«Ανακριτές στο ημίφως»: Πού βρίσκεται η υπόθεση «Κατάργκεϊτ»;

«Ανακριτές στο ημίφως»: Πού βρίσκεται η υπόθεση «Κατάργκεϊτ»;
Η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή (στο βήμα) μιλά σε εκδήλωση του SD40, Παρασκευή 22 Μαΐου 2015 Με πρωτοβουλία της Ομάδας της Ελιάς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, διοργανώθηκε η πρώτη εκδήλωση του SD40 εκτός Βρυξελλών, με την συμμετοχή του Προέδρου της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (S&D) Gianni Pitella, του αντιπροέδρου του S&D Knut Fleckenstein καθώς και νέων Ελλήνων πολιτικών, νέων ευρωβουλευτών του S&D . ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Aναδρομή στο «Κατάργκεϊτ» από την FAZ.

Στην υπόθεση «Κατάργκεϊτ» εστιάζει η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Ανατρέχει στο παρελθόν, αλλά βλέπει και με κριτική διάθεση το μέλλον της υπόθεσης. «Ανακριτές στο ημίφως» είναι ο τίτλος στην ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες, που εκτιμά ότι «μέχρι στιγμής κανένας από τους κατηγορούμενους δεν έχει εμφανιστεί στο δικαστήριο. Φαίνεται μάλιστα αμφίβολο, εάν μπορεί να γίνει ποτέ η δίκη τους. Από τον Μάιο το ερευνητικό έργο της βελγικής Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας εξετάζεται από ποινικό δικαστήριο των Βρυξελλών μετά από αίτημα των κατηγορουμένων. Κάνουν λόγο για κατάφωρες παραβιάσεις του ισχύοντος δικαίου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το βράδυ της Τρίτης οι δικαστές εξέδωσαν μία πρώτη απόφαση, με την οποία η επιτροπή κοινοβουλευτικού ελέγχου των μυστικών υπηρεσιών στο βελγικό Κοινοβούλιο καλείται να εξηγήσει σε γραπτό υπόμνημα, κατά πόσον οι υπηρεσίες έχουν συγκεντρώσει με νόμιμο τρόπο τις πληροφορίες τους για την υπόθεση αυτή. Κατ’ αυτόν τον τρόπο (οι δικαστές) έκαναν δεκτό σχετικό αίτημα του Ιταλού πρώην βουλευτή Αντρέα Κοτσολίνο. Ο δικηγόρος του, Ντιμίτρι ντε Μπέκο, κάνει λόγο για μία ‘απόφαση άνευ προηγουμένου’ με την οποία, λέει, το δικαστήριο αναγνωρίζει ότι ανακύπτουν αμφιβολίες για τον ρόλο των υπηρεσιών».

Ο αρθρογράφος σημειώνει ότι «όλοι οι ύποπτοι έχουν αφεθεί ελεύθεροι, εδώ και πολύ καιρό. Το καλοκαίρι καταργήθηκαν και οι τελευταίοι περιοριστικοί όροι που τους είχαν επιβληθεί και αφορούσαν ταξίδια στο εξωτερικό. Στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν συμμετέχουν πλέον. Η (Εύα) Καϊλή, για παράδειγμα είναι συνιδρύτρια ενός «Κέντρου για την Τεχνητή Νοημοσύνη» στο Μιλάνο. Απορρίπτει και εκείνη τα πορίσματα των ανακριτών και θεωρεί ότι έχει παραβιαστεί η κοινοβουλευτική ασυλία της».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: dw.com