Πού πηγαίνει η αμερικανική βοήθεια στην Αίγυπτο;
- 21/08/2013, 10:00
- SHARE
Τα στρατιωτικά συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή δεν χωρούν(;) «δημοκρατικούς ηρωισμούς».
Του Στηβ Χάργκριβς
Στις φωτογραφίες και στις τηλεοπτικές εικόνες από την στρατιωτική κατάληψη της εξουσίας στην Αίγυπτο είναι αδύνατον να μην παρατηρήσει κάποιος πόσα πολλά από τα όπλα που χρησιμοποιούνται είναι κατασκευασμένα στις ΗΠΑ. Εκτός από αμερικανικής κατασκευής τζιπ και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, τους διαδηλωτές υποδέχεται η φράση «Made in the USA» τυπωμένη πάνω στα δακρυγόνα.
Όλα αυτά είναι όμως μικροπράγματα, αν τα συγκρίνουμε με το σύνολο της αμερικανικής βοήθειας στην Αίγυπτο που μόνο πέρυσι άγγιξε τα 1,55 δισεκατομμύρια δολάρια. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της βοήθειας -1,3 δισεκατομμύρια δολάρια- αφορούσε στρατιωτικό εξοπλισμό, συντήρηση και εκπαίδευση.
Τα χρήματα κατατίθενται σε ένα λογαριασμό στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης, στον οποίο έχει πρόσβαση η Αίγυπτος για να προβαίνει σε πληρωμές μακροπρόθεσμων συμβολαίων που υπογράφει με αμυντικές βιομηχανίες. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ συνυπογράφει τα συμβόλαια, εγγυώμενη την καταβολή των πληρωμών. Αν η βοήθεια στην Αίγυπτο ανασταλεί, το πιθανότερο είναι ότι η αμερικανική κυβέρνηση παραμένει υπεύθυνη για τις συμφωνίες που έχει συνάψει η Αίγυπτος μέχρι τώρα, σύμφωνα με μία έκθεση της υπηρεσίας ερευνών του Κογκρέσου.
Διαβάστε ακόμη: Η επικίνδυνη κλιμάκωση της κρίσης στην Αίγυπτο στριμώχνει την Ουάσιγκτον στην γωνία.
Ας δούμε τώρα τα πιο ακριβά οπλικά συστήματα που έχει λάβει η Αίγυπτος τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με έναν κατάλογο που διατηρεί το αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας.
24 μαχητικά αεροσκάφη F-16
Έτος: 2009
Συνολικό κόστος: 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια
Η Lockheed Martin κατασκευάζει το F-16 για την Αίγυπτο και για άλλες 25 χώρες. Το μεγαλύτερο κομμάτι της αιγυπτιακής παραγγελίας, που αφορούσε 20 αεροσκάφη, έχει ήδη παραδοθεί. Ο Πρόεδρος Ομπάμα έχει διακόψει προσωρινά την παράδοση των υπόλοιπων αεροσκαφών, αναμένοντας την ολοκλήρωση μιας σχετικής έκθεσης. «Η επόμενη πληρωμή πρέπει να καταβληθεί στο λογαριασμό ως τις 30 Σεπτεμβρίου, αλλιώς η εντολή πληρωμής θα πάψει να ισχύει», ανέφερε στο Fortune ένας κυβερνητικός παράγοντας των ΗΠΑ.
Τα F-16 κατασκευάζονται στο Fort Worth, Texas και στην Τουρκία. Το εργοστάσιο στο Forth Worth απασχολεί 450 άτομα, και υπάρχει ανησυχία ότι η διακοπή της βοήθειας στην Αίγυπτο θα κοστίσει αμερικανικές θέσεις εργασίας -όχι μόνο στα εργοστάσια βασικής συναρμολόγησης, αλλά και σε δεκάδες επιχειρήσεων που παρέχουν ανταλλακτικά.
Διαβάστε ακόμη: Πρωθ/γός Αιγύπτου: «Λάθος η διακοπή αμερικανικής βοήθειας»
125 κιτ για τα κύρια άρματα μάχης M-1 Abrams
Έτος: 2011
Συνολικό κόστος: 1,3 δισεκατομμύριο δολάρια
Από το τέλος της δεκαετίας του ’80, η Αίγυπτος έχει συνάψει συμφωνία για τη συμπαραγωγή του M-1. Μέρη του άρματος μάχης -τα επονομαζόμενα και κιτ- κατασκευάζονται από την General Dynamics σε εργοστάσια στις ΗΠΑ και στη συνέχεια μεταφέρονται στην Αίγυπτο και συναρμολογούνται σε μία μονάδα λίγο έξω από το Κάιρο.
12 επιθετικά ελικόπτερα Apache
Έτος: 2009
Συνολικό κόστος: 820 εκατομμύρια δολάρια
156 νέοι κινητήρες για τα F-16
Έτος: 2009
Συνολικό κόστος: 750 εκατομμύρια δολάρια
6 μεταφορικά ελικόπτερα Σινούκ
Έτος: 2009
Συνολικό Κόστος: 308 εκατομμύρια δολάρια
Διαβάστε ακόμη: Οι παράπλευρες απώλειες των αιγυπτιακών αναταραχών
Η Αίγυπτος λαμβάνει περίπου το ¼ του συνόλου της εξωτερικής στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ (το Ισραήλ παίρνει περίπου το 60%). Τα χρήματα της βοήθειας ισοδυναμούν με το 1/3 του συνολικού στρατιωτικού προϋπολογισμού της Αιγύπτου και διοχετεύονται για την αγορά του 80% όλων των νέων οπλικών συστημάτων.
Οι Αμερικανοί νομοθέτες έχουν δικαιολογήσει εδώ και χρόνια τη βοήθεια ως εργαλείο διατήρησης των συμφερόντων των ΗΠΑ στην περιοχή. Η Αίγυπτος έχει συμφωνήσει να μην επιτεθεί στο Ισραήλ και να παρέχει στις ΗΠΑ προνομιακή πρόσβαση στη Διώρυγα του Σουέζ.
Είναι επίσης δεδομένο ότι η στρατιωτική αυτή βοήθεια προσέφερε στις ΗΠΑ την πρωτοκαθεδρία στη χώρα. Το γεγονός αυτό ίσως παίξει το ρόλο του στην απόφαση της κυβέρνησης Ομπάμα ως προς το αν αυτή η βοήθεια αξίζει τον κόπο, και το ποιες θα είναι οι συνέπειες αν ανασταλεί.