ΠΟΥ: Η Κίνα κρατά το κλειδί για να καταλάβουμε την προέλευση του κορωνοϊού

ΠΟΥ: Η Κίνα κρατά το κλειδί για να καταλάβουμε την προέλευση του κορωνοϊού
epa09907708 A man undergoes a COVID-19 test at the central business district of Beijing, China, 25 April 2022. The city reported 41 new COVID-19 cases among students and tour group senior people in the previous 72 hours, as local health authorities said infection risks remained high with the number of cases expected to increase in the following days. EPA/MARK R. CRISTINO Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακόμα παραμένουν ερωτήματα σχετικά με το ποια είναι η πραγματική προέλευση της πανδημίας.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) πίεσε χθες την Κίνα να μοιραστεί τις πληροφορίες της για την προέλευση της COVID-19, λέγοντας ότι έως ότου συμβεί αυτό όλες οι υποθέσεις παραμένουν στο τραπέζι, ενώ έχουν περάσει περισσότερα από τρία χρόνια από τότε που εμφανίστηκε ο ιός.

«Χωρίς πλήρη πρόσβαση στις πληροφορίες που έχει η Κίνα, δεν μπορεί να πει κανείς το ένα ή το άλλο», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς απαντώντας σε ερώτηση για την προέλευση του ιού.

«Όλες οι υποθέσεις είναι στο τραπέζι. Αυτή είναι η θέση του ΠΟΥ και γι’ αυτό τον λόγο ζητάμε από την Κίνα είναι συνεργάσιμη σε αυτό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Εάν το κάνουν αυτό, θα γνωρίζουμε τι συνέβη ή πώς ξεκίνησε», δήλωσε.

Ο ιός εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην κινεζική πόλη Ουχάν τον Δεκέμβριο του 2019, με πολλούς να υποπτεύονται ότι εξαπλώθηκε σε αγορά ζώντων ζώων πριν επεκταθεί σε όλο τον κόσμο στοιχίζοντας τη ζωή σε σχεδόν 7 εκατ. ανθρώπους.

Τα στοιχεία από τις πρώτες ημέρες της πανδημίας της COVID μεταφορτώθηκαν πρόσκαιρα από Κινέζους επιστήμονες σε διεθνή βάση δεδομένων τον περασμένο μήνα.

Περιελάμβαναν γενετικές αλληλουχίσεις που εντοπίστηκαν σε πάνω από 1.000 περιβαλλοντικά και ζωικά δείγματα που ελήφθησαν τον Ιανουάριο του 2020 στην αγορά θαλασσινών της Ουχάν, την τοποθεσία του πρώτου γνωστού ξεσπάσματος της COVID.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι DNA από διάφορα ζωικά είδη –μεταξύ των οποίων και σκυλιά ρακούν– βρέθηκε σε περιβαλλοντικά δείγματα που ήταν θετικά στον SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί την COVID, υποδηλώνοντας ότι ήταν «τα πιθανότερα μέσα μετάδοσης» της ασθένειας, σύμφωνα με ομάδα διεθνών ερευνητών. Ωστόσο, σε μελέτη που δεν έχει αξιολογηθεί από ομοτίμους και που δημοσιεύθηκε από την επιστημονική έκδοση Nature αυτή την εβδομάδα, επιστήμονες του κινεζικού Κέντρου για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών αμφισβήτησαν τα ευρήματα της διεθνούς ομάδας. Δήλωσαν ότι τα δείγματα δεν προσφέρουν καμία απόδειξη ότι τα ζώα όντως μολύνθηκαν. Επίσης αυτά ελήφθησαν ένα μήνα μετά την πρώτη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο στην αγορά, άρα ακόμα κι αν ήταν θετικά στην Covid, τα ζώα μπορεί να είχαν κολλήσει τον ιό από τους ανθρώπους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Μαρία Βαν Κέρκοβ, επικεφαλής της τεχνικής ομάδας του ΠΟΥ για την COVID-19, δήλωσε ότι οι πρόσφατες κινεζικές πληροφορίες δίνουν κάποια «στοιχεία» για την προέλευση αλλά όχι απαντήσεις. Είπε ότι ο ΠΟΥ συνεργάζεται με επιστήμονες για να βρει περισσότερα στοιχεία για τα πρώτα περιστατικά του 2019, όπως για το πού βρίσκονταν εκείνοι που μολύνθηκαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: