ΠΟΥ: Οι Ευρωπαίοι είναι οι βαρύτεροι πότες στον κόσμο με 9,2 λίτρα αλκοόλ ετησίως κατά κεφαλήν

ΠΟΥ: Οι Ευρωπαίοι είναι οι βαρύτεροι πότες στον κόσμο με 9,2 λίτρα αλκοόλ ετησίως κατά κεφαλήν
Photo: pixabay.com
Το αλκοόλ είναι η κύρια αιτία θνησιμότητας στην Ευρώπη, με περίπου 800.000 θανάτους ετησίως.

Οι Ευρωπαίοι είναι οι βαρύτεροι πότες στον κόσμο, με μέση ετήσια κατανάλωση 9,2 λίτρων αλκοόλ κατά κεφαλήν, σύμφωνα με ανακοίνωση από το ευρωπαϊκό παράρτημα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

«Η περιοχή της Ευρώπης συνεχίζει να κατέχει το καθόλου αξιοζήλευτο ρεκόρ για τα υψηλότερα επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ και τις σχετικές επιβλαβείς επιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο», δήλωσε ο δρ Γκόντεν Γκαλέα, αξιωματούχος του ΠΟΥ για την Ευρώπη, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα δεδομένα από το 2019.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι κάτοικοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχουν σημειώσει σημαντικές αλλαγές στα επίπεδα κατανάλωσης αλκοόλ για πάνω από δέκα χρόνια. Οι κάτοικοι της αμερικανικής ηπείρου έρχονται στη δεύτερη θέση με 7,5 λίτρα ετήσιας κατανάλωσης κατά κεφαλήν, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΠΟΥ που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι οι άνδρες στην Ευρώπη καταναλώνουν κατά μέσο όρο 14,9 λίτρα αλκοόλ ετησίως, τέσσερις φορές περισσότερο από τις γυναίκες που καταναλώνουν κατά μέσο όρο 4 λίτρα το χρόνο.

Ένας στους δέκα ενήλικες (11%) στην Ευρώπη πάσχει από διαταραχή που συνδέεται με το αλκοόλ, ενώ σχεδόν ένας στους 20 είναι εξαρτημένος από το αλκοόλ (5,9%). Το παράρτημα του ΠΟΥ στην Ευρώπη, που περιλαμβάνει 53 χώρες στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, σημειώνει ότι το αλκοόλ είναι η κύρια αιτία θνησιμότητας στην Ευρώπη, με περίπου 800.000 θανάτους ετησίως.

Η κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί πολλές μη μεταδοτικές ασθένειες, όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνο, διαβήτη και χρόνιες παθήσεις του αναπνευστικού. Αυτές οι ασθένειες ευθύνονται για το 90% όλων των θανάτων στην περιοχή και το 85% των ετών που οι ασθενείς έζησαν με αναπηρία.

Ο ΠΟΥ καλεί τις ευρωπαϊκές χώρες να αυξήσουν τους φόρους στα αλκοολούχα ποτά, να εφαρμόσουν παγκόσμιους περιορισμούς στο εμπόριο του αλκοόλ και να μειώσουν τη διαθεσιμότητά του. Το αλκοόλ σκοτώνει 2,6 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως παγκοσμίως, αριθμός που παραμένει «απαράδεκτα υψηλός» για τον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: