Πού θα κριθεί το δημοψήφισμα

Πού θα κριθεί το δημοψήφισμα

Το διακύβευμα του δημοψηφίσματος και τι θα κρίνει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Του Ευτύχη Βαρδουλάκη*

Το δημοψήφισμα θα κριθεί από το ποιο θα καταλάβει ο κόσμος ότι είναι το διακύβευμα του. Αν πιστέψουν ότι πάμε στις κάλπες για να στείλουμε ένα μήνυμα διαμαρτυρίας ώστε την επόμενη μέρα να πάμε με καλύτερους όρους σε μία διαπραγμάτευση, τότε υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να επικρατήσει το «Όχι» ως πιο εύπεπτο και επειδή πατάει σε πιο απλοϊκά νοητικά σχήματα.

Αν αντιθέτως γίνει σαφές ότι το δημοψήφισμα αφορά την πορεία της χώρας και την ευρωπαϊκή προοπτική της όπως όλοι οι θεσμικοί εταίροι προειδοποιούν, τότε η στέρεη κοινωνική πλειοψηφία που θέλει την Ελλάδα στην καρδιά της Ευρώπης θα επικρατήσει.

Για να γίνει κατανοητό αυτό, η πλευρά του «Ναι» πρέπει να δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα σε κάποια πράγματα.

Συγκεκριμένα:

-Να εστιάσει όλη της την επιχειρηματολογία σε αυτό. Να επαναλαμβάνει μονίμως τι κρίνεται στο δημοψήφισμα και να μην μπαίνει στη λογική του ψευδεπίγραφου διλήμματος.

-Να εξηγήσει με υπομονή και επιμονή τους κινδύνους του «Όχι» για τη χώρα και τη ζωή του καθενός.

-Να πιέσει ασφυκτικά τους υποστηρικτές του «Όχι» να εξηγήσουν το στρατηγικό και διαχειριστικό τους σχέδιο. Θα πάνε σε νέα διαπραγμάτευση; Με ποια εχέγγυα; Και πώς θα διαχειριστούν τη χρεοκοπία στην οποία μπαίνει από την Τετάρτη η Ελλάδα;

-Να μην αρνούνται την κριτική στην Ευρώπη. Η Ευρώπη έχει κάνει λάθη και ο κόσμος δεν πρόκειται να πειστεί περί του αντιθέτου. Αλλά τα λάθη θα τα αλλάξουμε μένοντας μέσα. Η αποδοχή κάποιων λαθών αυξάνει την αξιοπιστία των υποστηρικτών του «Ναι».

-Και το βασικότερο όλων: Να γίνει σαφές ότι η μάχη αυτή δεν αφορά τα κόμματα, αλλά τη χώρα. Δεν μας αφορά η δικαίωση του ενός ή η τιμωρία του άλλου. Όποιος πολίτης, από τη Δεξιά μέχρι την Αριστερά, πιστεύει ότι η θέση της Ελλάδας είναι στην ΕΕ, ας στηρίξει το «Ναι».

-Να μην επιτρέψουν στους υποστηρικτές του «όχι» να μονοπωλήσουν το συναίσθημα. Να τονίσουν ότι η ανέχεια, η περιθωριοποίηση, η έξοδος από ένα κλαμπ ισχυρών χωρών δεν συνιστά ούτε αξιοπρέπεια ούτε περήφανη στάση. Εθνική ήττα και ταπείνωση δεν αποτελεί το να αυξηθούν 1-2% οι ασφαλιστικές εισφορές, αλλά το να μένει η πάντα δυτική και ευρωπαϊκή Ελλάδα, η 10η χώρα της ΕΟΚ, πίσω από τις χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ.

Αυτονοήτως, και η καμπάνια συνολικά τις τελευταίες ημέρες δεν μπορεί να αποτελεί υπόθεση μόνο των κομμάτων. Πρέπει να γίνει υπόθεση δημοσίων προσώπων και ανθρώπων υψηλού κύρους που βρίσκονται στην κατεύθυνση του «Ναι», αλλά κυρίως του κάθε πολίτη που πιστεύει ότι η θέση της Ελλάδας είναι στον πυρήνα της Ευρώπης.

*Ο Ευτύχης Βαρδουλάκης είναι σύμβουλος πολιτικής επικοινωνίας, στρατηγικής και πολιτικών ερευνών