικά φυλλάδια στην τουρκική γλώσσα με τα προϊόντα μας, ενώ απασχολούμε και αρκετούς Τούρκους εργαζόμενους. Παράλληλα, το Μουσείο Ούζου στη Μυτιλήνη σημείωσε αύξηση της επισκεψιμότητας 35%, κυρίως από Τούρκους επισκέπτες» αναφέρει στο Fortune o Γιάννης Βαρβαγιάννης έκτης γενιάς επιχειρηματίας της οικογένειας Βαρβαγιάννη.

Για την επιχείρηση του, υπογραμμίζει πως το 2024 ήταν μία πολύ καλή χρονιά που κλείνει με διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης. «Στόχος μας το 2025 να διατηρήσουμε και να αυξήσουμε, ει δυνατόν, όσα καταφέραμε την προηγούμενη χρονιά. Η αλήθεια είναι ότι η αγορά δεν βρίσκεται στα καλύτερα της. Η κατανάλωση είναι πεσμένη λόγω των πολλών οικονομικών υποχρεώσεων των Ελλήνων πολιτών και της ακρίβειας που κατ’ επέκταση οδηγεί σε μείωση των ημερών που ο κόσμος βγαίνει έξω για να διασκεδάσει. Την ίδια στιγμή, σε επίπεδο επιχείρησης αναγκαστήκαμε να προβούμε σε ανατίμηση των προϊόντων μας κατά 9% καθώς έπρεπε να απορροφήσουμε τις αυξήσεις στις πρώτες ύλες, όπως για παράδειγμα το χαρτί, το γυαλί και το μεταφορικό κόστος που οι τιμές ανέβηκαν κατά 30%».

Η διοίκηση έχει πλέον στρέψει την προσοχή της στην κατασκευή νέου εργοστασίου παραγωγής αλκοολούχων ποτών στο Πλωμάρι της Λέσβου. Πρόκειται για μια επένδυση ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, η οποία έχει ενταχθεί στον Αναπτυξιακό Νόμο, ξεκίνησε το 2023 και αναμένεται να ολοκληρωθεί φέτος.

«Δεν σας κρύβω ότι υπάρχει μία καθυστέρηση με τις αδειοδοτήσεις για ένα κτίριο το οποίο… ήδη υπάρχει. Η παραγωγή σε ετήσια βάση φτάνει τα 62.000 κιβώτια και η κίνηση αυτή θα μας επιτρέψει διπλασιασμό της παραγωγικής δυναμικότητας. Εκτός από τη μονάδα, εστιάζουμε και στο rebranding των προϊόντων μας. Εντός του 2025 θα κυκλοφορήσει συλλεκτική έκδοση, ειδική απόσταξη στους 46 βαθμούς σε επετειακή φιάλη. Η ποσότητα θα είναι περιορισμένη και οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν το συγκεκριμένο προϊόν σε επιλεγμένες κάβες με τις οποίες υπάρχει συνεργασία».

Ο τζίρος της εταιρείας για το 2023 διαμορφώθηκε στα 5 εκατ. ευρώ ενώ το 2024 έτρεξε με ρυθμό ανάπτυξης 15% σε αξία. Μέρος της ευρύτερης στρατηγικής αποτελεί η περαιτέρω ανάπτυξη και η διεύρυνση της παρουσίας του brand στις διεθνείς αγορές, όπου είναι τοποθετημένο σε 25 χώρες «Οι εξαγωγές αντιπροσωπεύουν το 27% του τζίρου μας με πιο δυνατές αγορές την Κύπρο, τις ΗΠΑ και τη Γερμανία. Προς το παρόν, δεν εξετάζουμε την είσοδο μας σε κάποια νέα αγορά».

Τέλος, σχολιάζοντας τα όσα συμβαίνουν σε γεωπολιτικό επίπεδο ο κ. Βαρβαγιάννης τόνισε πως οι επιχειρηματίες τα τελευταία χρόνια, και δη οι Έλληνες, έχουν μάθει να λειτουργούν κάτω από αντίξοες συνθήκες. «Θα έλεγα ότι έχουμε πάθει ανοσία και πλέον ότι και να συμβεί είμαστε σίγουροι ότι θα το αντιμετωπίσουμε. Δεν υπάρχει κάτι που να με ανησυχεί», καταλήγει.

Να σημειωθεί ότι στον ευρωπαϊκό κατάλογο αναγνωρισμένων γεωγραφικών ενδείξεων αλκοολούχων ποτών έχουν ενταχθεί το Ούζο Πλωμαρίου, Μυτιλήνης, Μακεδονίας, Θράκης και Καλαμάτας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: