Πού (δεν) υπάρχει πιστοποίηση «coronavirus free»
- 04/05/2020, 11:57
- SHARE
Με εξαίρεση τα ξενοδοχεία, όπου αυτό το διάστημα λαμβάνει χώρα διαβούλευση ενόψει της θέσπισης προτύπου για την διασφάλιση της υγιεινής των χώρων φιλοξενίας, δεν υπάρχει στη χώρα μας επίσημη πιστοποίηση «coronavirus free» για άλλους κλάδους, όπως για παράδειγμα, τα καταστήματα του λιανεμπορίου, ένας σημαντικός αριθμός των οποίων αρχίζει να υποδέχεται από σήμερα καταναλωτές.
Το Fortune Greece απευθύνθηκε τόσο σε εταιρείες πιστοποίησης και επιθεώρησης όσο και στον Ελληνικό Οργανισμό Τυποποίησης (ΕΛΟΤ) για να λάβει τη διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει κάποιο πρότυπο που να πιστοποιεί ότι τηρούνται συγκεκριμένοι κανόνες ή/και ότι η επιχείρηση ελέγχεται για το ασφαλές περιβάλλον που δυνητικά προσφέρει στο καταναλωτικό κοινό έναντι μόλυνσης από Covid-19.
Μάσκες, γάντια μιας χρήσης και αντισηπτικά θα προστατεύουν εργαζόμενους και καταναλωτές ενώ τα ρούχα και παπούτσια που δοκιμάζονται θα απολυμαίνονται, σύμφωνα με τους κανόνες της Πολιτείας. Για το τελευταίο υπάρχουν κάποιες πρακτικές του τύπου: καθάρισμα με νωπό πανί, βρεγμένο με οινόπνευμα ή ψέκασμα με αντισηπτικό και σκούπισμα κ.α..
Οι επιχειρήσεις που ανοίγουν σήμερα- μεταξύ των οποίων βιβλιοπωλεία, καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών και τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, αθλητικών ειδών, οπτικών, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής – έχουν λάβει εξοπλισμό και οδηγίες από τον ΕΟΔΥ, επιχειρηματικές ενώσεις και συμβούλους για θέματα υγιεινής.
Ωστόσο δεδομένου του φόβου που κυριαρχεί για τον επικίνδυνο ιό τίθενται ερωτήματα σχετικά με το αν τα μέτρα τηρούνται, αν οι πρακτικές είναι οι ορθές, αν τα αντισηπτικά που χρησιμοποιούνται είναι εγκεκριμένα, ποιοι είναι οι κίνδυνοι από τα κλιματιστικά κ.ο.κ..
Πιθανόν ένα πρότυπο για την υγιεινή των καταστημάτων θα απαντούσε σε πολλά από αυτά τα ερωτήματα και θα έθετε τον πήχη της ασφάλειας ψηλότερα, μετρώντας και την ποιότητα πέρα από την …ποσότητα, π.χ. αριθμός καταναλωτών ανά τετραγωνικό, απόσταση μεταξύ θέσεων εργασίας, κατάλογος ραντεβού κ.ο.κ..
Στελέχη μεγάλων εταιρειών πιστοποίησης αναφέρουν στο Fortune Greece ότι η αγορά δεν έχει κινητοποιηθεί για την δημιουργία προτύπου, αν και συμφωνούν με τη σχετική ανάγκη. Αντίθετα υπάρχει κινητοποίηση για την ξενοδοχειακή αγορά.
Θα πρέπει να θυμίσουμε ότι έχουν γίνει κάποιες μεμονωμένες κινήσεις στο χώρο της φιλοξενίας, όπως ενδεικτικά το εργαλείο της Swiss Approval International, ένα νέο Πρότυπο B&W CERT πιστοποίησης ξενοδοχείων και καταλυμάτων για την ασφάλεια και υγεία των επισκεπτών σε θέματα επείγουσας ιατρικής φροντίδας και προφύλαξης λοιμώξεων. Επίσης η Accor, ηγέτιδα εταιρεία στον ξενοδοχειακό κλάδο διεθνώς και η Bureau Veritas συνεργάζονται για τη δημιουργία σήματος που θα επικυρώνει ότι οι επιχειρήσεις του κλάδου της φιλοξενίας και της εστίασης έχουν ακολουθήσει τα υψηλά πρότυπα υγείας και ασφάλειας και μπορούν να λειτουργήσουν και πάλι.
Στη χώρα μας, σε αυτή τη φάση έχει δημιουργηθεί μια ομάδα εργασίας από την Hellas Cert (Ελληνική Ένωση Διαπιστευμένων Φορέων Επιθεώρησης και Πιστοποίησης), με εταιρείες μέλη της, που βρίσκονται σε διαβούλευση με τον ΣΕΤΕ και αρμόδιους δημόσιους φορείς για την ανάπτυξη ενός Προτύπου για την ξενοδοχειακή αγορά. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχετικό project θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 8 Μαΐου.
Όμως και στελέχη του ΕΛΟΤ δυσκολεύτηκαν να απαντήσουν στα ερωτήματα του Fortune Greece αναφορικά με την πιστοποίηση χώρων του λιανεμπορίου, καθώς δεν βρήκαν κάτι συγκεκριμένο για την υγιεινή καταστημάτων και την προστασία έναντι του κορωνοϊού στο χαρτοφυλάκιο του οργανισμού, πέραν ενός προτύπου που δημιουργήθηκε το 2015 με σκοπό τη διαχείριση θεμάτων ασφάλειας και ποιότητας και την τεχνική υποστήριξη εμπορικών καταστημάτων (το ΕΛΟΤ 1452 «Σύστημα διαχείρισης της ποιότητας εμπορικών καταστημάτων- Απαιτήσεις και συστάσεις»).
Αυτό ωστόσο δεν καλύπτει τις τρέχουσες ανάγκες της αγοράς, όπως και κανένα από τα πρότυπα που διατίθενται στην αγορά, ένα έλλειμμα που εντοπίζεται σε άλλες χώρες, όπου οι αντίστοιχοι οργανισμοί εστιάζουν στην πιστοποίηση ειδών ατομικής προστασίας και εξοπλισμού.
Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα θέλοντας να εκδηλώσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους και να συνεισφέρουν στην καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού Covid-19, οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί Τυποποίησης (CEN-CENELEC) πρότειναν και ο Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης (ΕΛΟΤ) αποφάσισε να διαθέσει χωρίς χρέωση, για περιορισμένο χρονικό διάστημα, ορισμένα πρότυπα για μέσα ατομικής προστασίας και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.
Η δωρεάν διάθεση των προτύπων για μάσκες, ιατρικά γάντια και προστατευτικό εξοπλισμό (περιλαμβάνονται στον επισ. πίνακα), μπορεί να διευκολύνει το έργο των Αρχών, των καταναλωτών, των εισαγωγέων καθώς και των επιχειρήσεων που ενδιαφέρονται για την προσαρμογή των γραμμών παραγωγής τους ώστε να παρέχουν ασφαλή μέσα προστασίας και εξοπλισμό στους επαγγελματίες Υγείας και τους ασθενείς.
COVID-19 -Πίνακας προτύπων που διατίθενται δωρεάν από τον ΕΛΟΤ για περιορισμένο χρονικό διάστημα