Πού πάνε τα ηλεκτρονικά τσιγάρα όταν πεθάνουν;

Πού πάνε τα ηλεκτρονικά τσιγάρα όταν πεθάνουν;
Photo: pixabay.com
Το Ελληνικό Κέντρο Ανακύκλωσης Μονοπρόσωπη ΑΒΕΕ (ΕΚΑΝ ΑΒΕΕ), είναι η πρώτη εταιρεία στην Ευρώπη που αποκτά το διεθνές πιστοποιητικό WEEELABEX για την επεξεργασία Ηλεκτρονικών Τσιγάρων, μετά το τέλος του κύκλου ζωής τους.

Το βλέπουμε παντού γύρω μας, στις παρέες μας, στον ίδιο μας τον εαυτό. Οι φανατικοί ατμιστές κερδίζουν ολοένα έδαφος. Στα γραφεία, πολλοί υπάλληλοι κάνουν πλέον «διάλειμμα για ηλεκτρονικό τσιγάρο». Στους εξωτερικούς χώρους των καφέ, μπαρ και εστιατορίων, δεν είναι λίγοι εκείνοι που πλέον δεν καπνίζουν, αλλά ατμίζουν. Η παραδοσιακή ερώτηση μάλιστα, τείνει να τροποποιηθεί από «σας ενοχλεί αν καπνίσω;» σε «σας ενοχλεί αν ατμίσω;». Οι αριθμοί άλλωστε, μιλούν από μόνοι τους: Εκτιμάται ότι από 55 έως 81 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικά τσιγάρα το 2021. Το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς ηλεκτρονικών τσιγάρων και ατμιστών εκτιμήθηκε σε 22,45 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022 και αναμένεται να φτάσει τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια το 2024.

Photo: AFP
The e-cigarette “IQOS” of the company “Philip Morris International” on March 27, 2018 in Berlin, Germany.
Photo: picture alliance / Robert Schlesinger | usage worldwide (Photo by ROBERT SCHLESINGER / picture alliance / dpa Picture-Alliance via AFP)

Ένας παράδεισος ανακύκλωσης              

Τι συμβαίνει όμως με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα όταν ολοκληρώσουν τον κύκλο της ζωής τους; Ένας πραγματικός παράδεισος ανακύκλωσης δημιουργήθηκε από το Ελληνικό Κέντρο Ανακύκλωσης Μονοπρόσωπη ΑΒΕΕ (ΕΚΑΝ ΑΒΕΕ). Πρόκειται για την πρώτη εταιρεία στην Ευρώπη που αποκτά το διεθνές πιστοποιητικό WEEELABEX για την επεξεργασία Ηλεκτρονικών Τσιγάρων, όταν δεν έχουν πλέον καμία χρησιμότητα.

Η τεράστια αύξηση της χρήσης ηλεκτρονικών τσιγάρων δημιούργησε επιτακτική ανάγκη για τη σωστή διαχείρισή τους μετά το τέλος της ζωής τους. Επίσης, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μίας χρήσης συνήθως αποτελούνται από μη επαναφορτιζόμενες μπαταρίες ιόντων λιθίου, η απόρριψη των οποίων χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Μέχρι σήμερα, υπήρχε ένα σημαντικό κενό σε αυτόν τον τομέα. Ενώ οι ατμιστές αυξάνονταν με εντυπωσιακή ταχύτητα, δεν υπήρχε κάποια πιστοποιημένη επεξεργασία απόρριψης που να είναι φιλική προς το περιβάλλον. Αυτό είχε ως τραγικό αποτέλεσμα οι συσκευές ηλεκτρονικών τσιγάρων να καταλήγουν τις περισσότερες φορές στα οικιακά απορρίμματα ή να μην αντιμετωπίζονται σωστά στις απλές ροές ηλεκτρονικών αποβλήτων. Λόγω έλλειψης των κατάλληλων τεχνολογιών, οι συσκευές κατέληγαν ως απορρίμματα με τρόπους που αποτελούσαν κίνδυνο για την δημόσια υγεία και την ασφάλεια.

Καινοτομία made in Greece

Μία ελληνική καινοτομία όμως, ήρθε να καλύψει αυτό το κενό, ανοίγοντας τον δρόμο αξιοποίησής της και σε ευρωπαϊκό επίπεδο: Το Ελληνικό Κέντρο Ανακύκλωσης Μονοπρόσωπη ΑΒΕΕ (ΕΚΑΝ ΑΒΕΕ), με έδρα τους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας, μετά από ενδελεχή έρευνα, σχεδίασε και κατασκεύασε μία υπερσύγχρονη γραμμή επεξεργασίας με την οποία ανακτώνται όλα τα πολύτιμα υλικά και επιστρέφουν στην κυκλική οικονομία. Αυτή η μοναδική εφαρμογή μηχανικής επεξεργασίας των ηλεκτρονικών τσιγάρων αποτελεί τεχνολογία αιχμής για ένα αντικείμενο τόσο άρρηκτα δεμένο με την καθημερινότητα χιλιάδων ανθρώπων στην Ελλάδα και παγκοσμίως.

Τίποτα δεν έγινε στην τύχη: Κατά τη διάρκεια του απαιτητικού ελέγχου πιστοποίησης, αξιολογήθηκαν οι τεχνικές πτυχές της διαδικασίας επεξεργασίας και εξετάστηκαν τομείς, όπως η υγεία και ασφάλεια στην εργασία, οι περιβαλλοντικές άδειες και άδειες λειτουργίας καθώς και οι διαδικασίες διαχείρισης των αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένης της αποθήκευσης και των μελλοντικών προορισμών των δευτερογενών πρώτων υλών που προκύπτουν κατά την διαδικασία επεξεργασίας των ηλεκτρονικών τσιγάρων.

Και κάπως έτσι, δημιουργήθηκε επί ελληνικού εδάφους, το πιο οικολογικό «αντίο» για κάθε ηλεκτρονικό τσιγάρο που ολοκληρώνει τη χρησιμότητά του. Όπου υπάρχει ατμός, υπάρχουν και απορρίμματα, που οδηγούνται πλέον με τον ιδανικότερο τρόπο στην ανακύκλωση!

Η WEEELABEX ιδρύθηκε το 2013 και είναι διεθνής οργανισμός με έδρα την Πράγα της Τσεχικής Δημοκρατίας και αποτελεί τον κορυφαίο θεσμό πιστοποίησης των διαδικασιών διαχείρισης και επεξεργασίας ΑΗΗΕ (Απόβλητα Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού).

Σημειώνεται ότι το Ελληνικό Κέντρο Ανακύκλωσης εξαγοράστηκε το 2023 από τον Όμιλο της Polygreen.